• Úsmev ako dar
          • Úsmev ako dar

          •     Zapojili sme sa do charitatívnej zbierky, ktorú už 34. rok organizuje Spoločnosť priateľov detí z detských domovov, aby pomáhala rodinám v ťažkých životných situáciách. Podporuje deti a mladých v centrách pre deti a rodiny (bývalé detské domovy) a pomáha im zaradiť sa do bežného života. Hreje nás dobrý pocit, že aj vďaka našim štyrom dobrovoľníčkam, ktoré v uliciach mesta vyberali príspevky, sme prispeli na dobrú vec.

        • Ďalšia žatva úspechov našich nominovaných praktikantov
          • Ďalšia žatva úspechov našich nominovaných praktikantov

          • 24. júna podvečer sa v hoteli Grand Hotel River Park konal ďalší slávnostný večer spojený s oceňovaním Praktikanta roka 2024. V Salóne Márie Terézie aj tentoraz vyhodnocovali tých najlepších za prítomnosti hotelových manažérov, riaditeľa hotela Rudolfa Križana, šéfkuchára Jaroslava Žideka, nominovaných praktikantov a ich rodičov, ako aj zástupcov škôl.

             

            Opäť sa potvrdilo, že odbor, ktorý si naši žiaci vybrali, je krásny práve svojou jedinečnosťou, kreatívnosťou a rozmanitosťou. Ak ho žiaci vykonávajú so zanietením a láskou, úspech majú zaručený.

             

            Prinášame zoznam ďalších úspešných praktikantov:

            1. miesto Praktikanta roka 2024 - čašník v hoteli Grand Hotel River Park Bratislava: Luca Fama (2. ročník hotelovej akadémie),
            2. miesto Praktikanta roka 2024 – kuchár: Viktória Kovácsová (3. ročník hotelovej akadémie),

            Osobitná cena hotela Grand Hotel River Park: Daniel Bíreš – čašník (3. ročník hotelovej akadémie) a Mário Šereg – kuchár (4. ročník hotelovej akadémie).

             

                        Sme poctení úspechmi našich žiakov, tešíme sa z ich ocenenia a srdečne im blahoželáme

        • ODBORNÍK MÁ DNES HODNOTU ZLATA
          • ODBORNÍK MÁ DNES HODNOTU ZLATA

          •      Na SOŠ tento týždeň prebehli záverečné skúšky, kde naši končiaci cukrári, kuchári a čašníci prezentovali svoje vedomosti.

            V dnešnej dobe je čoraz ťažšie nájsť spoľahlivého majstra cukrára, kuchára či čašníka, preto si vážime každého absolventa, ktorý toto remeslo vyštuduje a uchytí sa v ňom. Aj naša spoločnosť by si mala uvedomiť hodnotu absolventov učebných odborov, ktoré sú čoraz viac na ústupe. Našim chlapcom a dievčatám prajeme veľa odvahy a vytrvalosti v ich náročnom povolaní a hlavne veľa úspechov, nech sa im darí.

        • Exkurzia do turistického informačného centra
          • Exkurzia do turistického informačného centra

          •      Žiaci prvého ročníka manažmentu regionálneho cestovného ruchu absolvovali odbornú exkurziu do Informačného centra v Šamoríne. Sídli v budove bývalého paulánskeho kláštora, ktorý pred niekoľkými rokmi prešiel veľkou rekonštrukciou.

            Bola to jedinečná príležitosť oprášiť si vedomosti z regionálnych dejín a dozvedieť sa bližšie informácie o práci informačného centra priamo v teréne. Napriek tomu, že centrum je sprístupnené len pomerne krátky čas, aktívne sa zapája do propagácie podujatí mesta a v súčinnosti s oblastnou organizáciou cestovného ruchu Žitný ostrov spolupracuje so zástupcami domácich i zahraničných médií. Okrem Informačného centra sme navštívili aj expozíciu umenia a historických artefaktov sprístupnených na prízemí budovy bývalého kláštora, v tesnej blízkosti informačného centra.

        • V hoteli Sheraton Bratislava oceňovali najlepších praktikantov
          • V hoteli Sheraton Bratislava oceňovali najlepších praktikantov

          •      V pondelňajších podvečerných hodinách 17. júna sa v hoteli Sheraton Bratislava konal slávnostný večer spojený s oceňovaním Praktikanta roka 2024. Konal sa v exkluzívnych priestoroch hotela za prítomnosti hotelierov, nominovaných praktikantov a ich rodičov, ako aj zástupcov škôl.

            Ocenenie najlepšieho Praktikanta roka získal náš žiak v učebnom odbore kuchár  Nicolas Skurák (3. C). Medzi ocenenými získal prvé miesto. Jeho trojročné úsilie bolo v ten deň korunované dvojnásobným úspechom, pretože v doobedňajších hodinách zároveň úspešne absolvoval aj záverečné skúšky.

            Srdečne mu blahoželáme a úprimne sa tešíme z jeho úspechu.

        • Okresné kolo teqballového turnaja sme odohrali na našej škole
          • Okresné kolo teqballového turnaja sme odohrali na našej škole

          •      V piatok 14. júna usporiadala Teqballová federácia Slovenska na našich školách okresné kolo teqballového turnaja, na ktorom sa okrem našich škôl zúčastnila aj Stredná športová škola s VJM z Dunajskej Stredy, Gymnázium Ladislava Dúbravu Dunajská Streda a ZŠ Mateja Bela Šamorín. Naše školy reprezentovali Mário Šereg (4.A), Peter Hudec (2.B), Peter Cserepkai (1.B) a Christofer Jenis (2.A). Umiestnili sa na krásnom 2. mieste, čím sme si zabezpečili postup na krajské kolo do Trnavy.

        • Štátny archív v Šali opäť otvoril svoje brány pre verejnosť
          • Štátny archív v Šali opäť otvoril svoje brány pre verejnosť

          •      14. júna navštívilo niekoľko našich žiakov 1. a 2. ročníka manažmentu regionálneho cestovného ruchu priestory bývalého jezuitského kláštora, v ktorom sa archív nachádza. Mohli si vyskúšať písanie brkom na pamätný list, na ktorý dostali pečať mesta Šamorín a dozvedeli sa veľa zaujímavostí nielen o svojom regióne, ale aj o spôsobe archivovania, uchovávania listín a písomností. Čerešničkou na torte bola prehliadka depozitára, ktorý ukrýva písomné materiály o všetkom dôležitom, čo sa v našom regióne udialo od obdobia stredoveku, až po súčasnosť. Depozitár ukrýva písomnosti nevyčísliteľnej hodnoty, počnúc stredovekými privilegiálnymi listinami, zachovanými pečaťami, vrátane schránok na pečate, až po mestské účtovné knihy, cechové knihy, mestské protokoly, zápisnice zo súdnych monsterprocesov s bosorkami. Mnohé dokumenty sú sprístupnené online, čo uľahčuje výskum pre verejnosť a znižuje tiež časovú náročnosť potrebnú k získaniu hľadaných informácií.

        • Praktikant mesiaca jún 2024
          • Praktikant mesiaca jún 2024

          •      Sheraton Bratislava Hotel oceňoval najlepších študentov za mesiac jún. Tentoraz ocenenie praktikant mesiaca získala žiačka 3. ročníka hotelovej akadémie Emma Kyra László. Srdečne jej blahoželáme. 

        • Splavovali sme Malý Dunaj
          • Splavovali sme Malý Dunaj

          •      Prváci oboch našich škôl spolu s tretiakmi hotelovej akadémie zažili výnimočný deň. Pod vedením skúseného inštruktora Lajosa Tubu splavovali Malý Dunaj od Vojčianskeho po Šulianske rameno. I napriek kritickej vysokej hladine Dunaja voda v bočných ramenách Malého Dunaja nebola vysoká. V nafukovacích plavidlách určených pre 10-člennú posádku mohli obdivovať lekná a rôzne druhy chránených rastlín. Spoločnosť im robili labutie rodinky a početné vtáctvo hniezdiace v lužných lesoch. Obavy žiakov, že sa s člnom prevrátia a spadnú do vody, sa ukázali ako zbytočné, dokonca im prialo aj počasie. Odmenou za splav plný zážitkov a adrenalínu bola kofola vo vojčianskej čárde.

            Už teraz sa naši žiaci tešia, ako si tento výlet nabudúce zopakujú.

        • V Mojmírovciach oceňovali tých najlepších
          • V Mojmírovciach oceňovali tých najlepších

          •      6. júna 2024 sa vo Vzdelávacom inštitúte COOP Jednota, ktoré sídli v kaštieli v Mojmírovciach, uskutočnilo slávnostné oceňovanie najlepších pracovníkov COOP Jednoty. Ocenenie za vernosť a dlhoročnú spoluprácu získala aj naša personalistka a mzdová účtovníčka - p. Judita Igenyesová.

            Tešíme sa z úspechu a prajeme veľa tvorivých síl do ďalšej práce.

        • Slávnostné vyraďovanie našich maturantov
          • Slávnostné vyraďovanie našich maturantov

          •      Ešte minulý týždeň prežívali stresy za zeleným stolom, dnes sa s nami lúčili.

            Milí maturanti, boli ste pre nás dôležití, prajeme vám, aby ste vo svojom živote zúročili všetko, čo ste sa v škole naučili. Bude pre nás cťou, keď sa k nám prídete občas ukázať a pochváliť so svojimi výsledkami. Nesmúťte, že sa niečo skončilo, tešte sa, že ste mohli byť súčasťou.

        • Potešil nás ďalší študent mesiaca
          • Potešil nás ďalší študent mesiaca

          •      Grand Hotel River Park Bratislava oceňoval najlepších študentov za mesiac máj. Tentoraz ocenenie praktikant mesiaca získala žiačka 3. ročníka hotelovej akadémie Sára Jamrichová. Srdečne jej blahoželáme. 

        • Mesto Šamorín oceňovalo tých najlepších
          • Mesto Šamorín oceňovalo tých najlepších

          •      Nesmierne nás potešilo, keď sa medzi siedmimi ocenenými Šamorínčanmi, ktorí pre naše mesto dokázali vytvoriť niečo výnimočné, objavila aj naša bývalá pani riaditeľka Ing. Oľga Hargašová. Ocenenie Pro Futura získala za dlhoročnú profesionálnu prácu pri výchove mladej generácie, za rozvoj medzinárodných projektov a budovanie dobrých vzťahov v oblasti vzdelávania.

            Na našej škole začínala ako učiteľka odborných predmetov a výchovná poradkyňa, neskôr ako zástupkyňa riaditeľa pre teoretický výcvik. Od roku 1990 viedla vo funkcii riaditeľky dlhých 25 rokov obe naše školy. Popritom sa vzdelávala na City University Bratislava, potom na Pedagogickom inštitúte v Grazi. Absolvovala tiež zahraničné stáže v Nemecku a Taliansku, ďalšie vzdelávanie pre učiteľov cestovného ruchu v Pedagogickom inštitúte v Salzburgu, Špecializačné inovačné štúdium Manažment podnikov cestovného ruchu a funkčné inovačné vzdelávanie v Bratislave. Bola tiež členkou odbornej komisie Štátneho inštitútu odborného vzdelávania a lektorkou akreditačnej komisie Ministerstva školstva Slovenskej republiky.

            Jej profesionálny prístup a manažérske schopnosti sa odrazili vo výsledkoch oboch škôl. Podarilo sa jej otvoriť študijné odbory, nadstavbové štúdium a tiež hotelovú akadémiu. Naše školy sa pod jej vedením zapojili do viacerých medzinárodných projektov, v rámci ktorých sme nadviazali partnerské vzťahy s odbornými školami v Čechách, Maďarsku i Nemecku. Ako riaditeľka rozbehla zahraničné stáže pre študentov a zabezpečila odborný výcvik žiakov v špičkových hotelových a reštauračných zariadeniach. Aj vďaka nej je dnes niekoľko desiatok bývalých šamorínskych absolventov v gastronómii a hotelierstve pojmom.

            Našej bývalej pani riaditeľke srdečne blahoželáme a prajeme jej pevné zdravie.