• Aj na našich školách sa nájdu experti
          • Aj na našich školách sa nájdu experti

          •      Vybraní žiaci 3. a 4. ročníka manažmentu regionálneho cestovného ruchu dostali príležitosť predviesť, že sú vo svojom odbore naozaj dobrí. V stredu 30. novembra sa zapojili do súťaže Expert geniality show. Zo šiestich tém, ktoré mali na výber, si vybrali témy: Od Dunaja k Tatrám a Do you speak English. Súťažiacim sa úlohy páčili, nechali sa počuť, že boli podnetné a zaujímavé. O tom, ako súťaž dopadla, sa však dozvedia až v poslednej januárovej dekáde. Už teraz sa však tešia na ďalší ročník zaujímavej súťaže.

        • V očakávaní najkrajších sviatkov v roku
          • V očakávaní najkrajších sviatkov v roku

          •      Napriek tomu, že už o pár dní píšeme december a počasie pripomína skôr jeseň ako zimu, je tu čas, kedy sa žiada spomaliť, nájsť utíšenie a pokoj duše.

            Aby sme sa k tajomnému času Vianoc priblížili, naši internátnici spolu s vychovávateľkami navodili vianočnú atmosféru už v predstihu.  

            Výzdobou začali  na vrátnici, aby na Deň otvorených dverí spojený s vianočnou výstavkou privítali  vzácnych návštevníkov. Ruku k dielu pridali aj ostatní žiaci, ktorí pod dohľadom triednych učiteľov pripravili v triedach vianočnú výzdobu a sprítomnili nadchádzajúci čas lásky, pokoja a radosti.  

                                                                                                          Vychovávateľky ŠI

        • Hľadá sa najlepšie jedlo Žitného ostrova
          • Hľadá sa najlepšie jedlo Žitného ostrova

          •      V stredu 23.novembra sa už po štvrtýkrát vo VIP priestoroch MOL Arény v Dunajskej Strede konala súťaž „Hľadá sa najlepšie jedlo Žitného ostrova“. Pod prísnym dohľadom špičkových odborníkov súťažili medzi sebou šéfkuchári najlepších reštaurácií Žitného ostrova, medzi inými aj michelinský šéfkuchár a náš bývalý žiak Peter Duranský.

            Príležitosť zúčastniť sa tejto prestížnej súťaže dostalo aj niekoľko našich vybraných študentov. Mali jedinečnú  príležitosť vidieť v priamom prenose, ako pracujú najlepší kuchári vychýrených reštaurácií. Sme presvedčení, že aj našim žiakom sa podarí niekedy v budúcnosti aktívne zúčastniť takejto výnimočnej kreatívnej súťaže.

        • Téma učebného dňa: Filetovanie pstruha
          • Téma učebného dňa: Filetovanie pstruha

          •      Pstruh dúhový patrí do čeľade lososovitých, má teda blízko k väčšiemu lososovi atlantickému. Vyskytuje sa predovšetkým v rýchlo prúdiacich európskych tokoch, existujú však aj druhy žijúce v mori alebo umelo chované v pstruhových rybníkoch.

            Tejto lahodnej rybe najlepšie vyhovuje jednoduchá príprava s minimom prísad (jemné bylinky, rasca, citrón, kuriatka, mandle, biele víno), pstruha možno celého alebo ako filetu upiecť na masle, grilovať s brušnou dutinou naplnenou bylinkami, pošírovať alebo piecť v alobale. Vynikajúci je tiež nakladaný či údený. Najpopulárnejšími spôsobmi prípravy sú pstruh namodro varený v ochutenom vývare s trochou vínneho octu alebo pečený na mlynársky spôsob obalený v ochutenej múke.

             

            Postup filetovania pstruha

             

            1. Pstruha prezentujeme a preložíme na tranšírovaciu dosku.

            2. Odstránime plutvy, okrem chvostovej a odložíme.

            3. Za hlavou urobíme priečny rez cez chrbticu.

            4. Vykonáme obvodový rez popri chrbtici až k chvostu, jemne oddelíme vrchné filé a preklopíme ho kožou na dol a lyžicou očistíme od drobných kostičiek.

            5. Očistené filé preklopíme na misu, kožou na hor.

            6.Vidličku pichneme do chvosta a chrbticu s chvostom stočíme smerom k hlave.

            7. Priečnym rezom za hlavou oddelíme dolný filet od kostičiek a preložíme na misu.

            8. Z hlavy uvoľníme hrotom noža líčka, ktoré dáme do stredu filé.

            9. Prekryjeme skelet, dekorujeme a prezentujeme pstruha.

             

        • Deň na ľade
          • Deň na ľade

          •      Dňa 23.11.2022 sa konal Kurz pohybových aktivít pre triedy 1.MC a 1.B.  Zúčastnili sme sa korčuľovania v nákupnom centre Avion v Bratislave. Žiaci si tento kurz užili – pre niektorých to bola prvá skúsenosť na ľade, iní sa v technike korčuľovania zdokonalili. Kurz sa im páčil natoľko, že by si ho radi zopakovali.

        • Medzinárodný deň študentstva sme oslávili formou vedomostných kvízov a súťaží
          • Medzinárodný deň študentstva sme oslávili formou vedomostných kvízov a súťaží

          •      Medzinárodný deň študentstva sme si pripomenuli aj na našich školách. Učitelia pri tejto príležitosti pripravili pre žiakov niekoľko akcií a vedomostných kvízov, ale aj športových turnajov vo futbale a stolnom tenise. Organizáciu kvízov zabezpečili jednotlivé predmetové komisie. Pre žiakov pripravili rôzne disciplíny a súťaže z odborných predmetov, ktoré boli jednak vedomostné, aby si žiaci prehĺbili teoretické vedomosti, ale aj praktické, aby ukázali svoje zručnosti a navzájom sa inšpirovali a zabavili. Nechýbali ani aktivity zamerané na všeobecný prehľad a vedomosti z histórie, kultúry, jazyka, geografie cestovného ruchu či gastronómie. Učitelia sa pri zostavovaní kvízových otázok inšpirovali aj obľúbenými televíznymi reláciami, ako sú 5 proti piatim, či súťažnou hrou Milujem Slovensko. Aktivity sa uskutočnili formou triednych a medzitriednych súťaží. V prípade, ak žiak získal dostatočný počet bodov, bol z daného predmetu hodnotený známkou výborný.

        • Ocenenie našej práce
          • Ocenenie našej práce

          •      Najväčšou motiváciou nielen pre žiaka, ale aj pre pedagóga je rozhodne pochvala.  A tej sa nám dostalo za aktívny prístup pri príprave literárneho zborníka Podunajské písmená 2022. Usporiadatelia súťaže ocenili zanietenosť, s akou pri tvorbe zborníka pristupujeme a vyzdvihli aj to, že žiakov dokážeme motivovať k tvorbe na akúkoľvek tému.

            Žiaci pracovali pod vedením PaedDr. S. Zakariásovej  a Mgr. P. Nagyovej  a svoje literárne príspevky venovali tvorbe Ľ. Podjavorinskej, no bodovali opäť aj v rubrike „vlastná tvorba.“

            Teší nás, že spoluprácu s našou školou označili usporiadatelia za výnimočnú a rovnako nás teší, že na slávnostnom odovzdávaní zborníka, ktoré je naplánované na mesiac jún, bude mať Súkromná stredná odborná škola SD Jednota Šamorín opäť svoje zastúpenie.

        • MiniErasmus 2022
          • MiniErasmus 2022

          •      Koniec prvej novembrovej dekády sa niesol v znamení projektu MiniErasmus 2022 s cieľom zažiť vysokú školu na vlastnej koži. Vybraní účastníci si mali možnosť podľa vlastného výberu vyskúšať vzdelávanie na rôznych fakultách Univerzity Komenského. Zúčastnili sa nielen na konkrétnych prednáškach, ale mali tiež príležitosť pobesedovať so študentmi a zisťovať detaily týkajúce sa štúdia.  Súčasťou MiniErasmu boli aj voľnočasové aktivity, počas ktorých mohli účastníci nadviazať nové priateľstvá so svojimi budúcimi spolužiakmi.

        • Aj takto reprezentujeme
          • Aj takto reprezentujeme

          •      Dňa 9.11.2022 sa žiaci 4.A triedy zúčastnili na slávnostnej akcii COOP JEDNOTA SLOVENSKO SD Bratislava.

            Boli oslovení, aby pripravili všetky potrebné náležitosti týkajúce sa  výdaja slávnostného obeda súvisiace s odborným a rýchlym chodom obsluhy.

            Úlohu zvládli znamenite a nám ostáva iba vyjadriť veľké poďakovanie všetkým, ktorí reprezentovali našu školu.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie akcie, nápady, kde môžu žiaci prezentovať svoje vedomosti, kreativitu, zručnosti a tiež spoločenské správanie.

        • Ponuka zahraničnej stáže
          • Ponuka zahraničnej stáže

          •      Dňa 11.11.2022 navštívila naše školy pani Karolina Elenis, riaditeľka agentúry Algoos. Pani Elenis prezentovala našim žiakom možnosť zahraničnej stáže, z čoho nás najviac oslovila ponuka práce na Cypre. Dúfame, že v septembri 2023 budeme môcť privítať našich žiakov aj s bohatými zahraničnými skúsenosťami z tohto nádherného ostrova!

                                  koordinátor zahraničnej stáže

        • Trénujeme svoj mozog
          • Trénujeme svoj mozog

          •      Od 2.11.2022 začal 11.ročník finančno-vedomostnej súťaže s názvom „Finančná olympiáda“, do ktorej sa postupne zapájajú aj žiaci oboch našich škôl.

            Majú šancu preveriť si svoje finančné vedomosti, porovnať sa s rovesníkmi a získať cenné znalosti využiteľné v praktickom živote.

            PK ekonomických predmetov