• Osobná hygiena v praxi
          • Osobná hygiena v praxi

          •      Žiaci 1MC a 1B SSOŠ SD Jednota Šamorín zažili praktické hodiny osobnej hygieny s odborníčkami v oblasti kozmetiky. Na programe bola starostlivosť o pleť, ruky, vlasy a celé telo. Najmä čistenie pleti pre dievčatá aj chlapcov a estetiku líčenia a odličovania. V príjemnej atmosfére s ukážkami prípravkov si žiaci mohli vyskúšať čo sa dozvedeli na prednáške.

        • Svetový deň výživy formou medzitriednej súťaže
          • Svetový deň výživy formou medzitriednej súťaže

          •      Ako každý rok, aj tento rok organizujú Súkromná stredná odborná škola a hotelová akadémia Svetový deň výživy. Mottom tohtoročného podujatia bolo: „Zdravie je dar prírody, ktorý nie je večný“.

            Cieľom Dňa výživy bolo spojiť žiakov v aktivitách podporujúcich povedomie o význame zdravej výživy a správneho stravovania.

            Už niekoľko rokov organizujeme tento deň formou medzitriednej súťaže. Okrem vyšších ročníkov sa do nej zapojili aj noví prváci SOŠ a hotelovej akadémie. Každý žiak priniesol vlastný výrobok zodpovedajúci kritériám zdravej výživy. A pretože jedlo vychutnávane aj očami, dali si žiaci záležať aj na stolovaní a dekorácii miestnosti vo farbách jesene.

            Hodnotiaca komisia, ktorú tvorili učitelia odborných predmetov, mala náročnú úlohu pri výbere zdravých pokrmov a najlepšej výzdoby.

            Naši žiaci ani tentoraz nesklamali. Už niekoľko dní dopredu chystali dekorácie a predbiehali sa v tvorivých nápadoch, neľutovali čas poobedňajší čas, aby doladili všetky detaily. Medzi triedami bola dravá rivalita. Naši žiaci nás svojimi zručnosťami milo prekvapili a ukázali, že sa vo svojej profesii vyznajú. Žiakom sa podarilo zužitkovať všetko, čo ponúkla jesenná príroda či záhrada. Či stál výsledok za to, posúďte sami.

             

            PaedDr. Soňa Zakariásová, SHA a SSOŠ SD Šamorín

        • Gastronomické tvorivé dielne pre žiakov končiacich ročníkov
          • Gastronomické tvorivé dielne pre žiakov končiacich ročníkov

          •      Na Súkromnej strednej odbornej škole a Súkromnej hotelovej akadémii SD Jednota sme aj tento rok pripravili tvorivé gastronomické dielne určené pre žiakov končiacich ročníkov základných škôl, aby priamo na mieste mohli nahliadnuť do tajov gastronómie, oboznámiť sa s učebnými a študijnými odbormi a vyskúšať si niektoré odborné zručnosti. V dnešnej uponáhľanej dobe je to jedinečná príležitosť ukázať budúcim záujemcom, čo im naše školy môžu ponúknuť.

            Pozvanie na gastronomické tvorivé dielne prijali žiaci 9. ročníka Základnej školy Mateja Bela a výber žiakov zo Základnej školy Mateja Korvína s vyučovacím jazykom maďarským v Šamoríne. Organizácie gastronomických dielní sa zhostili zástupca pre praktické vyučovanie PaedDr. Branislav Doležal a výchovná poradkyňa Mgr. Júlia Mészárosová. Spolu so žiakmi ochotne odpovedali deviatakom na všetky otázky. Nebolo pochýb, že našich žiakov škola napĺňa a baví. Cieľom tvorivých dielní boli ukážky zručností žiakov v odboroch hotelová akadémia, kuchár, cukrár kuchár, čašník, servírka a mäsiar kuchár spojené s ochutnávkami a možnosťou vyskúšať si priamo na mieste zdobenie cukrárenských výrobkov, ako aj prípravu miešaných nealkoholických nápojov či skladanie obrúskov. Práve táto časť sa stretla s najväčším záujmom. Medzitým bola pre žiakov pripravená prezentácia o škole, ktorej sa zhostili žiaci manažmentu regionálneho cestovného ruchu s cieľom informovať deviatakov o možnostiach štúdia na našich školách, o jednotlivých odboroch, zahraničných stážach, exkurziách aj o certifikovaných kurzoch a akciách školy. Aj napriek tomu, že je naše školy sú súkromné, denné štúdium na nich nie je spoplatnené.

            Sme presvedčení, že naše gastronomické tvorivé dielne inšpirujú deviatakov pri výbere ďalšieho stredoškolského štúdia.

        • Svet médií netradične
          • Svet médií netradične

          •      Dňa 12.októbra 2022 sa SHA a SSOŠ SD Jednota Šamorín zúčastnila na pútavej komentovanej projekcii Svet médií, prostredníctvom ktorej sme nazreli do histórie kinematografie. Naším sprievodcom bol uznávaný filmový kritik Peter Konečný, ktorý nám poodhalil zákulisie kultových filmov, upriamil pozornosť na výnimočnosť detailu a pokúsil sa kinematografiu prezentovať ako druh umenia, čo sa mu podarilo predovšetkým vhodným výberom ukážok inteligentných reklám či inovatívnych videoklipov.

            Aj tento diel projekcie mal edukatívny charakter – podnietil ku kritickému mysleniu, k odlíšeniu fikcie od reality a v neposlednom rade i k lepšej orientácii v mediálnom svete dezinformácií, ktoré sú súčasťou nášho každodenného života.

        • Deň cestovného ruchu na našich školách
          • Deň cestovného ruchu na našich školách

          •      Začiatok jesene na našich školách tradične patrí oslavám Dňa cestovného ruchu. Preto sme 11. októbra pripravili pestrý program pozostávajúci z prezentácií žiakov, ako aj prezentácie PaedDr. Juraja Bándyho, PhD. a takisto súťaží s ústrednou témou „Prehodnotenie turizmu“. Pevne veríme, že naši žiaci, ako aj hostia zo ZŠ Smetanov háj v Dunajskej Strede si z tohto dopoludnia odniesli nielen nové vedomosti, ale aj zážitky.

        • Grand Hotel River Park oceňoval najšikovnejších praktikantov
          • Grand Hotel River Park oceňoval najšikovnejších praktikantov

          •      Benefitom našich škôl je aj prax v špičkových hoteloch a zariadeniach. Naši žiaci sa na praxi v hoteli naučia pripravovať jedlá pre hostí v reštaurácii, ale aj pre kongresových hostí. Mnohí z nich si vyskúšajú, aké to je servírovať jedlá významným osobnostiam. Tí najlepší dostanú príležitosť pracovať pre hotely aj po skončení štúdia.

            O to viac nás poteší, keď sa medzi ocenenými praktikantmi ocitnú aj naši žiaci. Najlepším praktikantom v Grand Hoteli River Park za mesiac september sa stal žiak 3. ročníka hotelovej akadémie Mário Šereg. Ako motivačnú cenu získal darčekovú poukážku na raňajky pre 2 osoby v hotelovej reštaurácii RIVERBANK, kde má možnosť ochutnať kulinárske špeciality šéfkuchára Jaroslava Žídeka.

            Máriov úspech nás nesmierne potešil. Sme presvedčení, že jeho príklad budú nasledovať aj ostatní praktikanti.

        • Stužková slávnosť
          • Stužková slávnosť

          •      Dňa 30.9.2022 sa v priestoroch našej školy uskutočnila oficiálna časť stužkovej slávnosti. Zelené stužky nádeje si v tento deň pripli maturanti 5.ročníka hotelovej akadémie a 4.ročníka manažmentu regionálneho cestovného ruchu.

            Maturantom sa prihovoril riaditeľ školy PaedDr. František Pudmericzký a nechýbali ani ďakovné príhovory zástupcov študentov, ktorí svoje „ďakujem“ vyjadrili rodičom a pedagógom za ich podporu počas celého štúdia.

            Našim maturantom prajeme veľa šťastia pri maturitných skúškach a veríme, že vedomosti a zručnosti nadobudnuté počas štúdia zúročia aj vo svojich nastávajúcich profesiách.