• Zo života na internáte
          • Zo života na internáte

          • Aj počas jesenných mesiacov si dáme záležať na výzdobe internátu. Veď je to náš druhý domov, kde sa chceme cítiť príjemne. Žiaci starších ročníkov zabezpečili v rámci prechádzky prírodný materiál a žiačky prvých ročníkov dotiahli jesennú výzdobu školského internátu do finálnej podoby. Aj mladší žiaci vedia preukázať svoju kreativitu a šikovnosť. 

            Každodenný život na internáte si vieme zaujímavo spestriť rôznymi aktivitami. Naši žiaci pravidelne trávia svoj voľný čas formou tímovej zábavy. Najčastejšie je to florbal.

            A kto si zaslúži  aj sladkosť? Po vyhodnotení vzorného poriadku, čistoty na izbe získajú sladkú odmenu o ktorú sa, pravdaže, podelia aj s ostatnými. 

                                                                            Agneša Višanová, Anita Pirkoová - vychovávateľky

        • Projektová exkurzia manažmentu regionálneho cestovného ruchu pri Neziderskom jazere
          • Projektová exkurzia manažmentu regionálneho cestovného ruchu pri Neziderskom jazere

          • Výber žiakov študijného odboru manažmentu regionálneho cestovného ruchu Súkromnej SOŠ sa zúčastnil projektovej exkurzie Interreg „Čas pre prírodu – Dunajské luhy a Neziderské jazero“ v rakúskom Illmitzi. Navštívili Centrum národného parku pri Neziderskom jazere. Skupinu privítala sprievodkyňa múzea národného parku. Po prehliadke interaktívnej, modernej výstavy dostali žiaci miestny „ranger“ – sprievodkyňu v teréne. Predstavila im miestnych „obyvateľov“ národného parku, medzi inými šedý stepný dobytok a byvola vodného. Žiaci navštívili aj tzv. soľné jazerá nachádzajúce sa východne od Neziderského jazera. Špeciálnymi ďalekohľadmi tu mohli pozorovať aj tamojšie vtáctvo. Pekné jesenné počasie využili aj na návštevu Neziderského jazera pri Neusiedl am See, kde mohli vidieť miestnu marínu a sledovať život v prístave.

            Veríme, že dnešná exkurzia bude žiakov manažmentu regionálneho cestovného ruchu motivovať, aby sa pri sprevádzaní turistov nechali vo svojej budúcej profesii inšpirovať  prírodnými podmienkami Žitného ostrova, ktorý má podobné podmienky, vrátane flóry a fauny ako Neziderské jazero.

            Juraj Bándy, vedúci exkurzie

        • Ukážka rozrábky jatočného mäsa
          • Ukážka rozrábky jatočného mäsa

          • V utorok 26. októbra sme žiakom na úseku praktického vyučovania predviedli zaujímavú ukážku porcovania jatočného bravčového mäsa. Pod vedením mäsiara firmy Duna hús, s.r.o. sme za dodržania prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení mohli žiaci sledovať, ako sa z polovice zvieraťa oddeľujú jednotlivé časti mäsa, s ktorými sa doteraz stretli na praxi vo výrobnom stredisku. Podľa vyjadrenia žiakov väčšina ani netušila, kde sa jednotlivé časti mäsa na zvierati nachádzajú. Po tejto názornej ukážke bude pre nich rozpoznanie druhov bravčového mäsa oveľa ľahšie a jednoduchšie, budú si ich vedieť vizualizovať a vedieť s nimi pracovať. Už teraz sa tešíme na ďalšie názorné ukážky, ktoré pripravujeme v spolupráci s naším dodávateľom mäsa a mäsových výrobkov. Pre našich žiakov budú nepochybne užitočným prínosom.

        • DEŇ SÚKROMNÉHO PODNIKANIA 2021
          • DEŇ SÚKROMNÉHO PODNIKANIA 2021

          • Každoročne si druhý októbrový utorok pripomíname Deň súkromného podnikania. Týmto dňom vzdávame úctu všetkým podnikateľom, vďaka ktorým dostávame pre náš každodenný život všetko, čo potrebujeme .

            Aj na našej škole máme študijné a učebné odbory, ktoré pripravujú žiakov  na podnikanie, najmä v oblasti  gastronómie a cestovného ruchu.

            V snahe priblížiť žiakom svet podnikania aj z pohľadu praxe sme zorganizovali  pre končiace ročníky hotelovej akadémie a manažmentu regionálneho cestovného ruchu besedu na túto tému.

            Naším hosťom bol pán Vladimír Hanes, majiteľ reštaurácie Market Bistro & Cafe v Šamoríne. Okrem pútavého rozprávania o svojich začiatkoch, skúsenostiach, perspektívach či riešení problémov v podnikaní dokázal žiakov vtiahnuť do debaty.

            Celé stretnutie sa aj vďaka tomu stretlo u žiakov s priaznivým ohlasom.

                                                           Ing. Katarína Lokšová, Mgr. Petra Nagyová

             

            Postrehy žiakov:

            Diskusia s podnikateľom sa mi veľmi páčila, inšpirovalo ma to... Mali sme možnosť spoznať človeka, ktorý už niečo dosiahol. Jeho rady nám v mnohom môžu pomôcť stať sa v budúcnosti úspešnou podnikateľkou.“

            Diskusia sa mi páčila, debatovalo sa o rôznych zaujímavých témach potrebných do života, získali sme mnoho informácií, ktoré zužitkujeme, ak sa raz v budúcnosti rozhodneme založiť si podnik.

             „Bolo to náučné, vtipné a užitočné do budúcnosti... Bolo lepšie počuť to od niekoho, kto je odborníkom vo svojej branži  a vyzná sa v tom, čo robí. Páčilo sa mi ešte, že takou jednoduchou a vtipnou formou nám dokázal sprostredkovať svoje skúsenosti.“

            Bola to určite najlepšia akcia, akú som na škole zažil.“

        • HOMMAGE à BARTÓK Večer interkultúrneho porozumenia Interkulturális megértés estje
          • HOMMAGE à BARTÓK Večer interkultúrneho porozumenia Interkulturális megértés estje

          • V októbri sme sa zúčastnili v Mestskom kultúrnom stredisku na hodnotnom dvojjazyčnom programe a na besede o vzájomnom porozumení. Pocta bola venovaná Bélovi Bartókovi, ktorý okrem svojej skladateľskej činnosti venoval veľa času zbieraniu ľudových piesní nielen v Maďarsku, ale aj na Slovensku. Kultúra a umenie nerozdeľujú, ale spájajú. Vypočuli sme si básne slovenských autorov v maďarčine a maďarských v slovenčine. Ľudové piesne s rovnakým nápevom zazneli v podaní ľudovej hudby Muzička a Duna Folk Band so speváčkou Méry Rebekou. Nezabudnuteľným bolo vystúpenie Barbory Botošovej, vnučky Jána Berky Mrenicu, so skupinou v hre na husliach. Zo Spišského Hrhova vystúpil Michal Smetanka, interpret a výrobca ľudových nástrojov. Celá akcia trvala viac ako štyri hodiny a odchádzali sme plní pozitívnych dojmov.

                                                                                                          Ing. Janka Biskupičová

        • Pripomenuli sme si Svetový deň výživy
          • Pripomenuli sme si Svetový deň výživy

          • Súkromná SOŠ a hotelová akadémia každoročne organizujú Svetový deň výživy s cieľom spojiť žiakov v aktivitách, ktoré podporujú povedomie o význame zdravej výživy a správneho stravovania. Výživa do významnej miery podmieňuje naše zdravie, podieľa sa na našom celkovom stave, ovplyvňuje kvalitu a dĺžku života a je hlavnou podmienkou prevencie a liečby ochorení.

            Do medzitriednej súťaže sa okrem vyšších ročníkov zapojili aj noví prváci SOŠ a hotelovej akadémie. Každý žiak priniesol vlastný výrobok zodpovedajúci kritériám zdravej výživy. Pretože jedlo neprechádza iba žalúdkom, ale vychutnávame ho aj očami, dali si žiaci záležať aj na stolovaní a miestnosť kreatívne vyzdobili jesennou dekoráciou.

            Nakoľko sa v minulom roku z dôvodu protipandemických opatrení podujatie neuskutočnilo, o to väčšiu pozornosť sme mu venovali v tomto roku. Prekvapila nás snaha a iniciatíva našich žiakov, ktorí už niekoľko dní dopredu vyrábali dekorácie a predbiehali sa v tvorivých nápadoch. Zdravá rivalita medzi triedami bola obrovská. Podarilo sa im zužitkovať všetko, dokážu ponúknuť čo jesenná príroda a záhrada. Výsledok stál za to, nakoniec posúďte sami. Hodnotiacu komisiu tvorili učitelia odborných predmetov. Mala mimoriadne náročnú úlohu pri vyhodnocovaní najlepšej výzdoby a nápadov. Naši žiaci nás svojimi zručnosťami milo prekvapili a ukázali, že sa vo svojej profesii vyznajú.

            PaedDr. Soňa Zakariásová

             

            Prinášame niekoľko zaujímavých postrehov našich študentov.

             

            Viviena a Laura, 3.A: „Tento deň hodnotíme ako veľmi kreatívny. Mohli sme vyjadriť svoj talent a tvorivosť. Aby sme tento deň osviežili, pripravili sme tuniakovú nátierku a zdravé palacinky z ovsených vločiek, ktoré sme sa pripravovali na praxi v 5-hviezdičkovom hoteli. Zaujalo nás veľa zdravých jedál inšpirovaných jeseňou.“

             

            Noémi, 3.A: „Dlho som uvažovala, čo pripravím a s akým nápadom prídem. Voľba padla na babkinu špecialitu – jablkový koláčik posypaný brusnicami. Dala som si záležať na dekoráciách, servírovanie som dotvorila gaštanmi a jesenným lístím, čo umocnilo celkový dojem. Veľmi nám záležalo na tom, aby sme vyhrali, alebo si aspoň nespravili hanbu v konkurencii ostatných tried.“ 

             

            Erika, 1.A: „Nechala som sa inšpirovať nápadmi na nete. Veľmi mi záležalo na tom, aby sme prišli s niečím, čo tu ešte nebolo. Čo je dôležité, spoločné aktivity utužili aj náš kolektív. Zistili sme, že ak spojíme naše nápady a do príprav zapojíme všetky zmysly, bude to stáť za to. Som rada, že máme na škole takéto aktivity a teším sa na ďalšie Dni výživy.“

             

            Viki, 4.C: „Naša trieda si dala na príprave zdravých jedál mimoriadne záležať. Chceli sme ostatným dokázať, že sme najlepší. Preto sme zo zdravých potravín pripravili potravinovú pyramídu. Takú, aká tu ešte nebola. “

             

            Mário, 2.A: „Mám zo všetkého perfektný dojem, teším sa, že sme obstáli ako druhí, napriek tomu, že to bola naša premiéra. Musím pochváliť svojich spolužiakov, že všetci priložili ruku k dielu.“

             

            Samo, 2.A: „Konečne sme spojili všetky sily a ukázali, že v rozhodujúcich chvíľach vieme zabojovať. Osobne považujem druhé miesto za skvelé umiestnenie. Rozhodoval len jeden bod.“

             

            Dominika a Viki, 2.A: „Sme rady, že to už máme za sebou a sme veľmi spokojné. Tento deň bol príjemným spestrením týždňa a už sa teraz tešíme na podobné akcie.“

             

            Vanesa, 2.A: „Všetci sme sa zavreli doma v kuchyniach, aby sme doma pripravili zdravé pokrmy, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v niektorých špičkových reštauráciách. Popustili sme uzdu fantázii a pripravili limonády, šaláty, zdravé torty a ďalšie výživné jedlá plne vitamínov, krásnych farieb a chutí. Triedu sme vyzdobili jesennou tematikou. Na steny sme nalepili listy, lavice, okná a stôl sme dekorovali tekvičkami, šiškami, gaštanmi a halúzkami. Sme radi, že sme na niekoľko hodín mohli odložiť učebnice a zošity a dostali sme šancu všetkým dokázať, že "zdravé" neznamená fádne ani nudné, ale čerstvé, veselé, rozmanité, jednoduché a, hlavne, chutné!“

        • Slávnostné odovzdávanie maturitných stužiek
          • Slávnostné odovzdávanie maturitných stužiek

          • Začiatkom októbra sa netradične v priestoroch SHA SD Jednota Šamorín uskutočnilo slávnostné odovzdávanie maturitných stužiek žiakom piateho ročníka hotelovej akadémie.

            Netradičné bolo nielen miesto, ale aj termín konania, nakoľko epidemiologická situácia by nám pravdepodobne nedovolila zrealizovať stužkovú slávnosť v pôvodnom decembrovom termíne. Hoci sme na samotnú prípravu mali necelé dva týždne, našim rodičom a profesorom sme pripravili nezabudnuteľný zážitok a domov si odnášali vzácne spomienky na túto neopakovateľnú udalosť.

            Slávnostná atmosféra bola umocnená tak príhovorom p. riaditeľa PaedDr. F. Pudmericzkého, ako aj príhovormi žiakov, ktorí svoju ďakovnú reč adresovali pedagógom a rodičom.

             Nesmierne nás teší, že i napriek všetkým obmedzeniam sme si stihli vychutnať túto jedinečnú atmosféru a našim maturantom prajeme, aby svoju skúšku dospelosti zvládli čo najlepšie.

                                                                                                                                                         Mgr. Petra Nagyová  

        • Pomáhame potravinami
          • Pomáhame potravinami

          • Každoročne v októbri sa uskutočňuje v predajniach Kaufland zbierka trvanlivých potravín pre rodiny v núdzi. Tento rok sa zbierka uskutočnila 14.10.2021 a zapojili sa do nej aj žiaci našich škôl. Naši žiaci už dlhodobo spolupracujú s Červeným krížom a aj tento rok prispeli do zbierky a pomohli tým, ktorí sú na našu pomoc odkázaní. Veríme, že sme trvanlivými potravinami potešili rodiny v núdzi a ukázali im, že ich osud nám nie je ľahostajný.

          • Animačný kurz

          • V dňoch 12.-13.10. 2021 sme na SHA a SSOŠ SD Jednota Šamorín opäť zrealizovali kurz animačných aktivít pod vedením skúsenej animátorky Zuzky z agentúry Prostaff.

            Žiaci získali nové vedomosti z teórie animácie, vyskúšali si prácu v tíme, naučili sa moderovať program a osvojili si prácu s mikrofónom. Kurz bol zavŕšený certifikátom o úspešnom absolvovaní.

            Veríme, že nadobudnuté vedomosti a praktické zručnosti budú naši žiaci vedieť zužitkovať na maturitnej skúške či vo svojich budúcich profesiách.

          • #BeActive – nielen počas tohto týždňa ale po celý rok

          • Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. Európsky týždeň športu si pripomíname na našich školách každý rok. Tento rok sme usporiadali medzitriedny turnaj vo florbale. Víťazom sa stala 4.A našej SHA SDJ Šamorín.

          • Biela pastelka

          • Dňa 24.9. 2021 sa žiaci SSOŠ SD Jednota Šamorín opäť zapojili do Bielej pastelky - verejnej zbierky na podporu slabozrakých a nevidiacich.Teší nás, že aj tento rok naši žiaci podporili dobrý úmysel a pomohli hendikepovaným, ktorí sú na našu pomoc odkázaní. Všetkým zúčastneným touto cestou ďakujeme!