• Vlastivedný dom
          • Vlastivedný dom

          •      Žiaci študijného odboru MRCR využili čas počas záverečných skúšok učebných odborov na odbornú exkurziu. Navštívili miestny vlastivedný dom, kde im bývalý žiak našej školy Mgr. Lajos Mathédesz v odbornom výklade priblížil históriu a život v Šamoríne a okolí. Taktiež sa oboznámili s náučným chodníkom v lesoparku Pomle, ktorý je miestnou chránenou krajinnou oblasťou. 

        • Mário Šereg - najlepší Praktikant roka 2023 v Hoteli Grand River Park
          • Mário Šereg - najlepší Praktikant roka 2023 v Hoteli Grand River Park

          •    V pondelok 26. júna sa pri príležitosti konca školského roka konala v salóniku Márie Terézie Hotela Grand River Park slávnostná večera spojená s oceňovaním najlepších praktikantov. Žiaci našich škôl dostali príležitosť predviesť svojim rodičom, čo sa počas celého roka na odbornej praxi naučili. Pripravili pre nich slávnostné trojchodové menu, ktoré podávali formou zložitej obsluhy. O to viac nás teší, že po minulotýždňovej žatve ocenení v Hoteli Sheraton, nám pribudli ďalšie ocenenia. Žiak 3. ročníka hotelovej akadémie Mário Šereg získal prestížne 1. miesto spojené s atraktívnou vecnou odmenou a titul Praktikant roka 2023. Blahoželáme aj Viktórii Kovácsovej, žiačke 2. ročníka hotelovej akadémie, za 3. miesto ocenenia Praktikant roka. Máme veľkú radosť z ocenení a tešíme sa na ďalšie úspechy, ktorými nás Mário a Viktória v budúcnosti prekvapia.

        • V hoteli Sheraton oceňovali našich žiakov
          • V hoteli Sheraton oceňovali našich žiakov

          •      Vo štvrtok 22. júna sa v hoteli Sheraton Bratislava uskutočnil slávnostný večer spojený s oceňovaním Praktikanta roka 2023. Slávnostné podujatie prebehlo v exkluzívnych priestoroch hotela za prítomnosti skúsených hotelierov, nominovaných žiakov, ich rodičov a tiež zástupcov škôl.

            Budúci kuchári a čašníci mali príležitosť ukázať, čo sa počas svojej praxe naučili. Večer otvorili riaditeľ hotela Peter Dandár a Richard Blaško, Director of Food & Beverage. Vo svojich príhovoroch nezabudli vyzdvihnuť také vlastnosti budúcich gastronómov, ako je hodnota poctivej práce, zodpovedný a svedomitý prístup. Sú jedinou zárukou ich úspešného napredovania.  

            Naša škola zaznamenala hneď niekoľko skvelých úspechov. Prvé tri ocenenia najlepšieho Praktikanta roka získali naši žiaci v odboroch hotelová akadémia, cukrár kuchár a kuchár.

            Je to zadosťučinenie a skvelá motivácia nielen pre ocenených žiakov, ale aj pre ich rodičov, ktorí s dojatím sledovali profesijný rast svojich detí. Zároveň je to dôstojné uznanie za ich vytrvalú prácu. Dôkaz, že odbor, ktorý si vybrali, je krásny práve svojou rozmanitosťou, netradičnosťou.

            Prinášame zoznam našich úspešných praktikantov:

            1. miesto Praktikant roka 2023 - Áron Hideghéty, odbor cukrár kuchár,
            2. miesto Praktikant roka 2023 - Samuel Fegyveres, hotelová akadémia
            3. miesto Praktikant roka 2023 - Peter Kučera, odbor kuchár.

             

            Našim šikovným žiakom srdečne blahoželáme a úprimne sa tešíme z ich úspechu.

        • Ocenenie Za vernosť spotrebným družstvám
          • Ocenenie Za vernosť spotrebným družstvám

          •   V utorok 13. júna sa v Kaštieli Mojmírovce (Vzdelávací inštitút COOP Jednota)  uskutočnilo slávnostné podujatie pri príležitosti odovzdávania vyznamenaní pre zamestnancov, členov a funkcionárov spotrebných družstiev SR za rok 2022. Za obe naše školy bola ocenená Mgr. Júlia Mészarosová. Blahoželáme a prajeme veľa síl do ďalšej práce. 

        • Hodnota papiera
          • Hodnota papiera

          •   Máme za sebou záverečné skúšky kuchárov a čašníkov. Naši absolventi ich zvládli úspešne. Už dávno neplatí, že kto vyštudoval vysokú školu, alebo spravil maturitu, musí byť inteligentnejší ako priemer. Realita je taká, že vysoké školy chrlia absolventov v praxi nepoužiteľných a na druhej strane máme akútny nedostatok zručných odborníkov. Nie nadarmo sa hovorí, že remeslo má zlaté dno. Dnes to platí dvojnásobne. Vždy zaváži odbor a najmä profesionalita. O kvalitných cukrárov, kuchárov, čašníkov či mäsiarov sa na trhu práce idú doslova pobiť. Naši absolventi budú mať dvere všade otvorené. Prajeme im veľa úspechov a budeme s pýchou sledovať, ako sa im darí. 

        • Netradičný deň na odbornej praxi
          • Netradičný deň na odbornej praxi

          •      Odbornú prax žiakov 1. ročníka Súkromnej hotelovej akadémie SD Jednota sme zavŕšili vskutku netradične. Žiaci si pod vedením svojich majstrov pripravili zaujímavé pokrmy a nápoje vhodné na piknik. Pretože nie je možné predpovedať počasie na niekoľko dní dopredu, ostávalo nám len dúfať, že mraky ani dážď neprekazia do detailov naplánovaný deň.

            Po dlhotrvajúcich dažďoch sme s nemalými obavami sledovali každé zatiahnutie oblohy. Našťastie nám počasie prialo a plánovaný deň sme mohli privítať s radostným úsmevom na tvárach. Na príjemne prežitý deň v prírode sa tešili nielen majstri odbornej výchovy, ale hlavne žiaci. Bola to pre nich nová skúsenosť a chceli si ju naplno vychutnať. Najprv pripravili suroviny na jednotlivé pokrmy a nápoje, aby si mohli zasúťažiť, kto pripraví chutnejší hamburger s enciánom, kanapky, ovocné špízy či lahodnú limonádu. Nasledovalo vzájomnom vyhodnotenie pripravených jedál a nápojov, po ktorom si všetko zbalili, aby spolu s majstrami vyrazili do mestského parku Pomlé v Šamoríne.

            Po náročnej práci nasledovala zaslúžená odmena. Nálada bola vynikajúca, počasie tiež a každému veľmi chutilo. Spoločné chvíle si dokonca spestrili hudbou a tancom.

            Aj takto môže vyzerať jeden úžasný deň na odbornej praxi našich žiakov. Spokojní boli aj majstri odbornej výchovy. Presvedčili sa, že už na konci prvého ročníka prejavujú naši žiaci invenciu, dokážu šikovne narábať so surovinami a majú zmysel pre tímovú prácu.

        • O jednej mimoriadne vydarenej medzitriednej akcii
          • O jednej mimoriadne vydarenej medzitriednej akcii

          •      Koniec školského roka prináša so sebou nielen stresy z uzatvárania známok, ale aj zážitkové exkurzie a výlety, ktorým cieľom je lepšie sa spoznať a ukázať sa v inom svetle ako v triede.

            Tentoraz sa tretiaci a prváci hotelovej akdémie vybrali so svojimi triednymi profesorkami do prírodného areálu paintballu v Kalinkove. Paintball team Devils má minimálne 20-ročnú tradíciu, založili ho ako prvý na Slovensku a dodnes je jediným paintballovým prírodným areálom u nás.

            Privítal nás majiteľ klubu, ktorý nám rozdal výstroj, masky a pripravil paintballové zbrane. Inštruktáž robil Mário Šereg, žiak tretieho ročníka hotelovej akadémie, reprezentant Slovenska v paintballe, ktorý sa tomuto adrenalínovému športu venuje už tretí rok.

            Mali sme vytvorené dva tímy, ktoré sa postupne prestriedali. Akcia sa mimoriadne vydarila, rovnako nám vyšlo aj počasie. Bol to neuveriteľný zážitok, na ktorý nezabudneme. Mnohí sa tam plánujeme vrátiť aj individuálne v rámci svojho voľného času.

        • Opäť sme sa zviditeľnili na Podunajských písmenách
          • Opäť sme sa zviditeľnili na Podunajských písmenách

          •      XIV.ročník Podunajských písmen sa niesol v duchu oceňovania tých žiakov a pedagógov, ktorí do literárneho zborníka prispeli svojou tvorbou. A Súkromná stredná odborná škola SDJ Šamorín opäť nebola výnimkou. Žiaci študijného odboru manažment regionálneho cestovného ruchu pracovali pod vedením pedagógov PaedDr. S. Zakariásovej a Mgr. P. Nagyovej. Svoje príspevky venovali tvorbe Ľ. Podjavorinskej pri príležitosti 150. výročia jej narodenia, no nechýbali ani zaujímavé ukážky z ich vlastnej tvorby.

            Slávnostné odovzdávanie literárneho zborníka Podunajské písmená sa konalo v priestoroch Žitnoostrovského osvetového strediska v Dunajskej Strede a organizátori súťaže opäť vyzdvihli našu školu v tom, že napriek odbornému zameraniu sa naši žiaci vždy dokážu presadiť aj v literárnej tvorbe a obohatiť tak zborník zaujímavými príspevkami. Vyzdvihnutá bola aj práca pedagógov, ktorí žiakov v literárnej tvorivosti podporujú a usmerňujú.

            Sme radi, že aj tento rok sme mohli vzorne reprezentovať našu školu a veríme, že na podobných podujatiach sa zúčastníme aj v budúcnosti.

        • Svojou návštevou nás poctila partnerská škola v Litovli
          • Svojou návštevou nás poctila partnerská škola v Litovli

          •      Je tomu takmer desať rokov, čo naša škola nadviazala partnerskú spoluprácu so Strednou odbornou školou v Litovli. Okrem vzájomnej výmeny skúseností, realizujeme odborné stáže pre našich aj litovelských žiakov. V prvej júnovej dekáde sme tentoraz my hostili zástupcov litovelskej strednej školy. Svojou návštevou nás poctili riaditeľ školy Mgr. Pavel Skácel, zástupkyňa pre teoretické vyučovanie Mgr. Jitka Vyhlídalová a vedúci učiteľ OV Bc. Zdeněk Jančí.

            Pre našich hostí sme pripravili atraktívny, no zároveň náročný program. Výlety a prehliadky pamätihodností v blízkom i vzdialenejšom okolí. Nesmela medzi nimi chýbať komentovaná prehliadka historického centra Bratislavy, odborná exkurzia rekreačno-športového olympijského rezortu x-bionic sphere v prímestskej časti Čilistov, ale aj návšteva vzdialenejšieho tisícročného benediktínskeho kláštora v Pannonhalme, zapísaného do svetového dedičstva UNESCO. Vyvrcholením programu bola slávnostná večera v hoteli Sheraton Bratislava spojená s návštevou slávnej Verdiho opery Aida v Slovenskom národnom divadle umocnená neopakovateľnou atmosférou večernej Bratislavy.

            Naši hostia z partnerskej školy odchádzali spokojní, plní krásnych dojmov a zážitkov. Sme radi, že sa im u nás páčilo a bude pre nás cťou privítať ich na pôde našej školy aj nabudúce.

        • Slávnostné vyraďovanie našich maturantov
          • Slávnostné vyraďovanie našich maturantov

          •      Ešte minulý týždeň prežívali stresy za zeleným stolom, dnes sa s nami lúčili.

             

            Milí maturanti, boli ste pre nás dôležití, prajeme vám, aby ste vo svojom živote zúročili všetko, čo ste sa v škole naučili. Bude pre nás cťou, keď sa k nám prídete občas ukázať a pochváliť so svojimi výsledkami. Nesmúťte, že sa niečo skončilo, tešte sa, že ste mohli byť súčasťou.

        • Exkurzia v pekárni „BA(J)KERY“ a cukrárni „TORTY A DEZERTY“
          • Exkurzia v pekárni „BA(J)KERY“ a cukrárni „TORTY A DEZERTY“

          •      Žiačky z odboru cukrár kuchár si rozšírili svoje vedomosti a boli sa inšpirovať v remeselnej pekárni BA(J)KERY, kde sa pečú skvelé kváskové produkty, ktoré nielen úžasne vyzerajú, ale aj chutia. Počas exkurzie videli prípravu kváskového chleba, vianočky, croissantov a iných pekárskych výrobkov. V cukrárni TORTY A DEZERTY mohli vidieť prípravu rôznych druhov moderných dezertov, pavloviek, lineckých koláčikov, šomlói halušiek a mnohých iných ručne vyrábaných cukrárskych výrobkov. Všetky cukrárske a pekárske výrobky mali nielen skvelú chuť, ale boli aj originálne zdobené. Na záver sme navštívili aj cukráreň DamSi, kde sa vyrábajú cukrárske výrobky a reštauračné múčniky na zákazku . Tu nás zaujali hlavne bohato zdobené torty pripravované k rôznym príležitostiam. Môžeme ich iba odporúčať!