• Čína netradične
          • Čína netradične

          •       Vďaka 6.dielu vzdelávacieho projektu „Svet okolo nás“ sme netradičným spôsobom nahliadli do najľudnatejšej krajiny sveta- Číny. Oboznámili sme sa so základnými geografickými a historickými faktami, precestovali sme spolu Peking, Šanghaj, Hongkong, spoznali sme tradičnú čínsku kuchyňu a navštívili najväčšiu vodnú elektráreň na svete. Zasvätili nás aj do tajomstva prípravy tradičného čínskeho čaju a nechýbal ani pohľad na unikátne ryžové terasy či iné prírodné a kultúrne bohatstvá Číny. Pozornosť pútal predovšetkým Veľký Čínsky múr, Mauzóleum cisára Čchin a kláštor Šaolin, kolíska bojového umenia. Našu cestu sme zakončili na Tibetskej náhornej plošine, ktorá sa pýši dĺžkou 2000 km a je najvyššie položenou náhornou plošinou na Zemi.

            Vďaka pútavej projekcii sme získali cenné poznatky o čínskej filozofii a náboženstvách, náš sprievodca nám sprostredkoval aj vlastné skúsenosti a nevyhol sa ani negatívnym aspektom, akým je nepochybne porušovanie ľudských práv. Aj o tejto téme sme sa mohli po skončení prednášky otvorene porozprávať a uvedomiť si, že žiť v slobodnej krajine nie je samozrejmosťou.

        • Geografická olympiáda
          • Geografická olympiáda

          •      V tomto školskom roku si žiaci 1. a 3. ročníka odboru manažment regionálneho cestovného ruchu preverili netradičnou formou svoje vedomosti z geografie. V poslednej februárovej dekáde sa on-line formou zúčastnili školského kola geografickej olympiády, priamo v priestoroch našich IKT učební. Mali tak príležitosť overiť si osvojené geografické vedomosti, zasúťažiť si a snáď aj niečo nové dozvedieť. Dobrý pocit z olympiády si odniesli nielen žiaci, ale aj koordinátorka súťaže Mgr. Kristína Kokocinski. Pevne veríme, že sme založili tradíciu, ktorú si zopakujeme aj v nasledujúcich rokoch.

        • Praktické záverečné skúšky aj v Systéme duálneho vzdelávania
          • Praktické záverečné skúšky aj v Systéme duálneho vzdelávania

          •      Tak ako po iné roky, aj tohtoročný Valentín na Súkromnej strednej odbornej škole SD Jednota sa uskutočnil v rámci praktických záverečných skúšok. Žiaci končiacich ročníkov v odboroch čašník, servírka, kuchár a cukrár kuchár pripravili pre svojich rodičov, príbuzných a skúšobnú komisiu krásny valentínsky večer s degustačným menu. Pripravené jedlá boli zavŕšením ich praktických zručností a odborných vedomostí. Budúci kuchári si vybrali moderné, trochu neobvyklé, ale aj klasické kombinácie chutí, vôní a farieb. Rovnako si dali na výzdobe miestnosti a slávnostných stolov záležať aj budúci čašníci. Pohľad na slávnostne vyzdobenú školskú jedáleň, prestreté tabule s trblietajúcimi sviečkami, príjemným osvetlením a podmanivými klavírnymi melódiami dotvárali tú pravú romantickú atmosféru. Prítomní hostia sa nechali počuť, že tu strávili príjemný večer a boli dojatí, že mohli byť súčasťou záverečnej skúšky svojich detí.

            Hosťami večera boli aj zástupcovia zamestnávateľov. Svojou prítomnosťou nás poctili Ing Štefan Meliško, riaditeľ hotela Orchidea SPA & Wellness Hotel Orchidea*** Veľký Meder, a Patrik Baumann, šéfkuchár Hotela Kormorán**** Šamorín. Práve v ich priestoroch získavali naši žiaci v systéme duálneho vzdelávania pracovné návyky a skúsenosti. Opäť sme sa presvedčili, že systém duálneho vzdelávania je ideálnou formou, ako pripraviť našich absolventov na život po škole v pracovnom prostredí, ktoré je pre nich blízke.

        • Február v znamení jazykových olympiád
          • Február v znamení jazykových olympiád

          •      Študenti SHA SD Jednota a SSOŠ SD Jednota Šamorín sa počas mesiaca február zúčastnili krajských kôl jazykových olympiád vo francúzskom a nemeckom jazyku v Trnave. Robert Danko (5A) bol úspešným riešiteľom vo francúzskom jazyku, Katarína Guštafík (4B) obsadila 3. miesto, Denis Kollár (3B) skončil na 5. mieste. 

            PK cudzích jazykov

        • Študenti mesiaca
          • Študenti mesiaca

          • V uplynulých mesiacoch sa stali Študentom mesiaca za Grand Hotel River Park v Bratislave a za Sheraton Hotel Bratislava Viktória Kovácsová a Mercedes Zalka, žiačky 2. ročníka Súkromnej hotelovej akadémie SD Jednota Šamorín.

            Našim žiačkam gratulujeme a veríme, že sa stanú inšpiráciou aj pre ďalších žiakov.

             

            Aké atribúty musí spĺňať Študent mesiaca? 

             - musí mať pravidelnú dochádzku do hotela,

             - musí dbať na hygienu a bezpečnosť pri práci,

             - k svojej práci má vzťah a praktické činnosti robí svedomite,

             - vie spolupracovať v kolektíve,

             - je aktívny, samostatný a tvorivý,

            -  hospodárne využíva zverené suroviny a potraviny,

             - v prípade potreby dokáže za pochodu riešiť vzniknuté situácie.

        • Vážení rodičia, milí žiaci
          • Vážení rodičia, milí žiaci

          • nie ste spokojní so súčasnou školou a chcete zmenu? V tom prípade vám počas celého školského roka ponúkame možnosť prestúpiť na Súkromnú hotelovú akadémiu SD Jednota Šamorín, ako aj  na Súkromnú strednú odbornú školu SD Jednota Šamorín. Stačí nás len kontaktovať na e-mail adrese: sekretariat@hasossamorin.edu.sk a my už za vás zabezpečíme ďalšiu komunikáciu s predchádzajúcou školou.