• Deň narcisov podporili aj naše školy
          • Deň narcisov podporili aj naše školy

          •      Aj žiaci a zamestnanci Súkromnej hotelovej akadémie a SOŠ si pripomenuli po dvoch rokoch nútenej prestávky Deň narcisov. Niekoľko žiakov - dobrovoľníkov sa vybralo do ulíc s pokladničkami podporiť dobrú vec.

            „Šamorínčania reagovali pozitívne, radi podporili zbierku. Niektorí za nami dokonca utekali,“ vyjadrili sa naše dobrovoľníčky. Za odmenu im potom pripli žltý narcis – kvietok jari a nádeje, symbol zbierky určený na Ligu proti rakovine.

        • Deň Zeme 2022
          • Deň Zeme 2022

          • Dnes sme si so žiakmi 1.A Súkromnej hotelovej akadémie SD Jednota Šamorín pripomenuli Deň Zeme spoznávaním miestnej krajiny. Prešli sme Mestský lesopark Pomlé, ktorý Šamorínčania navštevovali už od roku 1796. Preštudovali sme informačné tabule, ktoré vznikli v rámci stáže Conela z Liverpoolu a Forum inštitútu. Niektoré chýbali, zrejme sa obnovujú, lebo ich zničili tí, ktorí nedoprajú informácie návštevníkom. Sprevádzal nás vtáčí spev a stromy plné pukov a kvetov. Počasie nás trošku sklamalo a popŕchalo, ale dýchali sme svieži vzduch prírody.

        • Výzva pre deti na intoxikáciu liekmi
          • Výzva pre deti na intoxikáciu liekmi

          • Mládež čelí nebezpečnej internetovej výzve. Upozornili nás na to kolegovia z protidrogovej centrály národnej kriminálnej agentúry. Výzva nabáda deti a mladistvých k dobrovoľnej intoxikácii voľne predajnými liekmi.

            Táto výzva sa prvý krát objavila v roku 2015 vo Veľkej Británii. Používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo dostupných liekov. To viedlo neraz k vážnym zdravotným problémom. Účinok voľne predajných liekov prichádza neskôr, čo vedie k nezvratnému poškodeniu zdravia, ako je napríklad trvalé poškodenie pečene.

            Úlohou zúčastneného na výzve je celý priebeh intoxikácie zaznamenať a prežité skúsenosti zdieľať na sociálnych sieťach.

            Podľa psychológov, ktorí sa k výzve v médiách vyjadrili, výzva deti neláka preto, že si chcú ublížiť, len si neuvedomujú následky, ktoré si môžu spôsobiť.

            Za uplynulý mesiac iba v Bratislave došlo k 12 otravám mladistvých a detí, ktoré pravdepodobne súvisia s výzvou.

            Apelujeme preto najmä na rodičov, aby zvýšili svoju obozretnosť a s deťmi o rizikách tejto výzvy hovorili.

            K predmetnej veci posielame tlačovú správu i link na FB.

        • Sherlock Holmes v Šamoríne
          • Sherlock Holmes v Šamoríne

          •      Po dvojročnej prestávke sme sa opäť mohli zúčastniť na divadelnom predstavení. V Mestskom kultúrnom stredisku Šamorín dňa 13.4. 2022 hosťovalo Rožňavské divadlo Actores, ktoré do svojho repertoára zaradilo Sherlocka Holmesa a záhadu rodu Baskerville.

            Sir Arthur Conan Doyle stvoril legendárnu postavu detektíva Sherlocka Holmesa koncom 19.storočia, popularite sa však teší dodnes, o čom svedčí množstvo filmových adaptácií a v neposlednom rade i divadelné predstavenie, ktorého sme sa zúčastnili.

            Divadlo Actores spopularizovalo detektívny žáner, podčiarklo Holmesov dôvtip a jeho dedukčnú metódu, no predovšetkým priblížilo súčasnému divákovi príbeh starý niekoľko desaťročí moderným spôsobom.

        • Marec-mesiac knihy na našich školách
          • Marec-mesiac knihy na našich školách

          • Každoročne si so žiakmi  SHA a SSOŠ SD Jednota Šamorín pripomíname tento výnimočný sviatok.

                           U žiakov maturitného ročníka prevládal záujem o knihy povinného čítania, a tak si žiaci volili predovšetkým diela, ktoré sa dajú zužitkovať  na maturitných skúškach.

                           Samuel Galbáč , žiak 5.ročníka hotelovej akadémie, sa začítal do diela D. Chrobáka- Drak sa vracia a tento autor ho upútal natoľko, že siahol aj po jeho prózach Kamarát Jašek a Červený jarok.

            Čím ma tieto diela oslovili? „ Autor svoje príbehy zasadil do horského prostredia, pričom vyzdvihol tajomný, rozprávkový a mýtický svet prírody, jej neovládateľné sily.  Zároveň ma hrdinovia  týchto diel naučili, že výzvy treba prijímať a nie pred nimi utekať.“

            Zo svetovej literatúry som si prečítal J.D. Salingera- Kto chytá v žite. Kniha mi bola blízka predovšetkým tým, že rozprávačom je mladý chlapec vzdorujúci voči svetu dospelých. Podobné pocity zažívam i ja a moja generácia.“

                           Kým u maturantov bodovala povinná literatúra, žiaci učebného odboru siahli po starej dobrej klasike v podobe románu Pýcha a predsudok od anglickej spisovateľky J. Austenovej.  A hoci od jeho vydania uplynulo už vyše dvesto rokov, dielo nestratilo nič na svojej popularite a púta i dnes pozornosť mladých čitateľov.

                           Mesiac knihy sme prepojili aj s Medzinárodným dňom detskej knihy, ktorý sme oslávili 2.apríla.  Je potrebné pripomínať si aj naše prvé detské knihy, pretože sú bezprostredne späté s obdobím, keď sa začal formovať náš vzťah a záujem o čítanie: „Pamätám sa na svoje prvé knihy – boli to detektívky typu Traja pátrači či Klub záhad. Tieto knihy mi dali moji rodičia, ktorí ich tiež prečítali a odporučili ich aj mne. Knihy ma upútali, vždy som si z nich zobral nejaké ponaučenie a v čítaní pokračujem dodnes. Momentálne čítam knihu od J. Dashnera- Labyrint: Útek, ide o žáner sci-fi.  Aj touto cestou ďakujem svojim rodičom, že ma priviedli k čítaniu kníh a že ma v tomto finančne podporujú.“( Štefan Veselý, 1.M)

                           Podľa Samuela Galbáča (5.A) je na knihách „krásne to, že ich je naozaj veľmi veľa a každý človek si príde na svoje.“ Nie nadarmo sa totiž hovorí, že hodnota knihy sa nemeria cenou, ale tým, čo si z nej odnesieme.

                                                                                                                                                       Mgr. Petra Nagyová