• Flambovanie – krásne a (ne)bezpečné
          • Flambovanie – krásne a (ne)bezpečné

          • Posledný kalendárny mesiac v roku sme praktické vyučovanie spestrili flambovaním. Čerstvo vytlačená pomarančová šťava, sirupy, likéry a tiež kvalitná hruškovica garantovali chutné výtvory žiakov, ktoré boli hotovou pascou pre oči. Pri dodržaní hygienických a bezpečnostných postupov sme so žiakmi hotelovej akadémie a tretiakmi SOŠ pripravili flambované jablká, broskyne a tiež vlastnoručne upečené palacinky.

            Žiaci si takto osvojujú pracovné zručnosti a návyky potrebné pri ich budúcom pracovnom nasadení. Pripravené výrobky nielen pekne vyzerali, ale aj chutili a naši žiaci sa už teraz tešia na ďalšie zaujímavé ukážky a pracovné postupy.

        • Ročníkové projekty
          • Ročníkové projekty

          • Ani v súčasnej neľahkej dobe naši študenti na hodinách nezaháľajú.

            V mesiaci november sa uskutočnili prezentácie ročníkových projektov študentov 3.B a 4.B triedy študijného odboru manažment regionálneho cestovného ruchu a 4.A triedy hotelovej akadémie. Študenti obhajovali ročníkové práce na zadané témy.  Pre študentov 3.B triedy bola zadaná téma „ Kúpeľné služby na Slovensku“ a pre študentov 4.B a 4.A triedy „Svetová gastronómia.“

            Originálnymi prezentáciami  a výborne odprezentovanými prácami študenti preukázali dobré

            odborné vedomosti a kreativitu pri vypracovávaní zadania.

            Všetkým študentom prajeme veľa entuziazmu, aby ich štúdium hlavne napĺňalo, pretože ak práca je pre človeka koníčkom, aj dosahované výsledky sú výborné.

                                                                                          Ing. Jana Mikulová

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Pôsobiť výchovne, znamená pôsobiť príkladom. Želáme si, aby naši žiaci získali vedomosti a zručnosti, ale aby mali aj srdce a ochotu pomáhať a potešiť tých, ktorí to potrebujú. V zborovni sme pripravili bohato naplnené krabičky ako zbierku darčekov pre seniorov a odovzdali pani Zuzane Krutej na distribúciu. Veríme, že potešia.

        • Deň otvorených dverí netradične
          • Deň otvorených dverí netradične

          • S cieľom spropagovať naše školy a osloviť žiakov končiacich ročníkov základných škôl sa Deň otvorených dverí na Súkromnej hotelovej akadémii a Súkromnej strednej odbornej škole SD Jednota Šamorín konal tento rok vo virtuálnom online priestore.

            Žiaci končiacich ročníkov hotelovej akadémie a učebného odboru cukrár kuchár mali v tento deň možnosť ukázať všetko, čo sa počas svojho štúdia naučili.

            V rámci obhajoby ročníkových prác mali žiaci hotelovej akadémie za úlohu prestrieť stoly a pripraviť jedlá na tému, ktorú si vylosovali. Na vianočnej výstavke sme tak mali možnosť obdivovať rozmanitosť v podobe súčasnej trendovej kuchyne či kuchyne našich predkov a okolitých národov.

            Nezaostávali ani naši učni, ktorí predviedli dokonalosť vo svojom dvojodbore cukrár kuchár. Fotky a videá zachytávajú precíznosť ich práce s využitím najnovších trendov, k čomu nesporne dopomohla aj prax v renomovaných hoteloch, kde mohli počas svojho štúdia pôsobiť.

            Tento rok boli do prípravy Dňa otvorených dverí okrem gastro odborov zapojení i žiaci študijného odboru manažment regionálneho cestovného ruchu, ktorí ochotne podali pomocnú ruku a ukázali, že disponujú nielen vedomosťami v oblasti cestovného ruchu, ale aj cukrárskymi zručnosťami.

        • Pomáhame pomáhať
          • Pomáhame pomáhať

          • „... lebo som bol hladný a dali ste mi jesť... čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste to urobili...“  Mt 25, 35-40

            Ulica nie je domov. Aj Súkromná hotelová akadémia a Súkromná SOŠ SD Jednota v Šamoríne sa v tomto náročnom predvianočnom období, keď prituhuje nielen teplota, ale aj lockdown, rozhodli pomôcť ľuďom, ktorí sa už nemajú na koho obrátiť.  Vybrali sme si neziskovú organizáciu Depaul Slovensko poskytujúcu pomoc ľuďom bez domova.

            Depaul Slovensko je súčasťou medzinárodnej skupiny Depaul International, ktorá okrem Slovenska pomáha ľuďom bez domova aj v Anglicku, Írsku, USA, na Ukrajine a vo Francúzsku. Na Slovensku pôsobí od roku 2006. Začínali ako skupinka dobrovoľníkov v opustenom sklade na konci Bratislavy. Dnes majú šesť zariadení s vyše štyridsiatimi zamestnancami, desiatkami dobrovoľníkov. Denne pomáhajú viac ako 350 ľuďom v núdzi, ktorým sú k dispozícii priamo v teréne, ošetrovni, v útulkoch pre ťažko chorých, ale i v najväčšej nízkoprahovej nocľahárni v strednej Európe.

            S prípravami na návštevu Nocľahárne a Útulku sv. Vincenta de Paul sme začali už niekoľko dní vopred. Čo nás potešilo, bola ochota našich žiakov. Keď sa dozvedeli o možnosti zapojiť sa do charitatívnej akcie, bez ohľadu na to, že museli obetovať svoj voľný čas a ráno si privstať, nadšene súhlasili.

            Vo štvrtok ráno rozvoniavala celá škola napečenými dobrotami. Do zariadenia sme odniesli niekoľko kartónov smotanovo-slaninových osúchov, oškvarkových a syrových pagáčov a cup cake. 

            Toto charitatívne podujatie má aj svoj výchovný rozmer. Ukázať žiakom, že škola nie je len o vyučovaní, ale aj o podaní pomocnej ruky tým, ktorí to najviac potrebujú. Odmenou je dobrý pocit z nezištnej pomoci druhým.

                                                                                              Soňa Zakariásová