• Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky 2023
          • Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky 2023

          •      PČOZMS je významným krokom smerujúcim k ukončeniu štúdia. Predchádza jej viac dôležitých krokov podľa zadanej témy. Napísanie odbornej práce, realizácia a obhajoba pomocou prezentácie. Žiaci svoje práce vypracovávali za pomoci pridelených konzultantov z praktického aj teoretického vyučovania. Minulý týždeň nastal ruch, žiaci si chystali miestnosť na obhajobu, aby okrem prezentácie predviedli aj ukážky svojej práce a kreativitu. Komisia ohodnotila ich snahu prvou známkou na maturitnom vysvedčení.

        • ITF Slovakiatour a Danubius Gastro
          • ITF Slovakiatour a Danubius Gastro

          •      Nebol to bežný piatok, kedy žiaci zasadli do lavíc, aby zažívali útrapy z rozumu. Tentoraz sme vyrazili na tradičný medzinárodný veľtrh cestovného ruchu a gastronómie ITF Slovakiatour a Danubius Gastro. Súčasťou podujatia bola aj výstava Poľovníctvo a oddych venovaná všetkým, ktorí radi trávia voľný čas v prírode.

            Na svoje si tu prišli nielen budúci cukrári, kuchári, čašníci a hotelieri, ale aj perspektívni odborníci na sprievodcovské služby. Žiaci manažmentu regionálneho cestovného ruchu dostali úlohy zamerané na ročníkové práce, ktoré ich čakajú v nasledujúcom školskom roku. Študenti gastro odborov sa zas mali zamerať na najnovšie trendy a technológie v gastronómii.

            Veríme, že naše putovanie za najnovšími trendmi v gastronómii a aktuálnymi upútavkami v cestovnom ruchu neboli zbytočné a v ďalšom roku si ich opäť zopakujeme.

        • Voľnočasové aktivity na našom internáte
          • Voľnočasové aktivity na našom internáte

          •      Stalo sa už dobrým zvykom, že voľnočasové aktivity vychovávateliek a žiakov na internáte skrášľujú vstupné priestory našej školy. Tentoraz použili prírodné materiály, krepový papier, stužky a vytvorili pôsobivé jarné dekorácie. Tešíme sa na ich ďalšiu tvorbu.

        • Prednáška "Pravda o drogách"
          • Prednáška "Pravda o drogách"

          •      V rámci protidrogovej prevencie prebehli na našich školách zaujímavé prednášky pod vedením Ing. Bobčeka z občianskeho združenia Slovensko bez drog, ktorý pútavým spôsobom informoval žiakov 1. ročníkov, čo robia drogy s našim telom, ako ovplyvňujú náš život. Veríme, že na základe získaných pravdivých faktov sme podnietili mladých ľudí vyhýbať sa nástrahám, ktoré prináša život.

        • Oslávili sme Svetový deň zdravia na našich školách
          • Oslávili sme Svetový deň zdravia na našich školách

          •      Jedinečná hodnota dobrého zdravia sa oslavuje na Svetový deň zdravia 7. apríla. Na čele Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa v tento deň na celom svete propaguje a oslavuje fyzická, duševná a emocionálna pohoda, a preto aj predmetová komisia gastronomických predmetov sa rozhodla pripraviť pre žiakov ochutnávky zdravých nátierok a nápojov a poukázať na to, že jedlo môže byť nielen liekom, ale tiež aj jedom pre organizmus človeka. A pritom si stačí iba správne vybrať!

            Preto sme sa rozhodli v predvečer veľkonočných prázdnin pripraviť pre žiakov hotelovej akadémie a strednej odbornej školy zaujímavé gastronomické podujatie, aby mohli ochutnať nielen niečo zaujímavé, ale aj využiť svoju tvorivosť a fantáziu a pripraviť originálny zdravý nápoj. Veríme, že sa nám ich podarilo inšpirovať k zdravému veľkonočnému menu.

                                                                 PK gastronomických predmetov

        • Netradičná spomienka na A. Sládkoviča
          • Netradičná spomienka na A. Sládkoviča

          •      Koncom marca sme si pripomenuli výročie narodenia A. Sládkoviča, ktorý spomedzi štúrovcov dostal prívlastok „najromantickejší.“ Môže za to jeho básnická skladba Marína a práve pri tomto diele sme sa pozastavili na hodine slovenčiny. Viedli nás k tomu aj posledné udalosti v Banskej Štiavnici, ktorej historické centrum zachvátil požiar a neušetril ani Dom Márie Pischlovej (Maríny), známy ako „Banka lásky.“ Práve v tomto dome prežila svoj život Sládkovičova Marína a bola to práve nenaplnená láska k tejto žene, ktorá ho viedla k napísaniu najdlhšej ľúbostnej básne na svete- k Maríne. Je sprítomnená aj v „trezore lásky“ v podzemí domu, kde si každý návštevník môže v schránke uschovať svoj kúsok lásky v podobe napísaného odkazu.

            Požiar Dom Márie Pischlovej neušetril, čím mesto stratilo nielen vzácny literárny, ale aj architektonický skvost, zaujímavosťou však je, že jedinou neporušenou vecou, ktorú po požiare v izbe objavili, bola podobizeň Maríny. Možno to vnímať ako krásnu symboliku, ako lásku, ktorá pretrvá večne. Trvalými a nadčasovými hodnotami sa zaoberal i samotný Sládkovič v záverečnej strofe Maríny:

            ..padajú hviezdy, aj my padneme,

            vädnú tie kvety, aj my zvädneme,

            a klenoty hruda kryje:

            Ale tie hviezdy predsa svietili,

            a pekný život tie kvety žili,

            a diamant v hrude nezhnije!

             

            Posledné verše nás prinútili zamyslieť sa nad tým, či dokážeme uchovať „klenoty“ v podobe literárneho a kultúrneho dedičstva aj pre ďalšie generácie. Je to hlboký a nezmazateľný odkaz pre tých, čo prídu po nás. O jeden takýto klenot zapísaný na zozname UNESCO sme prišli a z ničivého požiaru sa bude spamätávať dlhé roky. Je len na nás, ako sa k obnove kultúrneho dedičstva postavíme.

        • Krajská prehliadka SOČ
          • Krajská prehliadka SOČ

          •      V posledný marcový deň sa vybraní žiaci odboru manažment regionálneho cestovného ruchu zúčastnili 45.ročníka krajskej prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti žiačky. Pod patronátom učiteľky odborných predmetov Mgr. Kristíny Kokocinski mali príležitosť vidieť prezentácie so zameraním na cestovný ruch a ekonomiku. Hostiteľom podujatia bolo gymnázium v Skalici. Obhajoby súťažných prác žiakov boli na vysokej úrovni, zamerané na témy, ako prezentácia vlastnej značky výberovej kávy, zážitková gastronómia v spojení s hudbou a zručnosťami, ako aj využitie sociálnych sietí v marketingu konkrétneho podniku, crowdfunding, neuromarketingový výskum v oblasti fast food stravovania a ďalšie zaujímavé okruhy.

            Pevne veríme, že účasťou na tomto podujatí sme našich žiakov nielen motivovali, ale sme ich inšpirovali a ponúkli nápady k ich vlastnej odbornej práci.