• Odovzdávali sme výučné listy
          • Odovzdávali sme výučné listy

          •      V histórii našej školy sme prvý raz odovzdávali výučné listy absolventom štvorročného dvojodboru cukrár kuchár. Výučné listy dostali aj absolventi trojročného učebného odboru kuchár a odboru čašník, servírka. Našim úspešným absolventom prajeme, aby vo svojej profesii zúročili všetko, čo sa v škole naučili, vykonávali ju s láskou a šírili tak dobré meno našej školy.

        • Podunajské písmená mali tento rok špeciálnu šamorínsku príchuť
          • Podunajské písmená mali tento rok špeciálnu šamorínsku príchuť

          •      Až štvornásobné zastúpenie mala Súkromná stredná odborná škola SD Jednota Šamorín na 13.ročníku slávnostného odovzdávania literárneho zborníka Podunajské písmená.

            Literárny zborník je vlastnou tvorbou mladých autorov okresu Dunajská Streda a nás nesmierne teší, že v ňom uverejnili aj príspevok Lenky Harvanovej, žiačky 3.ročníka manažmentu regionálneho cestovného ruchu. Lenka pracovala pod vedením PaedDr. S. Zakariasovej a inšpirovala sa postavami z rozprávky Ľ. Podjavorinskej.

            Keďže témou bola aj B.S. Timrava, ktorej okrúhle výročie sme si pripomenuli, Mgr. Petra Nagyová sa pokúsila pretaviť život a dielo tejto výraznej ženskej spisovateľky do prózy i poézie.

            Literárny zborník tento rok odovzdávala Ing. Janka Biskupičová, ktorá na našej škole pôsobí ako pedagóg a nedávno jej vyšla básnická zbierka, v ktorej sa predstavila ako citlivá poetka. Pri tejto príležitosti odprezentovala netradičným spôsobom nielen svoju tvorbu, ale aj tvorbu P.O. Hviezdoslava, ktorého nám priblížila cez menej známu a dostupnú poéziu.

            J. Biskupičová ocenila tvorbu mladých autorov a adresovala im milé a povzbudivé slová. Ukázala, že vzťah k literatúre a k poézii môže mať i niekto, kto sa profesijne venuje niečomu celkom inému, čoho príkladom je i ona sama.

            Tohtoročné Podunajské písmená mali naozaj špeciálnu príchuť. Boli nielen ocenením práce našich žiakov a pedagógov, ale boli aj dôstojnou reprezentáciou celej našej školy, ktorej meno odznelo počas slávnostného odovzdávania zborníka niekoľko krát.

            Veríme, že dobré meno našej školy budeme môcť šíriť aj v budúcnosti na podobných podujatiach.

        • Rozlúčka s internátom
          • Rozlúčka s internátom

          •      Streda 15. jún, deň, na ktorý sme sa tešili. Stalo sa tradíciou, že rozlúčka so žiakmi ubytovanými na školskom internáte sa uskutoční pod holým nebom. Naše pani vychovávateľky sa nám postarali o skvelú zábavu. Aj tentoraz sa v areáli internátu opekalo, veselilo a pochutnávalo na dobrotách.

        • Šamorín trochu inak
          • Šamorín trochu inak

          •               Dňa 16. júna 2022 sa vybrané triedy SHA a SSOŠ SD Jednota Šamorín zúčastnili exkurzie, ktorej cieľom bolo lepšie spoznať mesto Šamorín.

                            Našu exkurziu sme odštartovali v Mestskom vlastivednom dome v Šamoríne, kde sme mohli bližšie spoznať tradičné remeslá našich predkov. Pozornosť pútala zbierka poľnohospodárskeho a rybárskeho náradia, ako aj kuchárske náradie s tradičnou žitnoostrovskou pecou. Pre milovníkov histórie nezostala bez povšimnutia ani zbierka mincí od rímskeho obdobia až po súčasnosť.

                            Naše potulky po Šamoríne pokračovali prehliadkou sakrálnych stavieb, zastavili sme sa aj pri reliéfe M. R. Štefánika, ktorý nám pripomína roky, kedy táto významná osobnosť v meste Šamorín pôsobila.

                            Horúce dopoludnie sme si spestrili osviežujúcou kávou a zmrzlinou a domov sme odchádzali s novými poznatkami a pocitom, že mesto Šamorín sme lepšie spoznali aj takouto netradičnou formou – priamo v teréne. 

        • Špecializovaná policajná kynológia
          • Špecializovaná policajná kynológia

          •      Psovod Okresného riaditeľstva policajného zboru v Dunajskej Strede, kapitán Iveta Végh a PhDr. Mária Matušeková predviedli našim žiakom ukážku práce polície so psom. Hlavným aktérom bola Tara, ktorá prešla výcvikom poslušnosti. Predviedla náročné vyhľadávanie výbušnín, ktorých sa nesmie dotknúť, ani štekať, len pri mieste nálezu ticho sedieť.

            Nasledovali zvedavé otázky. Akcia na školskom dvore bola milým spestrením dnešného dňa. Ukázala, že naši žiaci majú pozitívny vzťah k zvieratám, ktoré majú doma, ako aj tým opusteným v útulku.

                            Potešilo nás kladné hodnotenie správania našich žiakov na tejto akcii, všetkým ďakujeme.

        • Dopriali sme si dobrodružný deň!
          • Dopriali sme si dobrodružný deň!

          •      Žiaci SSOŠ SDJ Šamorín pod pedagogickým vedením Mgr. Anetty Takácsovej sa zúčastnili poldenného splavu na starých ramenách Dunaja. Žiaci sa cítili dobre v kanoe napriek tomu, že väčšina z nich ešte nemala skúsenosti s pádlovaním. Sprevádzalo nás upršané počasie, čo však neubralo na dobrej nálade. Súčasťou splavu bolo aj jazero Vojka s možnosťou kúpania. Už teraz sa tešíme na nové dobrodružstvá a výzvy v teréne!

        • Záverečná konferencia NatureTourNet projektu Interreg
          • Záverečná konferencia NatureTourNet projektu Interreg

          •      Naša škola SSOŠ SD Jednota Šamorín sa ako aktívny účastník projektu Interreg zúčastnila záverečnej konferencie. Tá sa uskutočnila v historickej budove Koruny v Šamoríne dňa 8.6.2022. Po odborných prednáškach sme dostali v rámci diskusného fóra priestor vyjadriť svoje dojmy a zážitky z projektu.

            Hovorili sme o vzácnosti prírodných faktorov v našom regióne, ktorú si žiaci študijného odboru Manažment regionálneho cestovného ruchu dostatočne uvedomili aj vďaka tomuto projektu.  Chiara Olléová (3.B) opísala svoje dojmy z exkurzie v Národnom parku Neziderské jazero. Nové teoretické vedomosti o flóre a faune Žitného ostrova preverovala so spolužiakmi počas splavu na starých ramenách Dunaja Vivien Czanik (2.B).

             Veríme, že v rámci a závere tohto projektu hrdo predstavíme absolventov kurzu, žiakov našej školy, ktorí získajú certifikát pre sprievodcovstvo  v prírodných oblastiach regionálneho cestovného ruchu. Ďakujeme organizácii EkoRegion za participáciu našej školy v projekte a dúfame, že sa v budúcnosti budeme môcť zapájať a zúčastňovať na ďalších podobných podujatiach.

            K úspešnej záverečnej konferencii patrí aj kvalitný servis pre pozvaných hostí. Catering - taktiež zabezpečili naši žiaci pod vedením majstrov odbornej výchovy. Ich ponuka pokrmov a dobrôt mali regionálny charakter v zmysle toho, aby účastníci konferencie mali garantovaný komplexný zážitok z pekného dňa stráveného v Šamoríne.

        • Slávnostné vyraďovanie absolventov
          • Slávnostné vyraďovanie absolventov

          •      Dňa 7.júna 2022 sa uskutočnilo slávnostné vyraďovanie absolventov hotelovej akadémie a manažmentu regionálneho cestovného ruchu.

            Naši bývalí maturanti si po úspešnom zložení skúšky dospelosti prišli prevziať svoje vytúžené maturitné vysvedčenia. Prihovoril sa im p. riaditeľ PaedDr. František Pudmericzký a v mene všetkých maturantov sa celému pedagogickému zboru poďakovala Noémi Szocsová.

            Našim absolventom prajeme, aby vedomosti nadobudnuté na tejto škole zúročili i v praxi a prajeme im úspešný štart do novej etapy života.

        • Ocenenie Za vernosť spotrebným družstvám
          • Ocenenie Za vernosť spotrebným družstvám

          •      V utorok 7. júna sa v Kaštieli Mojmírovce (Vzdelávací inštitút COOP Jednota)  uskutočnilo slávnostné podujatie pri príležitosti odovzdávania vyznamenaní pre zamestnancov, členov a funkcionárov spotrebných družstiev SR za rok 2021. Za obe naše školy bol ocenený PaedDr. Branislav Doležal, zástupca riaditeľa pre praktické vyučovanie. Touto cestou mu úprimne blahoželáme a tešíme sa z jeho úspechu a prajeme veľa síl do ďalšej práce. 

        • Piatok sme vyhradili návšteve komunitného centra Cenacolo
          • Piatok sme vyhradili návšteve komunitného centra Cenacolo

          • Nič nie je nemožné, ak máte niekoho, kto vo vás verí.

             

                 Po dvojročnej covidpauze sa žiakom a učiteľom Súkromnej SOŠ a hotelovej akadémie podarilo opäť navštíviť komunitné centrum pre liečbu závislostí Cenacolo v Kráľovej pri Senci. Dom Cenacolo si prišli pozrieť aj hosťujúci žiaci z partnerskej strednej odbornej školy v Litovli.

            Centrum je pred zrakmi zvedavcov ukryté v prírode, ďaleko od obce. Nevedie k nemu žiadna informačná tabuľa. Neznalý návštevník poľahky zablúdi, až tesne pred cieľom sa vám ukáže nenápadná šípka ukazujúca smer cesty. Nebolo vôbec jednoduché dovolať sa a dohodnúť si termín návštevy, keďže klienti nepoužívajú mobilné telefóny a pevnú linku dlho nikto nedvíhal.

            Našimi sprievodcami boli Juraj a Michal, ktorý pochádzal z Poľska. Hovoril síce lámanou slovenčinou, ale dalo sa s ním dorozumieť. Po krátkej prezentácii o vzniku komunity, ktorú v talianskej Saluzze založila v osemdesiatych rokoch Matka Elvíra Petrozzi, sme si vypočuli pohnutý životný príbeh našich sprievodcov. Vzápätí nás previedli celým zariadením.

            Akoby sa tu zastavil čas. Klientov zariadenia tvoria výlučne muži pochádzajúci z rôznych krajín. Prichádzajú sem dobrovoľne, aby dali definitívne zbohom svojej pokrivenej minulosti a našli  nový zmysel života.

            Slovenské komunitné centrum v Kráľovej pri Senci vzniklo pred pätnástimi rokmi. Z pôvodnej ošarpanej budovy sa podarilo vybudovať kaplnku a svojpomocne postaviť zariadenie poskytujúce svojim klientom nový domov. Útočisko tu našli bezprizorní stratení mladí ľudia, ktorých vychovávala ulica. Terapia a návrat do normálneho života spočíva v pravidelných spoločných modlitbách, prísnom pracovnom režime a ľudskej súdržnosti. A práve tie tvoria základné piliere komunity. Jej zjednocujúcim jazykom je taliančina, ktorú sa musia klienti naučiť, aby sa vedeli navzájom dohovoriť.

            Nie nadarmo sa hovorí, že kde je vôľa, tam je aj cesta. Úspešnosť liečby závisí nielen od samotného klienta, ale v nemalej miere k nej prispieva aj prostredie, podpora rodiny a súdržnosť ostatných. Izolácia od vonkajšieho sveta, vrátane médií, mobilného telefónu či internetu je tu samozrejmosťou.

            Veríme, že návšteva Domu Cenacola bola pre našich žiakov nielen silným zážitkom, ale aj istou formou prevencie pred rôznymi druhmi závislostí.

        • Teambuilding 26.05.2022
          • Teambuilding 26.05.2022

          • Keďže na našej škole žije tradícia vo varení pod holým nebom, využili sme neobyčajne krásne májové počasie na teambuilding pre žiakov prvých, druhých aj tretích ročníkov.

            Úlohy hostiteľa sa opäť ujal pán majster Szalay, ale tentokrát netradične sa nestretli v priestoroch školy, ale na území hvezdárne Blahová. Pán Szalay, ako amatérsky hvezdár tak rozšíril obzory našich žiakov aj v tejto oblasti.

            Aj tento rok nechal pán majster Szalay voľnú ruku žiakom pri príprave, keďže na konci školského roka už všetci ovládajú praktickú prípravu väčšiny jedál.

            Okrem výborného hovädzieho gulášu si žiaci pripravili aj palacinky s domácim džemom od pána majstra a tiež pre nich pripravil občerstvenie vo forme teplých aj studených nápojov.

            Žiaci si tento deň veľmi pochvaľovali a my môžeme skonštatovať, že teambuilding v maximálne možnej miere splnil svoj účel.

                                                                                               Ildikó Kissová