• Eurocup – slávnostné tabule 2023
          • Eurocup – slávnostné tabule 2023

          •      V stredu 25. októbra 2023 sme sa zúčastnili 1. ročníka súťaže „Eurocup – slávnostné tabule 2023“ v Prešove. Témou na prípravu slávnostnej tabule bola „Cesta okolo sveta“. Ako súťažiaci sme v danej téme mali možnosť povoliť uzdu svojej fantázii. V danej disciplíne súťažilo 18 žiakov z 9. slovenských škôl.

            Naše žiačky Súkromnej hotelovej akadémie Sára Jamrichová a Kyra Emma László pripravili tabuľu k slávnostnej večeri pri príležitosti štátneho sviatku prijatia spolkového zákona o neutralite Rakúska (26.októbra 1955). Dievčatá zabezpečili originálny inventár typický pre túto oblasť a obliekli si rakúske kroje tzv. dirndl. Naučili sa množstvo zaujímavostí o tejto krajine a ukázali krásu a osobitosť prestierania a prípravy typických rakúskych jedál a nápojov. Pod vedením pani majsterky odbornej výchovy Gabriely Sojkovej absolvovali ďalekú cestu na východ krajiny aby predviedli svoje zručnosti a kreativitu. V súťaži ďalších deviatich škôl z celej republiky obstáli so cťou a vrátili sa s dobrým pocitom, zážitkami a novými skúsenosťami. Blahoželáme!

        • Kam na strednú v Trnavskej župe
          • Kam na strednú v Trnavskej župe

          •      Dňa 19.októbra sa v priestoroch Strednej odbornej školy rozvoja vidieka s VJM v Dunajskej Strede uskutočnilo podujatie „Kam na strednú v Trnavskej župe“. Na mieste mali možnosť sa predstaviť zástupcovia stredných škôl a zamestnávateľov spolupracujúcich so strednými školami. Súkromná hotelová akadémia SD Jednota a Súkromná SOŠ SD Jednota na nej dostali príležitosť prezentovať svoje študijné aj učebné odbory a tiež duálne vzdelávanie u zamestnávateľov. Organizátorom podujatia bol Trnavský samosprávny kraj v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Dunajskej Strede. O toto  propagačné podujatie bol veľký záujem nielen zo strany stredných a základných škôl, ale potešila aj účasť širokej verejnosti z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia. Zástupcovia našich škôl pod vedením pedagógov, ale aj šikovných žiakov prezentovali na značne obmedzenom priestore aspoň malú tvorbu práce našich žiakov v odbore cukrár kuchár a čašník servírka. O to viac sa im venovali po stránke rozhovorov a komunikácie ohľadom možností štúdia na našich školách v školskom roku 2024/2025. Podujatie sa stretlo s veľkým záujmom verejnosti a čo nás potešilo, bol záujem účastníkov o naše školy.

        • Študent mesiaca september
          • Študent mesiaca september

          •      Grand Hotel River Park, a Luxury Collection Hotel, Bratislava každý mesiac vyhodnocuje najlepších študentov, aby ich odmenili a tiež motivovali k čo najlepším výsledkom za uplynulí mesiac na svojom pracovisku. Zároveň je to aj súťaž medzi školami, keďže vo svojich priestoroch hotel poskytuje vzdelávanie žiakom z rôznych gastronomických škôl. V mesiaci september 2023 zvíťazili žiaci Súkromnej hotelovej akadémie SD Jednota Šamorín a to Jenis Christopher z 2.A triedy v odbore kuchár a Luca Famá z 2.A triedy v odbore čašník.

            Obom chlapcom úprimne blahoželáme a želáme veľa tvorivých síl do budúcnosti.

        • Svetový deň zdravej výživy.
          • Svetový deň zdravej výživy.

          •      16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy. Svetový deň výživy vyzýva k spolupráci, aby sa základné ľudské právo, právo na potraviny, zabezpečilo všetkým obyvateľom planéty.

            Oslava Svetového dňa zdravej výživy má každoročne inú tému s cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na oblasti, v ktorých je potrebné konať, a na problémy súvisiace s hladom a chudobou. Nosnou témou tohtoročného podujatia bola voda: „Voda je život, voda je jedlo.“

            Do tejto aktivity sa zapojilo vyše 150 krajín sveta. Podporili sme ju aj my spolu so študentmi gastronomických odborov - kuchár, čašník, cukrár kuchár, mäsiar kuchár a hotelová akadémia.

            Úlohou PK gastronomických predmetov bolo ukázať, aby si žiaci uvedomili  dôležitosť selektovania odpadu, zálohovanie umelohmotných fliaš a motivovať ich k používaniu zero waste pri  príprave jedla. Žiaci si pripravili nielen vábivé ale aj chutné jedla spĺňajúce kritériá zdravej výživy. Cieľom výstavy bola propagácia myšlienky zero waste – kuchyne bez odpadu. Veríme, že táto vydarená akcia splnila svoj účel a aj nasledujúce roky sa budeme môcť pokračovať v tradícii zdravej výživy spojenej s kuchyňou bez odpadu. Všetkým zúčastnením triedam patrí naše poďakovanie za kreativitu a flexibilitu.

                                          Predmetová komisia gastronomických predmetov

        • Deň cestovného ruchu 2023
          • Deň cestovného ruchu 2023

          •      Tak ako po minulé roky, sme si aj tento október pripomenuli Svetový deň cestovného ruchu. Nosnou témou tohtoročného podujatia bol „Turizmus a zelené investície“. Naše pozvanie prijali aj žiaci zo Základnej školy na Jilemnického ulici v Dunajskej Strede.

            Vďaka zaujímavým prezentáciám žiakov druhého ročníka Manažmentu regionálneho cestovného ruchu a tretiačky z hotelovej akadémie sme mali možnosť dozvedieť sa nové informácie a stráviť príjemné dopoludnie. Témou príspevkov bola ekológia, ochrana životného prostredia, ekologická doprava, ako aj športy. Naši žiaci pripravili pre pozvaných hostí aj niekoľko zábavných aktivít, ako vedomostný kvíz a súťaž v triedení odpadu.

            Čerešničkou na torte bola prezentácia PaedDr. Juraja Bándyho, PhD., v ktorej nás previedol za hranice Slovenska, aby nás prostredníctvom Modrej turistickej trasy oboznámil s turistikou v Maďarsku.

            Deň cestovného ruchu je aj vďaka tomuto podujatiu príležitosťou obohatiť mimoškolské aktivity našich žiakov a súčasne vyskúšať ich organizačné schopnosti a komunikačné zručnosti v praxi.

        • Zahraničná stáž na Cypre
          • Zahraničná stáž na Cypre

          •      Sedem žiakov Súkromnej hotelovej akadémie SD Jednota Šamorín malo možnosť stráviť 4 mesiace na zahraničnej stáži na Cypre. Vďaka agentúre Algoos, ktorá bola organizátorom celej zahraničnej stáže získali žiaci veľa skúseností, zručností a jazykovej zdatnosti pri výkone prác v odboroch kuchár, čašník a servírka. Nie ľahká práca ich podučila práci v zahraničí a pre zahraničnú klientelu, každodenné komunikačné schopnosti im umožnili svoje vedomosti z cudzích jazykov prehĺbiť a cudzí jazyk sa pri ich práci stal rutinou. Krásy Cypru ale hlavne ich 5-hviezdičkového rezortu Grecian Bay v ktorom pracovali a taktiež aj bývali po celú dobu zahraničnej stáže sa stali ich druhým domovom na krásne letné mesiace, ktoré tam strávili. Veríme, že všetko čo sa naučili zúročia pri zelenom maturitnom stole. Medzinárodne uznaný certifikát, ktorý získali, tento druh učenia ich posunie vpred a po úspešnom zvládnutí maturitných skúšok majú dvere otvorené späť do hotela, kde vykonávali svoju stáž, teraz už nie ako žiaci, ale plnohodnotní zamestnanci.

        • Gastronomické tvorivé dielne pre žiakov končiacich ročníkov
          • Gastronomické tvorivé dielne pre žiakov končiacich ročníkov

          •      Na Súkromnej strednej odbornej škole a Súkromnej hotelovej akadémii SD Jednota sme aj tento rok pripravili tvorivé gastronomické dielne určené pre žiakov končiacich ročníkov základných škôl, aby priamo na mieste mohli nahliadnuť do tajov gastronómie, oboznámiť sa s učebnými a študijnými odbormi a vyskúšať si niektoré odborné zručnosti. Pozvanie na gastronomické tvorivé dielne prijali žiaci 9. ročníka Základnej školy Mateja Bela v Šamoríne v sprievode svojich vyučujúcich, zástupkyne riaditeľky pre druhý stupeň Mgr. Lucie Haburajovej, výber žiakov zo Základnej školy Mateja Korvína s vyučovacím jazykom maďarským v Šamoríne a Základnej školy v Zlatých Klasoch s vyučovacím jazykom slovenským, ktorí tento rok svoju účasť posilnili aj zákonnými zástupcami.  Organizácie gastronomických dielní sa zhostili zástupca riaditeľa PaedDr. Branislav Doležal, výchovná poradkyňa Mgr. Júlia Mészárosová a školský koordinátor pre výchovu a vzdelávanie Ildikó Kissová. Spolu so žiakmi ochotne odpovedali deviatakom na všetky otázky. Nebolo pochýb, že našich žiakov škola napĺňa a baví. Cieľom tvorivých dielní boli ukážky zručností žiakov v odboroch hotelová akadémia, kuchár, cukrár kuchár, čašník, servírka a mäsiar kuchár spojené s ochutnávkami a možnosťou vyskúšať si priamo na mieste zdobenie cukrárenských výrobkov, ako aj prípravu miešaných nealkoholických nápojov, prípravu zložitého šalátu, ale aj flambovanie lievancov, palaciniek ako aj banánov. Práve táto časť sa stretla s najväčším záujmom. Medzitým bola pre žiakov pripravená prezentácia o škole, ktorej sa zhostili žiaci manažmentu regionálneho cestovného ruchu a hotelovej akadémie s cieľom informovať deviatakov o možnostiach štúdia na našich školách, o jednotlivých odboroch, zahraničných stážach, exkurziách aj o certifikovaných kurzoch a akciách školy. Aj napriek tomu, že naše školy sú súkromné, denné štúdium na nich nie je spoplatnené. Sme presvedčení, že naše gastronomické tvorivé dielne inšpirujú deviatakov pri výbere ďalšieho stredoškolského štúdia.

        • GAUDEAMUS tentoraz inak
          • GAUDEAMUS tentoraz inak

          •      GAUDEAMUS, každoročný veľtrh vysokých škôl, býva veľkým lákadlom pre budúcich maturantov, ktorí sa rozhodujú, kam pôjdu na vysokú školu. Podujatie sa aj tento rok konalo vo výstavných priestoroch Incheby v Bratislave - Petržalke.

            Hneď pri vstupe mali záujemcovia možnosť otestovať sa, na ktorú profesiu majú najlepšie predpoklady a podľa toho zvažovať prípadné pokračovanie v ďalšom štúdiu. Záujemcovia mali k dispozícii nielen propagačné materiály aj individuálne konzultácie, ale aj sprievodné podujatia spojené so zaujímavými prednáškami. A ponuka bola vskutku bohatá. Okrem slovenských a českých vysokých škôl, to boli aj jazykové pobyty a školy v zahraničí profilujúce sa na konkrétny študijný odbor. Tohtoročným lákadlom už neboli len prestížne školy v Británii, Spojených štátoch, na Malte či v Dánsku, ale pribudli aj niektoré novinky - vysoké školy v Dubaji, Litve či Írsku. Najväčší rad záujemcov sa však tvoril pred stánkom Policajnej akadémie, najmä z radov dievčat.

            Nuž, nechajme sa prekvapiť, ktorá ponuka našich žiakov oslovila najviac a čím nás o niekoľko mesiacov, keď budú posielať prihlášky na vysoké školy, prekvapia.

        • Darovali sme krv
          • Darovali sme krv

          •        „Stačí jeden okamih a krv cudzej osoby rozhodne o našom bytí.“

            Darcovstvo krvi je šľachetným činom, bez ktorého by tu mnohí už neboli. Krv potrebujú obete havárií a úrazov, ale aj pacienti, ktorí sa liečia na leukémiu, onkologické choroby....

            Stať sa hrdinom neznamená, že musíme denne bojovať so zločinom. Darovaním krvi môžeme zachrániť životy tým, ktorí to potrebujú, a budeme tak navždy ich hrdinami. 

            V pondelok 9.10. sa učitelia a žiaci Súkromnej SOŠ a Súkromnej hotelovej akadémie zúčastnili odberu krvi, ktorú tradične organizuje Slovenský Červený kríž v Šamoríne. Veríme, že sa aj nám svojou troškou podarilo pomôcť všetkým, ktorí túto vzácnu tekutinu naozaj potrebujú.

        • Odteraz budú našich maturantov krášliť zelené stužky nádeje
          • Odteraz budú našich maturantov krášliť zelené stužky nádeje

          •      Piatok 6. október bol pre našich maturantov vskutku výnimočný. Študenti posledného ročníka Súkromnej SOŠ  a Súkromnej hotelovej akadémie SD Jednota dostali v piatok riaditeľské voľno, aby sa mohli pokojne pripraviť na svoj veľký deň – slávnostné odovzdávanie maturitných stužiek.

            Pripnutie maturitných stužiek je jednou z najdôležitejších udalostí v živote študenta. Maturitné stužky sú symbolom nádeje a povzbudenia, že na maturitách všetko dobre dopadne. Ich nosenie symbolizuje nielen mladosť, dáva tiež na známosť, že niekoľkoročné štúdium na strednej škole sa blíži k finále a študent začína vážnu éru prípravy na život dospelákov. Od tejto chvíle naň číhajú nástrahy zodpovedného správania a hlavne veľa učenia.

            Prajeme vám, milí maturanti, aby ste do dospelosti vkročili s rozvahou a predovšetkým pripravení! Veľa šťastia!

        • Európsky deň jazykov.
          • Európsky deň jazykov.

          •      Na našich školách sa už dlhoročne organizujú aktivity pri príležitosti európskeho dňa jazykov. Dňa 26.9.2023 sme usporiadali aktivity počas hodín cudzích jazykov, na ktorých sa debatovalo najmä o dôležitosti ovládania jazykov a o možnostiach využívania cudzích jazykov na trhu práce. Najmä naši prváci sa angažovali v debate, o čom svedčia aj naše fotografie.

        • Deň súkromného podnikania v školskom roku 2023/2024.
          • Deň súkromného podnikania v školskom roku 2023/2024.

          •      Tak ako každý rok, aj tentoraz sme si v prvý októbrový týždeň pripomenuli „Deň súkromného podnikania“. Pozvanie medzi nás prijal náš bývalý absolvent hotelovej akadémie Jusuf Ahmeti. Prezentoval nám svoje podnikateľské začiatky v rodinnej firme  „Zmrzlina u Jusufa“ v Šamoríne.

                 Našich žiakov zaujal svojím zaujímavým rozprávaním, v ktorom nás previedol od začiatkov rodinnej firmy, až po jej súčasnosť . Nezabudol spomenúť študentské roky strávené na našej škole. Pripomenul, že vedomosti, ktoré tu nadobudol, boli preňho ako začínajúceho podnikateľa veľkým kreditom.

        • Významné jubileá dvoch šamorínskych stredných škôl
          • Významné jubileá dvoch šamorínskych stredných škôl

          •      Posledný septembrový piatok bol jedným z dní, ktoré sa nezmazateľne vryjú do pamäti našich škôl. Oslávili sme 60. výročie založenia Strednej odbornej školy a 25. výročie vzniku Hotelovej akadémie.

            Na slávnostnej akadémii v priestoroch obradnej siene ZUŠ Štefana Németha Šamorínskeho sme privítali nielen vzácnych hostí z Coop Jednoty Slovensko SD, zástupcov Mesta Šamorín, ale aj riaditeľov šamorínskych škôl. O hodnotný umelecký zážitok sa postaral chrámový zbor Sancta Maria pod vedením zbormajsterky Inky Galbáčovej. Blahoprajný a ďakovný list nám pri príležitosti jubilea zaslal aj minister školstva Daniel Bútora. A pretože sa pri významných výročiach stalo dobrým zvykom oceniť prácu všetkých, bez ktorých by naše školy neboli tým, čím sú, predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko SD Ing. Ján Bilinský spolu s riaditeľom oboch škôl PaedDr. Františkom Pudmericzkým odovzdali zamestnancom pamätné listy s vecným ocenením. Po spomienkovej akadémii nasledoval slávnostný raut v neďalekom zámočku Villa Park.

            Keďže jubileá majú v sebe čosi dojemné a vzbudzujú nostalgiu za niečím, čo sa nevráti, využime príležitosť obzrieť sa späť a rekapitulovať. Vráťme sa v spomienkach do pamätného roku 1963, ktorý bol plný veľkých udalostí a nenápadných zmien. V Európe začal arktickou zimou, pre Američanov bol rokom, kedy zavraždili Kennedyho, v Československu vyšla úplne novučičká zelená stokorunáčka a naša škola začala písať svoju históriu. V pamätnom 1963-om v budove bývalého kláštora paulánov na Hlavnej ulici otvorili tri triedy prvého ročníka odborného učilišťa. Prví žiaci sem prišli až z troch spádových okresov – dunajskostredského, galantského a komárňanského. Ubytovaní boli nielen v budove bývalej Koruny, ale aj nad starým Technokovom, ktorý stál na mieste dnešného Obchodného domu Jednota. O štúdium bol čoraz  väčší záujem a pretože škola bola v širokom okolí jedinou svojho druhu, bolo nutné riešiť otázku ďalších priestorov.  A tak sa 1. septembra 1976 sťahuje do nových moderných priestorov na Vinohradskej ulici. Okrem nových tried a 5-poschodového domova mládeže pribudla aj Reštaurácia Žitný ostrov, ktorá dodnes slúži ako stredisko praktického výcviku. Svojou vybavenosťou v tej dobre predčila všetky okolité prevádzky, a tak jej prischol prívlastok  „Hilton“.

            V roku 1979 premenovali školu na Stredné odborné učilište Slovenského zväzu spotrebných družstiev. V roku 1988 vyšlo prvé číslo školského časopisu Vareškár, ktorý bez prerušenia vychádza až doteraz.

            Po čase sa veľkoryso riešené priestory školy ukázali ako kapacitne nedostatočné, záujemcov o štúdium na škole z roka na rok stále viac pribúdalo, a tak sa začalo uvažovať o rozšírení priestorov. V roku 1990 sa podarilo dokončiť dvojposchodovú prístavbu. Pribudli nové triedy, odborné učebne, spoločenská sála, cukrárska dielňa a kabinety majstrov odbornej výchovy. V tom istom roku sa podarilo otvoriť aj Dievčenskú odbornú školu, ktorú po ôsmich rokoch v roku 1998 nahradila novozriadená Hotelová akadémia.

            V roku 2002 sa zmenil zriaďovateľ a SOU SZSD sa premenovalo na SOU spotrebných družstiev Jednota. K ďalšej zmene zriaďovateľa došlo v roku 2008, keď patronát nad školami prevzalo spotrebné družstvo COOP Jednota Slovensko. Do názvu škôl pribudol prívlastok súkromná. 

            Počas 60-ich rokov sa vo vedení našich škôl vystriedalo niekoľko riaditeľov. Prvou riaditeľkou bola pani  Ing. Valéria Benkovičová, nasledovali Juraj Szabó a PaedDr. Ján Kolibecký. Najdlhšie, celých 24 rokov, riadila naše školy Ing. Oľga Hargašová, ktorá stála aj pri zrode Hotelovej akadémie. Po nej prevzala štafetu Ing. Eva Hudek. Od roku 2020 riadi obe školy PaedDr. František Pudmericzký.

            Toto výročie chce byť vyjadrením poďakovania všetkým, ktorí stáli pri zrode našich škôl, pomáhali ich budovať, boli a sú pre naše školy požehnaním a navždy zostanú v srdciach žiakov. Veríme, že naše školy majú ešte veľa úspešných rokov pred sebou a vychovajú ešte veľa šikovných absolventov, ktorí budú ďalej šíriť naše dobré meno. Jedna stará múdrosť hovorí, že vzdelanie je to, čo ti zostane, keď všetko naučené zabudneme.

                                                                                                Soňa Zakariásová

        • Európsky týždeň športu
          • Európsky týždeň športu

          •      Až 40 európskych krajín sa v dňoch 23. až 30. septembra zúčastnilo 9. ročníka Európskeho týždňa športu. Nechýbali sme pri tom ani my. Formou medzitriedneho volejbalového turnaja si zmerali svoje sily 6-členné družstvá.  Víťazom sa stala 4. A trieda hotelovej akadémie, ktorej srdečne blahoželáme.