• Výmenná prax našich žiakov so žiakmi z družobnej školy v Litovli
          • Výmenná prax našich žiakov so žiakmi z družobnej školy v Litovli

          •      Stalo sa peknou tradíciou našich škôl, že každoročne v máji organizujeme výmennú stáž našich žiakov so žiakmi z družobnej školy v moravskom Litovli. Výnimkou nebol ani tento rok, a tak sme privítali štyri dievčatá – Vendulu, Janu, Elišku a Leu zo Strednej odbornej školy Litovel. Ubytovali sme ich na školskom internáte, kde sa dievčatá s našimi internátnikmi rýchlo spriatelili. Nové priateľstvá vznikli aj počas odbornej praxe, ktorú vykonávali v teplej kuchyni a cukrárskej dielni priamo na školskom pracovisku pod vedením majstrov odbornej výchovy.

            Postarali sme sa aj o využitie ich voľného času. Pani vychovávateľky vzali dievčatá na prechádzku do mesta, navštívili známu zmrzlináreň, cukráreň, pizzeriu, dokonca im prialo aj krásne slnečné počasie. Nesmela chýbať ani návšteva Vodného diela Gabčíkova, najväčšej atrakcie  Žitného ostrova. Tam im však trochu skomplikovalo výlet veterné počasie. Pamätihodnosti Bratislavy, historického centra v Starom Meste, nábrežie pri Dunaji, rovnako aj pamätihodnosti Šamorína, im sprostredkoval kolega dejepisu a žiaci prvého ročníka odboru MRCR.

            Príjemné slnečné popoludnie strávili dievčatá aj návštevou vodného mlyna a jeho okolia v Jelke. Zaujímavým spestrením programu boli tradičné šamorínske jarné trhy a nákupy remeselných produktov. Pomyselnou bodkou za týmito príjemnými  dvomi týždňami bola opekačka v areáli školy s pani vychovávateľkami a našimi žiakmi. Dúfame, že sa dievčatám u nás páčilo a odnesú si od nás nielen krásne zážitky, ale aj  nové priateľstvá a príjemné spomienky...

        • Festival výberovej kávy
          • Festival výberovej kávy

          •      Žiaci hotelovej akadémie sa zúčastnili dňa 19. 5. 2023 kávového festivalu Two Coffee Champs, ktorého súčasťou bol pestrý program, prednášky, cuppingy a praktické workshopy. Študenti mali jedinečnú možnosť vidieť profesionálnych baristov v akcii na súťaži Aeropresschamps. Na festivale mohli ochutnať viacero druhov výberovej kávy z rôznych pražiarní nielen zo Slovenka a Česka, ale aj z ďalších európskych krajín. Cieľom účasti našich žiakov na tomto festivale bolo nielen prehĺbenie si vedomostí z oblasti kávy, ale aj spoznanie nových trendov pri príprave káv.

        • Rozlúčka maturantov
          • Rozlúčka maturantov

          •   Dňa 19.5.2023 sa v priestoroch SHA SD Jednota Šamorín a SSOŠ SD Jednota Šamorín konala rozlúčka maturantov študijného odboru hotelová akadémia a manažment regionálneho cestovného ruchu.

            Pri tejto príležitosti sa žiaci končiacich ročníkov poďakovali svojim rodičom a pedagógom za to, že ich priviedli až na prah maturít, ktorý ale budú musieť prekročiť sami. K tomuto významnému medzníku dostali povzbudenie nielen od svojich vyučujúcich, ale aj od p. riaditeľa PaedDr. F. Pudmericzkého, ktorý im po slávnostnom príhovore odovzdal pamätné listy.

            Našim maturantom prajeme veľa šťastia pri skladaní skúšky dospelosti a úspešný štart do novej etapy života!

        • Varenie so šéfkuchárom
          • Varenie so šéfkuchárom

          •      V stredu 3. mája sme dostali príležitosť zúčastniť sa zaujímavej promo akcie a s majstrami odbornej výchovy Tibor Szalay a Ingrid Tóthová a so žiakmi Szkurák Nicolas 2.C, Tencer Dominik 2.C, Bodóová Vanda 1.MC, Csölle Zsolt 2.M, Takácsová Dominika 3.A si vyskúšať prípravu netradičných jedál. Využívali sa síce klasické suroviny, ale forma, úprava a podávanie odzrkadľovali najnovšie trendy. Boli sme hosťami v Gastroštúdiu firmy Bidfood Slovakia v Novom Meste nad Váhom, ktorá je naším dlhoročným dodávateľom kvalitných surovín a potravín. Proces prípravy jedál viedol Ján Duda, šéfkuchár spoločnosti Bidfood Slovakia, držiteľ ocenenia World Master Chefs Society.

            Žiakov a kolegov previedol jednotlivými receptúrami, ktorých prípravu si zároveň aj vyskúšali, jedlá si sami naservírovali a nakoniec ich aj skonzumovali. Práve takéto podujatia umožňujú žiakom posunúť sa v ich profesijnom rozvoji dopredu a otvárajú im dvere do sveta gastronómie. Zároveň sú dôkazom, že aj z klasických surovín možno vykúzliť pokrmy, ktoré oslovia a inšpirujú.

            Zážitky z varenia si žiaci ešte dlho uchovajú v pamäti, aby z nich čerpali námety k svojej práci, ktorá ich baví a pre ktorú sa daný odbor rozhodli študovať.

        • XV. župná olympiáda TSK
          • XV. župná olympiáda TSK

          •      Mali sme možnosť zúčastniť sa XV. Župnej olympiády stredoškolákov Trnavského kraja. Mário Šereg a Christofer Jenis, žiaci HA sa pokúsili prebojovať do celoštátneho finále v bedmintone. Ako amatérski hráči si počínali veľmi dobre. Nakoniec narazili na silného profesionálneho súpera a musia sa uspokojiť so 4.miestom. Ale skúsenosť to bola dobrá a vieme na čom treba popracovať.