• Kukkonia hospitaly workshop
          • Kukkonia hospitaly workshop

          •      V stredu 29. marca sa šiesti žiaci Súkromnej hotelovej akadémie v Šamoríne zúčastnili prednášky v MOL Aréne, ktorú usporiadala firma Kukkonia z Dunajskej Stredy.

            Cieľom prednášky bolo čo najviac študentov motivovať, ako sa dá napriek všetkým nástrahám tvorivo rozvíjať v gastronomickom sektore. Je všeobecne známe, že z dôvodu obmedzení počas Covidu utrpela gastronómia najviac, čoho dôsledkom bol akútny nedostatok odborníkov, či už v hotelierstve, ako aj ostatných oblastiach cestovného ruchu.

            Prednášatelia ponúkli študentom osobný pozitívny príklad a snažili sa ich presvedčiť, aká môže byť táto práca kreatívna a úspešná, hoci prináša mnoho odriekaní. Zároveň predstavili atraktívne možnosti zviditeľnenia regiónu Žitný ostrov pre študentov, ktorí by chceli v budúcnosti využiť príležitosť a začať podnikať v našom krásnom regióne.

        • Exkurzia v x-bionic sphere
          • Exkurzia v x-bionic sphere

          •      Ako sa hovorí, učíme sa celý život, no najviac nových informácii nasávajú žiaci v škole. Je to miesto plné nápadov a tvorivosti, avšak niekedy, keď už ani školská lavica nestačí, je ideálne čerpať inšpiráciu a motivovať žiakov odbornou exkurziou. Nám sa to podarilo, a preto sa žiaci 1.A hotelovej akadémie a 3. ročníka učebných odborov cukrár, kuchár a čašník zúčastnili exkurzie v rezorte x-bionic sphere. Cieľom tejto exkurzie bolo prehĺbiť doterajšie vedomosti našich žiakov a uvidieť odborníkov priamo v praxi. Pán Milan Chudoba - Rooms Division Manager v spoločnosti x-bionic sphere,a. s. - nám pripravil bohatý program, ktorého súčasťou bola prehliadka recepcie hotela, housekeepingu, reštaurácie Olympic, stredísk F&B, reštaurácie, baru, kuchyne a niekoľkých ďalších častí hotelového rezortu. Žiaci odchádzali nadšení z krásnych a moderne zariadených priestorov hotela, plní príjemných zážitkov a dojmov.

                                                                                                  PK odborných predmetov

        • Kytica pre triedneho učiteľa
          • Kytica pre triedneho učiteľa

          •      Ku Dňu učiteľov neodmysliteľne patrí symbolická kvetinka ako forma poďakovania učiteľom. Aj tento rok usporiadali naše telocvikárky beh ku Dňu učiteľov, ktorého sa zúčastnili vybraní zástupcovia jednotlivých tried. Víťazi behu „vybehali“ kyticu, ktorú venovali svojej triednej učiteľke. Tentoraz sa jej potešila Ing. Jana Mikulová, triedna profesorka 2.A hotelovej akadémie.

        • Marec- mesiac knihy
          • Marec- mesiac knihy

          •      Každoročne si na našej škole pripomíname Marec- mesiac knihy a táto tradícia oslovila aj našich prvákov. D. Brestovanskú z 1. ročníka MRCR upútal knižný titul Nadbytoční, ktorý sa venuje téme nelichotivej budúcnosti v podobe preľudnenia. „Kniha Nadbytoční ma naučila vážiť si aj tie najmenšie veci- hoci aj teplú vodu, ktorá im bola zakázaná, prikrývku či výhľad z okna. Marec-mesiac knihy je vhodnou príležitosťou porozprávať ľuďom o knihách, ktoré ma zmenili či posilnili a táto knižka dokázala oboje.“

            Kým prvákov MRCR zaujala knižná sonda do minulosti, prváci učebného odboru sa vrátili do svojho detstva a priniesli knihy, ktoré ich naučili nevzdať sa a ísť za svojím cieľom. Takouto knihou bol pre nich napríklad Robinson Crusoe, no nezaostával ani dievčenský román, ktorý im pomohol lepšie pochopiť medziľudské vzťahy a nájsť kľúč ku šťastiu.

            Teší nás, že žiaci svoj voľný čas trávia s knihou, čo je v dnešnej dobe naozaj raritou a o to viac nás teší, že ku knihám inklinujú nielen žiaci študijných odborov, ale aj učebných. Je prospešné a poučné vracať sa ku knihám a prízvukovať ich význam a dôležitosť v našom živote. Krásne to vystihol F.Mauriac, významný francúzsky spisovateľ, nositeľ Nobelovej ceny: „Ak mi chceš povedať, aký je človek vo svojom srdci, nepovedz mi, čo číta, ale knihy, ku ktorým sa pravidelne vracia.“

        • Beseda s príslušníčkami Policajného zboru
          • Beseda s príslušníčkami Policajného zboru

          •      Nedávno sa na obidvoch našich školách konala zaujímavá prednáška určená žiakom končiacich maturitných ročníkov o možnostiach ďalšieho profesijného rastu. Zavítali medzi nás mjr. Tünde Kiss a kpt. Iveta Végh.

        • Obhajoba ročníkových prác
          • Obhajoba ročníkových prác

          •      Žiaci 3. ročníka hotelovej akadémie aj tento rok obhajovali ročníkové práce na témy z oblasti gastronómie, ktoré si vylosovali.

            Bola to pre nich príležitosť ukázať svoje schopnosti a možnosť rozšíriť si vedomosti v konkrétnych témach. K tejto úlohe pristúpili zodpovedne, nielen v prezentácií, ale aj pri príprave praktických ukážok súvisiacich s témou.

            Veríme, že naši žiaci budú aj naďalej využívať a prehlbovať svoje vedomosti a zručnosti získané, či už na teoretickom alebo praktickom vyučovaní a v budúcnosti ich uplatnia v praxi.

        • Informačný deň na našich školách
          • Informačný deň na našich školách

          •      Dňa 2.3.2023 prebehol na pôde školy SHA a SSOŠ SD Jednota Šamorín Informačný deň s cieľom osloviť končiace ročníky základných škôl a podať im všetky relevantné informácie ohľadom študijného odboru hotelová akadémia a manažment regionálneho cestovného ruchu, ako aj informácie týkajúce sa učebných odborov.

                           O všetky ponúkané odbory prejavili žiaci záujem, o čom svedčí bohatá návštevnosť aj v sprievode rodičov. Všetkým ďakujeme za účasť a ak ste sa ešte stále nerozhodli, kam si podať prihlášku na strednú školu, neváhajte kontaktovať nás / zastupcatv@hasossamorin.edu.sk, alebo  0908770742 / a dohodnúť si termín na individuálny informačný deň.

             Tešíme sa na Vás.