• Opäť sme sa zviditeľnili na Podunajských písmenách
          • Opäť sme sa zviditeľnili na Podunajských písmenách

          •      XIV.ročník Podunajských písmen sa niesol v duchu oceňovania tých žiakov a pedagógov, ktorí do literárneho zborníka prispeli svojou tvorbou. A Súkromná stredná odborná škola SDJ Šamorín opäť nebola výnimkou. Žiaci študijného odboru manažment regionálneho cestovného ruchu pracovali pod vedením pedagógov PaedDr. S. Zakariásovej a Mgr. P. Nagyovej. Svoje príspevky venovali tvorbe Ľ. Podjavorinskej pri príležitosti 150. výročia jej narodenia, no nechýbali ani zaujímavé ukážky z ich vlastnej tvorby.

            Slávnostné odovzdávanie literárneho zborníka Podunajské písmená sa konalo v priestoroch Žitnoostrovského osvetového strediska v Dunajskej Strede a organizátori súťaže opäť vyzdvihli našu školu v tom, že napriek odbornému zameraniu sa naši žiaci vždy dokážu presadiť aj v literárnej tvorbe a obohatiť tak zborník zaujímavými príspevkami. Vyzdvihnutá bola aj práca pedagógov, ktorí žiakov v literárnej tvorivosti podporujú a usmerňujú.

            Sme radi, že aj tento rok sme mohli vzorne reprezentovať našu školu a veríme, že na podobných podujatiach sa zúčastníme aj v budúcnosti.

        • Svojou návštevou nás poctila partnerská škola v Litovli
          • Svojou návštevou nás poctila partnerská škola v Litovli

          •      Je tomu takmer desať rokov, čo naša škola nadviazala partnerskú spoluprácu so Strednou odbornou školou v Litovli. Okrem vzájomnej výmeny skúseností, realizujeme odborné stáže pre našich aj litovelských žiakov. V prvej júnovej dekáde sme tentoraz my hostili zástupcov litovelskej strednej školy. Svojou návštevou nás poctili riaditeľ školy Mgr. Pavel Skácel, zástupkyňa pre teoretické vyučovanie Mgr. Jitka Vyhlídalová a vedúci učiteľ OV Bc. Zdeněk Jančí.

            Pre našich hostí sme pripravili atraktívny, no zároveň náročný program. Výlety a prehliadky pamätihodností v blízkom i vzdialenejšom okolí. Nesmela medzi nimi chýbať komentovaná prehliadka historického centra Bratislavy, odborná exkurzia rekreačno-športového olympijského rezortu x-bionic sphere v prímestskej časti Čilistov, ale aj návšteva vzdialenejšieho tisícročného benediktínskeho kláštora v Pannonhalme, zapísaného do svetového dedičstva UNESCO. Vyvrcholením programu bola slávnostná večera v hoteli Sheraton Bratislava spojená s návštevou slávnej Verdiho opery Aida v Slovenskom národnom divadle umocnená neopakovateľnou atmosférou večernej Bratislavy.

            Naši hostia z partnerskej školy odchádzali spokojní, plní krásnych dojmov a zážitkov. Sme radi, že sa im u nás páčilo a bude pre nás cťou privítať ich na pôde našej školy aj nabudúce.

        • Slávnostné vyraďovanie našich maturantov
          • Slávnostné vyraďovanie našich maturantov

          •      Ešte minulý týždeň prežívali stresy za zeleným stolom, dnes sa s nami lúčili.

             

            Milí maturanti, boli ste pre nás dôležití, prajeme vám, aby ste vo svojom živote zúročili všetko, čo ste sa v škole naučili. Bude pre nás cťou, keď sa k nám prídete občas ukázať a pochváliť so svojimi výsledkami. Nesmúťte, že sa niečo skončilo, tešte sa, že ste mohli byť súčasťou.

        • Exkurzia v pekárni „BA(J)KERY“ a cukrárni „TORTY A DEZERTY“
          • Exkurzia v pekárni „BA(J)KERY“ a cukrárni „TORTY A DEZERTY“

          •      Žiačky z odboru cukrár kuchár si rozšírili svoje vedomosti a boli sa inšpirovať v remeselnej pekárni BA(J)KERY, kde sa pečú skvelé kváskové produkty, ktoré nielen úžasne vyzerajú, ale aj chutia. Počas exkurzie videli prípravu kváskového chleba, vianočky, croissantov a iných pekárskych výrobkov. V cukrárni TORTY A DEZERTY mohli vidieť prípravu rôznych druhov moderných dezertov, pavloviek, lineckých koláčikov, šomlói halušiek a mnohých iných ručne vyrábaných cukrárskych výrobkov. Všetky cukrárske a pekárske výrobky mali nielen skvelú chuť, ale boli aj originálne zdobené. Na záver sme navštívili aj cukráreň DamSi, kde sa vyrábajú cukrárske výrobky a reštauračné múčniky na zákazku . Tu nás zaujali hlavne bohato zdobené torty pripravované k rôznym príležitostiam. Môžeme ich iba odporúčať!

        • Výmenná prax našich žiakov so žiakmi z družobnej školy v Litovli
          • Výmenná prax našich žiakov so žiakmi z družobnej školy v Litovli

          •      Stalo sa peknou tradíciou našich škôl, že každoročne v máji organizujeme výmennú stáž našich žiakov so žiakmi z družobnej školy v moravskom Litovli. Výnimkou nebol ani tento rok, a tak sme privítali štyri dievčatá – Vendulu, Janu, Elišku a Leu zo Strednej odbornej školy Litovel. Ubytovali sme ich na školskom internáte, kde sa dievčatá s našimi internátnikmi rýchlo spriatelili. Nové priateľstvá vznikli aj počas odbornej praxe, ktorú vykonávali v teplej kuchyni a cukrárskej dielni priamo na školskom pracovisku pod vedením majstrov odbornej výchovy.

            Postarali sme sa aj o využitie ich voľného času. Pani vychovávateľky vzali dievčatá na prechádzku do mesta, navštívili známu zmrzlináreň, cukráreň, pizzeriu, dokonca im prialo aj krásne slnečné počasie. Nesmela chýbať ani návšteva Vodného diela Gabčíkova, najväčšej atrakcie  Žitného ostrova. Tam im však trochu skomplikovalo výlet veterné počasie. Pamätihodnosti Bratislavy, historického centra v Starom Meste, nábrežie pri Dunaji, rovnako aj pamätihodnosti Šamorína, im sprostredkoval kolega dejepisu a žiaci prvého ročníka odboru MRCR.

            Príjemné slnečné popoludnie strávili dievčatá aj návštevou vodného mlyna a jeho okolia v Jelke. Zaujímavým spestrením programu boli tradičné šamorínske jarné trhy a nákupy remeselných produktov. Pomyselnou bodkou za týmito príjemnými  dvomi týždňami bola opekačka v areáli školy s pani vychovávateľkami a našimi žiakmi. Dúfame, že sa dievčatám u nás páčilo a odnesú si od nás nielen krásne zážitky, ale aj  nové priateľstvá a príjemné spomienky...

        • Festival výberovej kávy
          • Festival výberovej kávy

          •      Žiaci hotelovej akadémie sa zúčastnili dňa 19. 5. 2023 kávového festivalu Two Coffee Champs, ktorého súčasťou bol pestrý program, prednášky, cuppingy a praktické workshopy. Študenti mali jedinečnú možnosť vidieť profesionálnych baristov v akcii na súťaži Aeropresschamps. Na festivale mohli ochutnať viacero druhov výberovej kávy z rôznych pražiarní nielen zo Slovenka a Česka, ale aj z ďalších európskych krajín. Cieľom účasti našich žiakov na tomto festivale bolo nielen prehĺbenie si vedomostí z oblasti kávy, ale aj spoznanie nových trendov pri príprave káv.

        • Rozlúčka maturantov
          • Rozlúčka maturantov

          •   Dňa 19.5.2023 sa v priestoroch SHA SD Jednota Šamorín a SSOŠ SD Jednota Šamorín konala rozlúčka maturantov študijného odboru hotelová akadémia a manažment regionálneho cestovného ruchu.

            Pri tejto príležitosti sa žiaci končiacich ročníkov poďakovali svojim rodičom a pedagógom za to, že ich priviedli až na prah maturít, ktorý ale budú musieť prekročiť sami. K tomuto významnému medzníku dostali povzbudenie nielen od svojich vyučujúcich, ale aj od p. riaditeľa PaedDr. F. Pudmericzkého, ktorý im po slávnostnom príhovore odovzdal pamätné listy.

            Našim maturantom prajeme veľa šťastia pri skladaní skúšky dospelosti a úspešný štart do novej etapy života!

        • Varenie so šéfkuchárom
          • Varenie so šéfkuchárom

          •      V stredu 3. mája sme dostali príležitosť zúčastniť sa zaujímavej promo akcie a s majstrami odbornej výchovy Tibor Szalay a Ingrid Tóthová a so žiakmi Szkurák Nicolas 2.C, Tencer Dominik 2.C, Bodóová Vanda 1.MC, Csölle Zsolt 2.M, Takácsová Dominika 3.A si vyskúšať prípravu netradičných jedál. Využívali sa síce klasické suroviny, ale forma, úprava a podávanie odzrkadľovali najnovšie trendy. Boli sme hosťami v Gastroštúdiu firmy Bidfood Slovakia v Novom Meste nad Váhom, ktorá je naším dlhoročným dodávateľom kvalitných surovín a potravín. Proces prípravy jedál viedol Ján Duda, šéfkuchár spoločnosti Bidfood Slovakia, držiteľ ocenenia World Master Chefs Society.

            Žiakov a kolegov previedol jednotlivými receptúrami, ktorých prípravu si zároveň aj vyskúšali, jedlá si sami naservírovali a nakoniec ich aj skonzumovali. Práve takéto podujatia umožňujú žiakom posunúť sa v ich profesijnom rozvoji dopredu a otvárajú im dvere do sveta gastronómie. Zároveň sú dôkazom, že aj z klasických surovín možno vykúzliť pokrmy, ktoré oslovia a inšpirujú.

            Zážitky z varenia si žiaci ešte dlho uchovajú v pamäti, aby z nich čerpali námety k svojej práci, ktorá ich baví a pre ktorú sa daný odbor rozhodli študovať.

        • XV. župná olympiáda TSK
          • XV. župná olympiáda TSK

          •      Mali sme možnosť zúčastniť sa XV. Župnej olympiády stredoškolákov Trnavského kraja. Mário Šereg a Christofer Jenis, žiaci HA sa pokúsili prebojovať do celoštátneho finále v bedmintone. Ako amatérski hráči si počínali veľmi dobre. Nakoniec narazili na silného profesionálneho súpera a musia sa uspokojiť so 4.miestom. Ale skúsenosť to bola dobrá a vieme na čom treba popracovať.

        • Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky 2023
          • Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky 2023

          •      PČOZMS je významným krokom smerujúcim k ukončeniu štúdia. Predchádza jej viac dôležitých krokov podľa zadanej témy. Napísanie odbornej práce, realizácia a obhajoba pomocou prezentácie. Žiaci svoje práce vypracovávali za pomoci pridelených konzultantov z praktického aj teoretického vyučovania. Minulý týždeň nastal ruch, žiaci si chystali miestnosť na obhajobu, aby okrem prezentácie predviedli aj ukážky svojej práce a kreativitu. Komisia ohodnotila ich snahu prvou známkou na maturitnom vysvedčení.

        • ITF Slovakiatour a Danubius Gastro
          • ITF Slovakiatour a Danubius Gastro

          •      Nebol to bežný piatok, kedy žiaci zasadli do lavíc, aby zažívali útrapy z rozumu. Tentoraz sme vyrazili na tradičný medzinárodný veľtrh cestovného ruchu a gastronómie ITF Slovakiatour a Danubius Gastro. Súčasťou podujatia bola aj výstava Poľovníctvo a oddych venovaná všetkým, ktorí radi trávia voľný čas v prírode.

            Na svoje si tu prišli nielen budúci cukrári, kuchári, čašníci a hotelieri, ale aj perspektívni odborníci na sprievodcovské služby. Žiaci manažmentu regionálneho cestovného ruchu dostali úlohy zamerané na ročníkové práce, ktoré ich čakajú v nasledujúcom školskom roku. Študenti gastro odborov sa zas mali zamerať na najnovšie trendy a technológie v gastronómii.

            Veríme, že naše putovanie za najnovšími trendmi v gastronómii a aktuálnymi upútavkami v cestovnom ruchu neboli zbytočné a v ďalšom roku si ich opäť zopakujeme.

        • Voľnočasové aktivity na našom internáte
          • Voľnočasové aktivity na našom internáte

          •      Stalo sa už dobrým zvykom, že voľnočasové aktivity vychovávateliek a žiakov na internáte skrášľujú vstupné priestory našej školy. Tentoraz použili prírodné materiály, krepový papier, stužky a vytvorili pôsobivé jarné dekorácie. Tešíme sa na ich ďalšiu tvorbu.

        • Prednáška "Pravda o drogách"
          • Prednáška "Pravda o drogách"

          •      V rámci protidrogovej prevencie prebehli na našich školách zaujímavé prednášky pod vedením Ing. Bobčeka z občianskeho združenia Slovensko bez drog, ktorý pútavým spôsobom informoval žiakov 1. ročníkov, čo robia drogy s našim telom, ako ovplyvňujú náš život. Veríme, že na základe získaných pravdivých faktov sme podnietili mladých ľudí vyhýbať sa nástrahám, ktoré prináša život.

        • Oslávili sme Svetový deň zdravia na našich školách
          • Oslávili sme Svetový deň zdravia na našich školách

          •      Jedinečná hodnota dobrého zdravia sa oslavuje na Svetový deň zdravia 7. apríla. Na čele Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa v tento deň na celom svete propaguje a oslavuje fyzická, duševná a emocionálna pohoda, a preto aj predmetová komisia gastronomických predmetov sa rozhodla pripraviť pre žiakov ochutnávky zdravých nátierok a nápojov a poukázať na to, že jedlo môže byť nielen liekom, ale tiež aj jedom pre organizmus človeka. A pritom si stačí iba správne vybrať!

            Preto sme sa rozhodli v predvečer veľkonočných prázdnin pripraviť pre žiakov hotelovej akadémie a strednej odbornej školy zaujímavé gastronomické podujatie, aby mohli ochutnať nielen niečo zaujímavé, ale aj využiť svoju tvorivosť a fantáziu a pripraviť originálny zdravý nápoj. Veríme, že sa nám ich podarilo inšpirovať k zdravému veľkonočnému menu.

                                                                 PK gastronomických predmetov

        • Netradičná spomienka na A. Sládkoviča
          • Netradičná spomienka na A. Sládkoviča

          •      Koncom marca sme si pripomenuli výročie narodenia A. Sládkoviča, ktorý spomedzi štúrovcov dostal prívlastok „najromantickejší.“ Môže za to jeho básnická skladba Marína a práve pri tomto diele sme sa pozastavili na hodine slovenčiny. Viedli nás k tomu aj posledné udalosti v Banskej Štiavnici, ktorej historické centrum zachvátil požiar a neušetril ani Dom Márie Pischlovej (Maríny), známy ako „Banka lásky.“ Práve v tomto dome prežila svoj život Sládkovičova Marína a bola to práve nenaplnená láska k tejto žene, ktorá ho viedla k napísaniu najdlhšej ľúbostnej básne na svete- k Maríne. Je sprítomnená aj v „trezore lásky“ v podzemí domu, kde si každý návštevník môže v schránke uschovať svoj kúsok lásky v podobe napísaného odkazu.

            Požiar Dom Márie Pischlovej neušetril, čím mesto stratilo nielen vzácny literárny, ale aj architektonický skvost, zaujímavosťou však je, že jedinou neporušenou vecou, ktorú po požiare v izbe objavili, bola podobizeň Maríny. Možno to vnímať ako krásnu symboliku, ako lásku, ktorá pretrvá večne. Trvalými a nadčasovými hodnotami sa zaoberal i samotný Sládkovič v záverečnej strofe Maríny:

            ..padajú hviezdy, aj my padneme,

            vädnú tie kvety, aj my zvädneme,

            a klenoty hruda kryje:

            Ale tie hviezdy predsa svietili,

            a pekný život tie kvety žili,

            a diamant v hrude nezhnije!

             

            Posledné verše nás prinútili zamyslieť sa nad tým, či dokážeme uchovať „klenoty“ v podobe literárneho a kultúrneho dedičstva aj pre ďalšie generácie. Je to hlboký a nezmazateľný odkaz pre tých, čo prídu po nás. O jeden takýto klenot zapísaný na zozname UNESCO sme prišli a z ničivého požiaru sa bude spamätávať dlhé roky. Je len na nás, ako sa k obnove kultúrneho dedičstva postavíme.

        • Krajská prehliadka SOČ
          • Krajská prehliadka SOČ

          •      V posledný marcový deň sa vybraní žiaci odboru manažment regionálneho cestovného ruchu zúčastnili 45.ročníka krajskej prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti žiačky. Pod patronátom učiteľky odborných predmetov Mgr. Kristíny Kokocinski mali príležitosť vidieť prezentácie so zameraním na cestovný ruch a ekonomiku. Hostiteľom podujatia bolo gymnázium v Skalici. Obhajoby súťažných prác žiakov boli na vysokej úrovni, zamerané na témy, ako prezentácia vlastnej značky výberovej kávy, zážitková gastronómia v spojení s hudbou a zručnosťami, ako aj využitie sociálnych sietí v marketingu konkrétneho podniku, crowdfunding, neuromarketingový výskum v oblasti fast food stravovania a ďalšie zaujímavé okruhy.

            Pevne veríme, že účasťou na tomto podujatí sme našich žiakov nielen motivovali, ale sme ich inšpirovali a ponúkli nápady k ich vlastnej odbornej práci.

        • Kukkonia hospitaly workshop
          • Kukkonia hospitaly workshop

          •      V stredu 29. marca sa šiesti žiaci Súkromnej hotelovej akadémie v Šamoríne zúčastnili prednášky v MOL Aréne, ktorú usporiadala firma Kukkonia z Dunajskej Stredy.

            Cieľom prednášky bolo čo najviac študentov motivovať, ako sa dá napriek všetkým nástrahám tvorivo rozvíjať v gastronomickom sektore. Je všeobecne známe, že z dôvodu obmedzení počas Covidu utrpela gastronómia najviac, čoho dôsledkom bol akútny nedostatok odborníkov, či už v hotelierstve, ako aj ostatných oblastiach cestovného ruchu.

            Prednášatelia ponúkli študentom osobný pozitívny príklad a snažili sa ich presvedčiť, aká môže byť táto práca kreatívna a úspešná, hoci prináša mnoho odriekaní. Zároveň predstavili atraktívne možnosti zviditeľnenia regiónu Žitný ostrov pre študentov, ktorí by chceli v budúcnosti využiť príležitosť a začať podnikať v našom krásnom regióne.

        • Exkurzia v x-bionic sphere
          • Exkurzia v x-bionic sphere

          •      Ako sa hovorí, učíme sa celý život, no najviac nových informácii nasávajú žiaci v škole. Je to miesto plné nápadov a tvorivosti, avšak niekedy, keď už ani školská lavica nestačí, je ideálne čerpať inšpiráciu a motivovať žiakov odbornou exkurziou. Nám sa to podarilo, a preto sa žiaci 1.A hotelovej akadémie a 3. ročníka učebných odborov cukrár, kuchár a čašník zúčastnili exkurzie v rezorte x-bionic sphere. Cieľom tejto exkurzie bolo prehĺbiť doterajšie vedomosti našich žiakov a uvidieť odborníkov priamo v praxi. Pán Milan Chudoba - Rooms Division Manager v spoločnosti x-bionic sphere,a. s. - nám pripravil bohatý program, ktorého súčasťou bola prehliadka recepcie hotela, housekeepingu, reštaurácie Olympic, stredísk F&B, reštaurácie, baru, kuchyne a niekoľkých ďalších častí hotelového rezortu. Žiaci odchádzali nadšení z krásnych a moderne zariadených priestorov hotela, plní príjemných zážitkov a dojmov.

                                                                                                  PK odborných predmetov

        • Kytica pre triedneho učiteľa
          • Kytica pre triedneho učiteľa

          •      Ku Dňu učiteľov neodmysliteľne patrí symbolická kvetinka ako forma poďakovania učiteľom. Aj tento rok usporiadali naše telocvikárky beh ku Dňu učiteľov, ktorého sa zúčastnili vybraní zástupcovia jednotlivých tried. Víťazi behu „vybehali“ kyticu, ktorú venovali svojej triednej učiteľke. Tentoraz sa jej potešila Ing. Jana Mikulová, triedna profesorka 2.A hotelovej akadémie.

        • Marec- mesiac knihy
          • Marec- mesiac knihy

          •      Každoročne si na našej škole pripomíname Marec- mesiac knihy a táto tradícia oslovila aj našich prvákov. D. Brestovanskú z 1. ročníka MRCR upútal knižný titul Nadbytoční, ktorý sa venuje téme nelichotivej budúcnosti v podobe preľudnenia. „Kniha Nadbytoční ma naučila vážiť si aj tie najmenšie veci- hoci aj teplú vodu, ktorá im bola zakázaná, prikrývku či výhľad z okna. Marec-mesiac knihy je vhodnou príležitosťou porozprávať ľuďom o knihách, ktoré ma zmenili či posilnili a táto knižka dokázala oboje.“

            Kým prvákov MRCR zaujala knižná sonda do minulosti, prváci učebného odboru sa vrátili do svojho detstva a priniesli knihy, ktoré ich naučili nevzdať sa a ísť za svojím cieľom. Takouto knihou bol pre nich napríklad Robinson Crusoe, no nezaostával ani dievčenský román, ktorý im pomohol lepšie pochopiť medziľudské vzťahy a nájsť kľúč ku šťastiu.

            Teší nás, že žiaci svoj voľný čas trávia s knihou, čo je v dnešnej dobe naozaj raritou a o to viac nás teší, že ku knihám inklinujú nielen žiaci študijných odborov, ale aj učebných. Je prospešné a poučné vracať sa ku knihám a prízvukovať ich význam a dôležitosť v našom živote. Krásne to vystihol F.Mauriac, významný francúzsky spisovateľ, nositeľ Nobelovej ceny: „Ak mi chceš povedať, aký je človek vo svojom srdci, nepovedz mi, čo číta, ale knihy, ku ktorým sa pravidelne vracia.“