• O krok bližšie k maturite
          • O krok bližšie k maturite

          •      Na začiatku tretej aprílovej dekády sa na našich školách uskutočnila praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky v študijných odboroch hotelová akadémia a manažment regionálneho cestovného ruchu. Cieľom bolo overenie, do akej miery zodpovedajú získané vedomosti a zručnosti vzdelávaciemu programu a ako maturanti spĺňajú profil absolventa študijného odboru.

            Výsledky praktických maturít potešili nielen študentov, ale aj maturitnú komisiu. Pozitívom je, že všetci žiaci prešli. Už im ostáva len vyhrnúť rukávy a úspešne zvládnuť posledný maturitný ročník, aby mohli zasadnúť k zelenému stolu a preukázať sa vedomosťami, za ktoré sa nebudú hanbiť maturanti ani ich pedagógovia.

        • Hodina angličtiny pod vedením lektora
          • Hodina angličtiny pod vedením lektora

          •      Dňa 19.4.2024 navštívil naše školy anglický lektor Sean Thompson, ktorý nám prezentoval ukážkovú vyučovaciu hodinu zameranú na používanie novej anglickej učebnice Traveller. Žiaci prvého ročníka boli aktívni, čo vyzdvihol aj lektor počas vyhodnotenia stretnutia. Žiakov veľmi zaujal interaktívny spôsob vyučovania a lektorov britský prízvuk angličtiny.

        • Pripomenuli sme si Deň Zeme
          • Pripomenuli sme si Deň Zeme

          •      22. apríla si každoročne pripomíname Deň Zeme. Tento sviatok nadväzuje na pôvodné oslavy jarnej rovnodennosti a vítanie jari. V súčasnosti si tento deň pripomíname ako ekologický sviatok, ktorý má pripomínať, aby sme si našu planétu chránili. Pretože aj naše školy chceli ísť príkladom, naši žiaci pri tejto príležitosti zasadili v areáli školy ovocné stromčeky. Tie o niekoľko rokov prinesú dvojnásobný úžitok. Okrem osviežujúcej zelene aj zdravé ovocie.

        • Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
          • Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?

          •      Žltý narcis sa stal nielen tradičným symbolom verejnej zbierky na pomoc onkologickým pacientom, ale aj výrazom solidarity s nimi. Pripnutie žltého narcisu na hruď vyjadruje spolupatričnosť, podporu a vnáša do života nádej.

            Verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine bola prvý raz vyhlásená v roku 1997 vždy. Odvtedy sa koná vždy začiatkom jari, v tomto roku už 28-krát. Aj naše školy sa iniciatívne zapojili do charitatívnej zbierky Dňa narcisov. Túto finančnú zbierku podporili aj zamestnanci a žiaci našich škôl. Dvanásť dobrovoľníkov sa vybralo do ulíc mesta, aby oslovili čo najviac ľudí a vyzbierali do pokladničky dobrovoľné príspevky. Tie často nie sú určené primárne na liečbu, ale predovšetkým na psychické zvládnutie onkologického ochorenia.

        • Spoznávali sme naše lužné lesy
          • Spoznávali sme naše lužné lesy

          •      Rozkvitnutá príroda, štebotajúce vtáčiky a ideálne jarné počasie vytvorili skvelé podmienky pre realizáciu odbornej exkurzie žiakov prvého a druhého ročníka odboru manažment regionálneho cestového ruchu a prvého ročníka hotelovej akadémie v sprievode ich triednych učiteľov. Cieľom bol lužný les v okolí Gabčíkova. Naši žiaci počas túry vedenej lesníkom Zoltánom Feketem spoznávali jedinečný svet dunajských luhov. Videli romantické zákutia jedinečného chráneného územia, ktoré svojou pestrou flórou a faunou vytvárajú nezabudnuteľnú atmosféru krásnej prírody v srdci Žitného ostrova. Dozvedeli sa, že pre Žitný ostrov sú typické mŕtve ramená Dunaja, ktoré v minulosti husto pretkávali náš región. V čase zvýšenej hladiny Dunaja odvádzali vodu, a tak chránili okolité územia pred ničivými záplavami. Väčšina ramien už zanikla, alebo boli vyplnené s cieľom rozšíriť úrodné plochy. Zopár ramien sa zachovalo len pri hlavnom toku, o to viac je ich úloha významná pre prežitie rastlinstva a živočíšstva.

            Naše veľké ďakujem za nezabudnuteľné jarné piatkové dopoludnie patrí OZ Kukkónia, ako aj pánovi lesníkovi, vďaka ktorému mohli naši žiaci pri aktívnom pohybe na čerstvom vzduchu lepšie spoznať región, v ktorom žijú.

        • Potešili nás ďalší študenti mesiaca
          • Potešili nás ďalší študenti mesiaca

          •     Grand Hotel River Park Bratislava opäť oceňoval najlepších študentov za mesiac marec. Tentoraz ocenenie praktikant mesiaca získali žiaci 3. ročníka hotelovej akadémie Viktória Kovácsová a Daniel Bíreš. Srdečne im blahoželáme. 

        • Stop drogám a závislostiam
          • Stop drogám a závislostiam

          •      Problémy so závislosťami a užívaním návykových látok sa pomaly dotýkajú každého z nás. Či už v našom bezprostrednom okolí, alebo sme stretli ľudí, ktorí s nimi zvádzajú každodenný boj. A pretože prevencie nie je nikdy dosť, pozvanie medzi nás prijala Mgr. Erika Botlíková z občianskeho združenia Slovensko bez drog. V zaujímavej prednáške spojenej s prezentáciou vysvetlila študentom škodlivé účinky drog, ale aj sociálne dôsledky a dlhodobé zdravotné riziká spojené s ich užívaním. Bolo vidno, že našich žiakov téma oslovila, pretože lektorke kládli zaujímavé otázky a iniciatívne sa zapájali do diskusie. Sme presvedčení, že aj takouto formou sa nám podarí znižovať riziká drogovej závislosti.

        • Štvrtáci na hotelovej akadémii predstavili svoj podnikateľský plán
          • Štvrtáci na hotelovej akadémii predstavili svoj podnikateľský plán

          •      V rámci ročníkových prác prezentovali žiaci 4. ročníka hotelovej akadémie svoj podnikateľský plán. Vytvorili si fiktívnu prevádzku, predstavili marketingové ciele, plánované vstupy a výstupy.

            Napriek počiatočnej neistote, zaváhaniu a slabému rozbehu sa im podarilo svoj plán odprezentovať na veľmi dobrej úrovni. Zaujali tvorivými nápadmi, ale aj samotnou prezentáciou.

            Obhajoba ročníkových prác bola pre nich jedinečnou príležitosťou vyskúšať si vystupovanie pred publikom, zdokonaliť sa v schopnostiach presvedčiť a presadiť sa inovatívnymi riešeniami.

        • Mesiac knihy oslovil aj našich žiakov
          • Mesiac knihy oslovil aj našich žiakov

          •      Dnes je priam malý zázrak vidieť žiakov s knižkou v ruke. Knihy nahradili mobilné telefóny počítače a tablety. V rámci Mesiaca knihy dostali žiaci hotelovej akadémie za úlohu priniesť na hodinu svoju obľúbenú knižku a odprezentovať ju spolužiakom.

                            Súčasne sme si spravili menší prieskum, aby sme zistili, aké knihy preferujú. Okrem klasických dobrodružných a sentimentálnych románov radi čítajú aj knihy s tematikou holokaustu a prežitia v táboroch smrti.

                            Bolo zaujímavé sledovať, ktoré pasáže najviac oslovili našich žiakov, ktorá časť príbehu v nich najviac rezonovala. Zaujímavým zistením bolo, že viac ich oslovil samotný príbeh a pútavosť rozprávania ako samotný spôsob podania príbehu.

        • Areál našej školy prešiel jarnou údržbou
          • Areál našej školy prešiel jarnou údržbou

          •      Aj my sme sa pripojili k výzve „Jarné upratovanie 21.3. až 22.4.2024“ a už 22. marec sme spojili s upratovaním areálu školy a školského ihriska. Naši študenti sa aj tento rok zapojili do jarného čistenia a zbieraniu odpadkov v areáli školy, čím prispeli k skrášleniu a zveľadeniu prostredia, v ktorom trávia väčšinu času. Cieľom aktivity nebolo len pekne upratané okolie, ale aj samotné zapojenie sa do spoločnej práce a pocit radosti a spolupatričnosti, ktorý žiaci pri tejto činnosti prežívajú.

        • Ako zvýšiť kultúru pitia kávy v našom regióne
          • Ako zvýšiť kultúru pitia kávy v našom regióne

          •      Tento týždeň na škole prebieha kurz baristu. Naši žiaci - budúci baristi sa pod vedením lektora z Academy of Coffee učili umeniu prípravy správne namletej kávy, následne aj prípravy espressa ako základu pre všetky ostatné druhy  káv. Na konci kurzu po absolvovaní nácviku praktických zručností a zvládnutí teoretických poznatkov získali medzinárodný certifikát

            Absolvovanie baristického kurzu je najlepšia voľba pre budúceho hoteliera, ktorý aj pri príprave kávy musí vedieť postupovať na profesionálnej úrovni. Správne pripravená káva podávaná podľa baristických požiadaviek, dokáže aj hosťom vštepiť užitočné vedomosti a naučiť ho s pôžitkom vychutnávať tento lahodný nápoj.

        • Tanzánia – divoké srdce Afriky
          • Tanzánia – divoké srdce Afriky

          •      Naši žiaci mali opäť príležitosť zúčastniť sa na ďalšom premietaní zaujímavého cestopisného dokumentu z cyklu Svet okolo nás. Tentoraz nás reportáž na chvíľu preniesla do Afriky.

            Ako názov Tanzánia – divoké srdce Afriky naznačuje, prezentácia sa niesla v dobrodružnom duchu. Žiaci mohli v uvoľnenej atmosfére získať nové poznatky okorenené o vlastné cestovateľské zážitky a postrehy prítomných cestovateľov, ktorí strávili v krajine tri mesiace, aby nazbierali autentický materiál k tejto kinoprojekcii. Neboli to len miestne zaujímavosti, ale aj informácie z histórie či biológie. Cestovatelia nám prezentovali najzaujímavejšie zábery z národných parkov Tanzánie, detailne ukázali spôsob života domorodých kmeňov, ako aj krásne pláže ostrova Zanzibar. Na svoje si prišli aj študenti gastronomických odborov. Dozvedeli sa o koreninách pochádzajúcich z tejto oblasti, ako napríklad klinčeky, čierne korenie alebo vanilka, nazreli do tradičnej kuchyne tejto chudobnej krajiny a dozvedeli sa aj čo-to o nástrahách, ktoré pobyt v Tanzánii prináša, ako napríklad nedostatočná hygiena, spavá choroba prenášaná muchou tse-tse a neposlednom rade nebezpečenstvo zo strany divých šeliem.

            Záver premietania bol, ako vždy, venovaný diskusii s cestovateľmi a pozvaniu na nasledujúcu časť cyklu, ktorá bude tentoraz venovaná Indonézii. Už teraz sa na ňu tešíme.

        • Individuálna forma OV
          • Individuálna forma OV

          •      Jednou z možností okrem skupinovej formy OV je Individuálna forma OV vo vybraných prevádzkach a hoteloch. Naši žiaci majú možnosť pracovať v takých renomovaných hoteloch, ako päťhviezdičkový Grand Hotel River Park na nábreží Dunaja v Bratislave, Hotel Eurovea Sheraton v centre hlavného mesta alebo turistami a športovcami mimoriadne obľúbený Hotel x-bionic sphere v Šamoríne – Čilistove.

            Z našich ďalších úspešných prevádzok môžeme vyzdvihnúť reštauráciu Villa Rosa v Dunajskej Strede, Market Bistro v centre Šamorína, reštauráciu Bella v Komárne alebo R-vin bar v Lúči na Ostrove či reštauráciu Pekidors v obci Michal na Ostrove.  

            Výber prevádzok je bohatý a ich obľúbenosť medzi žiakmi napovedá aj o tom, že ich skúsenosti počas praktickej výuky sú na nezaplatenie. Vybrané prevádzky využívajú najnovšie technológie a moderné trendy v gastronómii. Žiaci zároveň pracujú pod dohľadom inštruktora, špičkových šéfkuchárov a ďalších profesionálnych pracovníkov. Súčasne sa vďaka hosťom zo zahraničia zdokonaľujú aj v cudzích jazykoch, čím sa im otvára široké spektrum možností uplatnenia na trhu práce nielen u nás, ale aj v zahraničí. Za zmienku stojí tiež možnosť stretávať známe osobnosti zo sveta umenia, športu či politiky.

        • Benefity duálneho vzdelávania
          • Benefity duálneho vzdelávania

          •      Máme za sebou niekoľko úspešných rokov v rámci systému duálneho vzdelávania. V tejto línii sme sa rozhodli pokračovať aj v nasledujúcom školskom roku 2024/25. Pretože práve v tomto období stoja rodičia aj žiaci pred dilemou výberu odboru na strednej škole, duálne vzdelávanie môže byť tým správnym smerom k naštartovaniu ich profesijnej  kariéry. Ponúkame vám preto niekoľko informácií o benefitoch.

            Systém duálneho vzdelávania pripravuje absolventov predovšetkým na výkon povolania v úzkej spolupráci s konkrétnym zamestnávateľom priamo v priestoroch podniku alebo zariadenia. Za SSOŠ SD Jednota Šamorín sú to učebné odbory: kuchár, kuchárka, čašník, servírka, cukrár kuchár, mäsiar kuchár a za SHA SD Jednota Šamorín študijný odbor hotelová akadémia.

            Duálne vzdelávanie takto spája školy so zamestnávateľom a žiakom poskytuje praktickú skúsenosť. Pre našich žiakov je to vynikajúca príležitosť získať kvalitnú prípravu v najšpičkovejších zariadeniach. Konkrétne ide o Eurovea Hotel Bratislava, Hotel Orchidea vo Veľkom Mederi, Istermeat, a.s. v Dunajskej Strede, Pekidors v Michale na Ostrove, Hotel Kormorán v Šamoríne a od nasledujúceho školského roka k nim pribudne aj päťhviezdičkový Grand Hotel River Park Bratislava.

            V prvom rade je to finančná motivácia žiaka za produktívnu prácu počas praktického vyučovania u zamestnávateľa, cestovné náklady (bus karta – cestovanie zadarmo prepravcom autobusovej dopravy v kraji), stravovanie,  osobné ochranné prostriedky, pomôcky a v prvom ročníku od TTSK za každý mesiac s platnou Učebnou zmluvou 50,-€ na účet žiaka a po úspešnom ukončení 1. ročníka získajú Certifikát o zapojení do SDV.

            Okrem toho každý žiak po uzavretí učebnej zmluvy poberá podnikové štipendium. Okrem nárokovateľného podnikového štipendia môže za produktivitu práce od zamestnávateľa získať aj ďalšie benefity.

            Za zmienku stojí aj skutočnosť, že zariadenie ráta so svojimi študentmi aj v budúcnosti a pracovnú zmluvu môžu získať hneď po ukončení štúdia. Získajú tak vynikajúci štart kariéry, nakoľko do pracovného života nastupujú v prostredí, ktoré je im dôverne známe. Dokonca aj žiaci, ktorí chcú pokračovať v štúdiu na vysokej škole, môžu zostať v kontakte s firmou prostredníctvom stáže a neskôr sa stať jej plnohodnotným zamestnancom.

        • Ocenenie Študent mesiaca
          • Ocenenie Študent mesiaca

          •      Opäť máme dôvod na radosť. Študent 4. ročníka hotelovej akadémie Mário Šereg v tomto školskom roku už druhý raz zabodoval a v Grand Hoteli River Park v Bratislave získal prestížne ocenenie Študent mesiaca. Vo februári sa študentom mesiaca stal žiak SSOŠ SD Jednota Šamorín triedy 3.MC Nikolas Szkurák, ktorý svoju šikovnosť preukazuje od prvého ročníka v odbore kuchár.

            Srdečne obom blahoželáme a držíme palce, aby to svojou kreativitou a šikovnosťou dotiahli až na ocenenie Študenta roka.

        • Sme škola s vyše 60-ročnou tradíciou
          • Sme škola s vyše 60-ročnou tradíciou

          •      Ako škola s vyše 60-ročnou tradíciou patríme k najstarším odborným školám v našom regióne.

            Aj v školskom roku 2024/25 ponúkame žiakom niekoľko možností vybrať si správny učebný alebo študijný odbor. Žiaci majú možnosť počas štúdia získať certifikáty animátora cestovného ruchu, barmana, baristu či someliera. Účasť na zahraničných stážach, odborná prax v špičkových hoteloch a zmluvných prevádzkach, ako aj možnosť pokračovať v štúdiu na vysokej škole sú pridanou hodnotou navyše. Vďaka zapojenosti do viacerých projektov modernej školy sme postupne zaviedli nové metódy vzdelávania, rozšírili a inovovali počítačové učebne, učebňu stolovne, cukrárenskú dielňu, zariadenia na prípravu jedál, ako aj školské odbytové pracovisko. Informačné technológie sa z hodín informatiky rozšírili do celého vyučovacieho procesu. Dnes prakticky neexistuje predmet, na ktorom by sa nevyužívali.

            Sme presvedčení, že aj v školskom roku 2024/25 dajú uchádzači o štúdium našim školám zelenú a pribudnú k nám mladí tvoriví samostatní žiaci zapálení pre svoju budúcu profesiu. Už teraz sa na vás tešíme.

        • Maturity 2024
          • Maturity 2024

          • Milí naši maturanti,

            nezadržateľne sa blíži koniec vášho štúdia na našich školách. Želáme vám, aby ste sa počas skúšok dokázali plne koncentrovať, aby ste v testových úlohách dali čo najviac správnych odpovedí. Pri písaní slohových prác vám prajeme kreatívne myšlienky a tvorivé nápady. Veríme, že písomné maturitné skúšky  zvládnete čo najlepšie

        • Obhajoby ročníkových prác žiakov 2.B triedy
          • Obhajoby ročníkových prác žiakov 2.B triedy

          •      Posledný februárový deň bol pre žiakov 2.ročníka manažmentu regionálneho cestovného ruchu doposiaľ najdôležitejším dňom ich štúdia na našej škole.

            Žiaci absolvovali obhajoby svojich ročníkových prác, kde mali príležitosť skĺbiť svoje teoretické poznatky, tvorivosť a prezentačné schopnosti. Dostali za úlohu pred komisiou obhájiť odborné práce zamerané na oblasť cestovného ruchu.

            Žiaci veľkú výzvu úspešne zvládli a pútavo nám predstavili témy z rôznych oblastí, ako napríklad športové kluby pôsobiace v meste Šamorín, Dunajské luhy, stravovacie zariadenia v Dunajskej Strede, hudobné festivaly na Slovensku, významné osobnosti našich dejín (M. R. Štefánik, Juraj Jánošík), ako aj špecifiká spišského nárečia, tradície a sviatky na západnom Slovensku a hrad Červený Kameň.

            Vďaka obhajobám ročníkových prác si naši žiaci osvojujú zručnosti, ako vystupovanie pred publikom, komunikáciu, argumentáciu a spájanie teórie s praxou.

        • Informačný deň nás prekvapil nebývalou účasťou
          • Informačný deň nás prekvapil nebývalou účasťou

          •      Blíži sa termín podávania prihlášok na stredné školy a mnohí deviataci spolu s rodičmi sa v týchto dňoch rozhodujú, kam na strednú školu. Výber školy ovplyvňuje nielen blízkosť či kvalita školy, ale čoraz viac sa prihliada aj na možnosti uplatnenia sa absolventov na trhu práce.

            Aj to je dôvod, prečo naše školy organizujú tradičný informačný deň o možnostiach štúdia na našich školách. O osobný zážitok z atmosféry školy a prehliadku priestorov sa postarali hostesky z odboru manažment regionálneho cestovného ruchu.

            Vybraní žiaci predviedli návštevníkom ukážky prípravy miešaných nápojov, flambovania, s možnosťou koštovky. Kuchári ponúkali sladké aj slané ochutnávky vlastnoručne pripravených výrobkov.

            Pod vedením Mgr. Kristíny Kokocinski im žiaci z odboru manažment regionálneho cestovného ruchu formou prezentácie predstavili ponuku študijných a učebných odborov pre školský rok 2024/25. Ide predovšetkým o nový študijný odbor služby v cestovnom ruchu, možnosti praktickej prípravy v cestovných kanceláriách a v rezorte x-bionic, ako aj zahraničné programy a stáže. Záujemcovia o štúdium mali príležitosť nahliadnuť do minuloročných maturitných a ročníkových prác. Nechýbali ani informácie o akciách školy, voľnočasových aktivitách na školskom internáte, ako aj charitatívnych a tradičných podujatiach organizovaných školou.

            Veríme, že aj v nasledujúcom školskom roku k nám prídu tvoriví samostatní žiaci zapálení pre svoju budúcu profesiu. Už teraz sa na vás tešíme.