• Márk Janák – žiak hotelovej akadémie - v hľadáčiku top kuchárov Slovenska
          • Márk Janák – žiak hotelovej akadémie - v hľadáčiku top kuchárov Slovenska

          • Už od jesene minulého roka s veľkým napätím sledujeme prípravy a ďalší postup nášho žiaka na prestížnu medzinárodnú súťaž Bocuse d´Or. Celoslovenské kolo súťaže sa uskutočnilo ešte v novembri minulého roka a konalo sa v Bratislave. Márk Janák, jeden z najlepších praktikantov v hoteli Grand River Park, bol vybraný do slovenského národného tímu pod vedením top kuchára Petra Duranského, prvého slovenského kuchára oceneného Michelinskou hviezdou, mimochodom takisto bývalého absolventa našej školy.

            Prestížna európska kulinárska súťaž sa uskutočnila nedávno, 23. až 24. marca v Budapešti. Slovenský národný tím tvorili Peter Duranský, Mark Vajgela a náš žiak Márk Janák. Bola to preňho neoceniteľná skúsenosť, keďže latka takýchto súťaží je nasadená poriadne vysoko. Mimoriadnu pozornosť jej venovali aj viaceré médiá, Novým časom počnúc a vysielaním v Teleráne končiac. Prípravy slovenského tímu v Budapešti uvádzal známy moderátor Milan Junior Zimnykoval a okrem súťažiacej trojice sa súťaže zúčastnili aj Jaroslav Židek, český šéfkuchár pôsobiaci na Slovensku, niekoľkonásobný nositeľ ocenenia Gurmán Award a autor viacerých úspešných kulinárskych kníh. Takisto s nimi spolupracoval Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro Cash&Carey Slovakia s.r.o., tiež mediálne známy z viacerých kulinárskych relácií.

            Opäť sme dokázali, že naši žiaci vedia šíriť dobre meno našej školy a reprezentovať ju na vysokej úrovni. Márk, ďakujeme Ti, úprimne sa z Tvojho úspechu tešíme a sme na Teba nesmierne hrdí.

            Soňa Zakariásová

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • Dňa 24.3.2022 sa v Žitnoostrovskom osvetovom stredisku konal metodický deň pre učiteľov a koordinátorov environmentálnej výchovy k Svetovému dňu vody v projekte Studňa Európy.   Za vlaňajšie aktivity SSOŠ SD Jednota získala diplom, ktorý prevzala koordinátorka EV na škole, Ing. Janka Biskupičová.  Napriek obmedzeniam kvôli pandémii sme bodovali s časopisom, mali sme príspevky v Podunajských písmenách. Tieto projekty viedla Mgr. Petra Nagyová. Srdečne blahoželáme.

        • Kurz pohybových aktivít
          • Kurz pohybových aktivít

          • Dňa 23.3.2022 žiaci 1M a 1A absolvovali Kurz pohybových aktivít, tentoraz na korčuliach. Konečne si po uvoľnení protipandemických opatrení  mohli užiť spoločné športové chvíľky.

        • Náš veselý život internátny
          • Náš veselý život internátny

          • Domov mládeže sa stal naším druhým domovom. Sme ako veľká rodina, spoločne zdieľame každodenné radosti a riešime drobné starosti.

            Nekonečne dlhé čakanie na prvé jarné lúče a slnečné počasie  si žiaci spestrili jarnou výzdobou verejných priestorov internátu. 

            Dlhé zimné večery si žiaci krátili spoločenskými a športovými aktivitami. S pribúdajúcou vonkajšou teplotou ich čoraz viac lákal pobyt vonku a aktivity na čerstvom vzduchu,

            Prvé nesmelé lúče slnka privítali s otvorenou náručou a využili ich na prechádzku do prírody a úpravu malej záhradky v areáli školy

            Už teraz sa žiaci pripravujú a tešia na teplejšie dni, aby si mohli posedieť pri ohníku a spoločne opekať.       

            Hovorí sa, že šťastie a radosti rastú vtedy, ak sa o ne podelíš. U nás internátnikov to platí dvojnásobne.

        • Literárny zborník Podunajské písmená
          • Literárny zborník Podunajské písmená

          •         I napriek nepriaznivej pandemickej situácii sa podarila úžasná vec, a síce XIII. ročník literárneho zborníka Podunajské písmená 2021 uzrelo svetlo sveta. Len málokto veril, že počas tejto zložitej situácie sa podarí zozbierať dostatok príspevkov na to, aby zborník mohol vzniknúť. O to viac nás teší, že k tomu prispela i Súkromná stredná odborná škola SD Jednota Šamorín, ktorá sa, tak ako každý rok, do tejto literárnej súťaže zapojila.

                        Lenka Harvanová, žiačka III. ročníka MRCR, sa pokúsila o krátky príbeh inšpirovaný postavami z rozprávky od Ľudmily Podjavorinskej a Mgr. Petra Nagyová, učiteľka slovenského jazyka a literatúry, si vo svojich dvoch príspevkoch zaspomínala na život a dielo B.S. Timravy, ktorej okrúhle výročie sme si nedávno pripomenuli.

                        Je úspechom, že naša škola má i tento rok v zborníku publikované príspevky žiakov i pedagógov a veríme, že v tejto tradícii budeme pokračovať aj naďalej.  

        • Máme  to šťastie, že sa ocitáme v centre diania
          • Máme to šťastie, že sa ocitáme v centre diania

          •      Najviac príležitostí profesionálne rásť získavajú naši študenti v renomovaných hoteloch a špičkových reštauráciách, či už v Bratislave, Dunajskej Strede, Šamoríne–Čilistove, dokonca aj v Chateau Amade vo Vrakuni.

            V päťhviezdičkovom hoteli Grand River Park na nábreží Dunaja zaúča našich študentov do tajov kuchárskeho umenia svetoznámy šéfkuchár Jaroslav Židek. Vďaka jeho skúsenostiam z renomovaných svetových kuchýň sa mu nejedného nášho žiaka podarilo posunúť do pozície šéfkuchára, a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

            Pridanou hodnotou a zaujímavou skúsenosťou počas spoločenských akcií, konferencií a seminárov sú pre študentov aj stretnutia s osobnosťami spoločenského, kultúrneho, športového a politického života.

            Študenti si nadmieru pochvaľujú aj prácu v štvorhviezdičkovom hoteli Sheraton Eurovea s krásnou polohou na nábreží Dunaja, neďaleko Slovenského národného divadla.

            Nemálo príležitostí na spoznávanie cudzích kuchýň ponúka aj svetoznámy rezort x-bionic sphere v Šamoríne-Čilistove. Naši čašníci tu majú možnosť obsluhovať a spoznávať hviezdy športového neba.

            Najväčším bonusom štúdia na našej škole je získavať skúsenosti od skutočných špičiek profesionálneho života v gastronómii, ako tiež získať kontakty na morálne alebo finančne vysoko hodnotené miesta po celom svete.

        • Informačný deň o možnostiach štúdia na našich školách
          • Informačný deň o možnostiach štúdia na našich školách

          •      Dňa 9. marca sa uskutočnil informačný deň na pôde oboch našich škôl SHA SD Jednota a SSOŠ SD Jednota Šamorín. Záujemcovia okrem prezentácie o možnostiach štúdia sa dozvedeli dôležité informácie o duálnom vzdelávaní a zahraničných stážach. Naši žiaci poskytovali rodičom i našim budúcim žiakom informácie o svojich skúsenostiach na praktickom vyučovaní a projektoch. Žiaci končiaceho ročníka cukrár kuchár pripravili pre návštevníkov ochutnávku z vlastnej výroby, ktoré nielen chutili, ale boli aj pastvou pre oči. Veríme, že záujemcov o štúdium na našich školách môžeme o niekoľko mesiacov medzi nami privítať.

        • Uvoľňovanie opatrení v školách
          • Uvoľňovanie opatrení v školách

          • Vážení rodičia, milí žiaci, v súvislosti s uvoľňovaním opatrení v školách oznamujem, že SSOŠ SD Jednota a SHA SD Jednota Šamorín sa riadi manuálom ŠKOLSKÝ SEMAFOR verzia 2.0.

            Dňa 07.03.2022 začne riadne prezenčné vyučovanie pre všetkých žiakov našich škôl. Vyučovanie bude prebiehať podľa riadneho rozvrhu a zadelenia tried v školskom roku 2021/2022.

             

            • pred nástupom do školy každý žiak musí zaslať cez EduPage „Vyhlásenie o bezpríznakovosti

             

            • individuálna izolácia  sa vzťahuje IBA na žiakov s pozitívnym výsledkom testu

             

             

            • úzke kontakty (spolužiaci, pedagogickí zamestnanci) pokiaľ neprejavujú príznaky COVID-19 naďalej navštevujú školu

             

            • po úzkom kontakte – žiaci a zamestnanci musia mať 10 dní prekryté horné dýchacie cesty (FFP2)

             

             

            • ospravedlnenie dochádzky – pri dlhšej absencii žiaka je nutné predložiť „Potvrdenie od lekára“

             

            • Rúška: v triedach sa ruší povinnosť nosiť rúška, v spoločných priestoroch je však prekrytie horných dýchacích ciest NAĎALEJ POVINNÉ. Po ukončení izolácie sa dôrazne odporúča nosenie respirátora po dobu 5 dní.

             

            V Šamoríne, dňa 04.03.2022   PaedDr. František Pudmericzký, riaditeľ školy