• Vianočná Viedeň
          • Vianočná Viedeň

          •      Deň po Mikuláši absolvovali žiaci oboch našich škôl zahraničnú exkurziu do vianočnej Viedne. Cieľom tematickej exkurzie bolo spoznávanie historických pamiatok  a objavovanie rozprávkovej atmosféry viedenských vianočných trhov. Úlohy sprievodcov sa zhostili študenti  manažmentu regionálneho cestovného ruchu.

            Spolu so žiakmi hotelovej akadémie sme navštívili aj najznámejšie trhy pred mestskou radnicou na Rathausplatz, kde vo viac ako 150 stánkoch ponúkali vianočné ozdoby od výmyslu sveta, čokoládové pochúťky, drevené hračky, prírodnú kozmetiku a, samozrejme, tiež vychýrený punč a tradičné rakúske dobroty. Atmosféru umocňovali stromy v blízkosti Radničného parku ozdobené tisíckami svetiel.

            Žiaci hotelovej akadémie tu mohli nájsť inšpiráciu a nové poznatky zužitkovať vo svojom odbore, ale tiež v praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky. Každý si pochvaľoval príjemnú atmosféru a chutné občerstvenie pri pultoch pred radnicou. Už teraz sa tešíme na ďalší advent, keď opäť navštívime toto nádherné mesto.

        • Adventný koncert v Primaciálnom paláci
          • Adventný koncert v Primaciálnom paláci

          •      Obdobie adventu symbolizuje čas, kedy sa žiada spomaliť a nechať, aby do našich sŕdc vstúpili pokoj a láska. Atmosféru predvianočného obdobia vyčaril aj adventný koncert v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca. Hostiteľom podujatia bola Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu. Slávnostného koncertu spojeného s odovzdávaním ocenení sa zúčastnili aj pedagógovia našej školy. Koncert otvorili tenoristi bratislavského konzervatória, náhodne rozsadení medzi divákmi, ktorí nám na spôsob flashmob ponúkli kolekciu kolied.

            Školy a pedagógov oceňovali v kategóriách: Európska cena za inovatívne vzdelávanie, Európska značka pre jazyky a Moje zručnosti, môj talent. Najviac zaujal zostrih 38 videí, v ktorých odborné školy prezentovali širokú škálu kreatívnych zručností svojich žiakov. Inšpiratívne video môže motivovať aj naše školy a žiakov v gastroodboroch vytvoriť originálne a vtipné kreácie od výmyslu sveta.

            Čerešničkou na torte bolo zobcové kvarteto a sopranistky bratislavského konzervatória. Vianočné skladby v ich podaní v nás zanechali hlboký dojem a umocnili kúzlo adventného obdobia.

        • Podarilo sa nám vyčariť pravú vianočnú atmosféru
          • Podarilo sa nám vyčariť pravú vianočnú atmosféru

          •      Priestory Reštaurácie Žitný ostrov sa na sviatok sv. Mikuláša premenili na rozprávkové Vianoce. Vianočná výstava spojená s Dňom otvorených dverí zomkla všetkých, aby dali svoje sily dokopy a zo svojich vedomostí a zručností vyťažili maximum. Pre žiakov hotelovej akadémie a strednej odbornej školy to bola zároveň príležitosť ukázať, čo sa počas štúdia naučili.

            Návštevníci mohli obdivovať krásu ručne zdobených medovníčkov, perníkových domčekov, ukážky vianočného stolovania s rôznou tematikou. Snáď najviac ich zaujalo vianočné prestieranie s retro tematikou, ktoré pripravili piatačky hotelovej akadémie. Akoby sme sa vrátili v čase. Atmosféru tradičných podtatranských Vianoc našich starých materí umocňoval sviatočný stôl s ručne maľovaným stolovým inventárom, tradičnými úzkymi pijačkami, vyšívanou štólou, vyrezávanými drevenými stoličkami a zdobenou lavicou s kožušinami. Bolo vidno, že si žiaci dali naozaj záležať, oprášili pôjdy a vitríny starých rodičov, aby pozháňali čo najviac pravých retro kúskov.

            Nemenej zaujímavý bol aj sviatočný stôl inšpirovaný zvykmi a tradíciami Žitného ostrova, či minimalistické prestieranie sledujúce najnovšie trendy čistých línií. Našli sme tu aj stolovanie v štýle amerických Vianoc. Tentoraz ladené v zeleno-červených a zlatých farbách s typickým kockovaným dezénom a snahou vtesnať uprostred stola čo najviac.

            Aj toto bola jedna z príležitostí, ako zatraktívniť gastroodbory a žiakom poskytnúť čo najväčší priestor na sebarealizáciu. Naše štvrtáčky kuchárky a cukrárky sa blysli vlastnoručne pripravenými tortami a sladkými triffle pohármi. Piataci z hotelovej akadémie pripravili pre návštevníkov praktické ukážky flambovania, miešané šaláty a vianočný punč spojený s ochutnávkou.

            Nesmieme zabudnúť ani na propagáciu nového študijného odboru služby v cestovnom ruchu a hotelovej akadémie v učebni stolovne. Budúci záujemcovia o štúdium na našich školách tu mohli vidieť ukážky ročníkových a maturitných prác, krátku prezentáciu zameranú na aktuálne odbory, zahraničné stáže i aktivity na školách. Vyučujúce v spolupráci s tretiakmi hotelovej akadémie a druhákmi MRCR pripravili pre návštevníkov aj malú ochutnávku. Veríme, že žiakov končiacich ročníkov základných škôl vianočná výstavka a výrobky našich žiakov inšpirovali a pri voľbe strednej školy sa rozhodnú študovať u nás.

            Ostáva vysloviť poďakovanie všetkým, ktorí sa na príprave a organizácii tohto výnimočného dňa podieľali a navodili tú správnu atmosféru blížiacich sa Vianoc.

        • Zabaľ do krabičky kus svojho srdca, akoby mala ísť niekomu, koho naozaj milujeme
          • Zabaľ do krabičky kus svojho srdca, akoby mala ísť niekomu, koho naozaj milujeme

          •      Už niekoľko rokov sa naši žiaci, učitelia aj vychovávatelia zapájajú do predvianočnej charitatívnej akcie Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“. Jej cieľovou skupinou sú starší ľudia, ktorí si najmä počas Vianoc uvedomujú svoju osamelosť a zraniteľnosť. Je to často jediný darček, ktorý neznámy dôchodca dostane, preto sa snažíme odovzdať s darčekom aj kus nášho srdca. Nezabudneme pripojiť aj kartičku s krátkym venovaním. 

            Poučení z predchádzajúcich rokov sme sa rozhodli pre klasické krabice, lebo sa mám  páči aj vedľajší aspekt tejto krásnej predvianočnej akcie: z kusu kartóna určeného do triedeného odpadu ideme vyčarovať lásku. Podarilo sa nám vyčarovať až 21 krabičiek lásky.

            Do škatuliek sme zabalili nielen kúpené produkty, ale aj vlastnú tvorbu vo viere, že poputujú tam, kde spravia radosť.

        • Expert Geniality Show
          • Expert Geniality Show

          •      Už druhý rok sme sa zapojili do celoslovenskej súťaže, v ktorej si mohli naši žiaci zmerať svoje vedomosti. Vybraní žiaci 4. ročníka manažmentu regionálneho cestovného ruchu sa rozhodli pre dve súťažné témy, blízke odboru, ktorý študujú. Zo šiestich tém si zvolili „Od Dunaja k Tatrám“ a „Do you speak English?“. Otázky boli zaujímavé, podnetné, ale tiež náročné a naši žiaci si aj vďaka nim mohli rozšíriť svoj všeobecný prehľad. Po skončení testovania odchádzali spokojní, s pocitom, že sa dozvedeli opäť niečo nové a dostali príležitosť zasúťažiť si.

        • Jazyková olympiáda
          • Jazyková olympiáda

          •      Dňa 28.novembra 2023 si študenti zmerali svoje vedomosti v školskom kole Olympiády v anglickom jazyku.V kategórii 2A zvíťazil Dárius Fekete z triedy I. A a Dominika Brestovanská z triedy II. B.

            V kategórii 2B sa na prvom mieste umiestnila Almásyová, Alexandra z triedy IV.BV kategórii 2D sa na prvom mieste umiestnila Krizsánová Leony Nadin z triedy V.AVíťazi budú naše školy reprezentovať na okresnom kole v Dunajskej Strede.Želáme im veľa úspechov

        • E-testovanie žiakov hotelovej akadémie
          • E-testovanie žiakov hotelovej akadémie

          •      Štvrtáci hotelovej akadémie si na začiatku druhej novembrovej dekády vyskúšali elektronické testovanie z predmetu slovenský jazyk a literatúra. Cieľom e-testu, okrem samotného elektronického testovania, bolo aj preverenie si vedomosti z vyučovacieho jazyka a literatúry, ako aj schopnosť čítania s porozumením. 

        • Barmanský kurz na pôde našej školy
          • Barmanský kurz na pôde našej školy

          •      Aj tento školský rok ponúka veľa príležitostí rozšíriť si obzor vedomostí. Tento týždeň sa naši žiaci zúčastnili ďalšej akcie, absolvovali týždenný kurz barmana. Uskutočnil sa na pôde našej školy a bol ukončený certifikátom. Ten získali po preverení teoretických a praktických vedomostí a zručností.

            Absolventi intenzívneho 5-dňového kurzu získali základný prehľad o barovom servise, ako aj všetkého, čo k nemu patrí – pomôckach, značkách tovaru, receptúrach koktailov. Naučili sa zorientovať za barom. Profesionálnych barmanov z nich však spraví až každodenný tréning. Prajeme im veľa zdaru a vytrvalosti.

            PK gastronomických predmetov

        • Aj takto reprezentujeme
          • Aj takto reprezentujeme

          • Dňa 08.11.2023 sa žiaci Súkromnej hotelovej akadémie SD Jednota Šamorín 2.A a 4.A triedy zúčastnili na slávnostnej akcii COOP JEDNOTA SLOVENSKO SD Bratislava.

            Boli oslovení, aby pripravili všetky potrebné náležitosti týkajúce sa výdaja slávnostného obeda súvisiace s odborným a rýchlym chodom obsluhy.

            Úlohu zvládli znamenite a nám ostáva iba vyjadriť veľké poďakovanie všetkým, ktorí reprezentovali našu školu.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie akcie, nápady, kde môžu žiaci prezentovať svoje vedomosti, kreativitu, zručnosti a tiež spoločenské správanie.

        • S Hviezdoslavom v laviciach
          • S Hviezdoslavom v laviciach

          •      Spojenie hudby s poéziou – úžasný spôsob, ako poéziu zatraktívniť. Na hudbu sme zaťažení všetci, na poéziu len niektorí. Keď sa spoja verše s hudbou, výsledok stojí za to. O tom sme sa mohli presvedčiť dnes dopoludnia. Pozvanie na naše školy prijal František Báleš a jeho džezový ansámbel. Našim žiakom sa predstavili interaktívnym hudobno-vzdelávacím projektom s cieľom oživiť ich záujem o literárne diela a zatraktívniť básne slovenských i českých básnikov v džezovom prevedení.

            Poprední slovenskí džezoví hudobníci, ktorí sú zároveň i skúsenými pedagógmi, nám v krátkom moderovanom koncerte priblížili zaujímavé fakty o rytme a melódii v hudbe a netradičným spôsobom predstavili známych slovenských básnikov. Niektorí naši žiaci si dokonca mohli naživo vyskúšať hru na bicích a na okamih zažiť niekoľko minút slávy s ansámblom Františka Báleša. Publikum ich odmenilo veľkým potleskom. Tešíme sa, že sme si aj takýmto spôsobom mohli rozšíriť naše vedomosti o poppoézii a veríme, že sme týmto koncertom naštartovali tradíciu, ktorú si zopakujeme aj nabudúce.

             

        • Zo života na školskom internáte
          • Zo života na školskom internáte

          •      Počasie nám túto jeseň prialo, takže sme si naplánovali spoločnú opekačku. Všetko potrebné sme si dopredu prichystali a strávili sme krásne chvíle pri ohni. Veľmi sme sa tešili, že sa nám podarilo dať dokopy všetkých ubytovaných žiakov. Takéto voľné večery utužujú kolektív a pomáhajú zlepšovať komunikáciu medzi žiakmi a vychovávateľkami.

        • Výzdoba na školskom internáte
          • Výzdoba na školskom internáte

          •      S príchodom jesene a prvých chladných dní sa žiaci ubytovaní na internáte začínajú zaoberať výzdobou spoločných priestorov. Učitelia, žiaci aj návštevníci majú možnosť hodnotiť vstupné priestory našich škôl. Tento rok prevládajú dekorácie v zemitých a oranžových farbách a tiež sa naši žiaci snažia využívať čo najviac prírodných materiálov. Z niekoľkých prednášok a projektov sa naučili nevyrábať zbytočný odpad a preto aj celkové ladenie spoločných priestorov na internáte podmienili práve tejto požiadavke. Z vychádzok po prírode si priniesli množstvo dostupných dekorácií vo forme listov, konárikov, machu a podobne. Spoločenskú miestnosť si upravili do „scary“ haloweenskej podoby.

        • Eurocup – slávnostné tabule 2023
          • Eurocup – slávnostné tabule 2023

          •      V stredu 25. októbra 2023 sme sa zúčastnili 1. ročníka súťaže „Eurocup – slávnostné tabule 2023“ v Prešove. Témou na prípravu slávnostnej tabule bola „Cesta okolo sveta“. Ako súťažiaci sme v danej téme mali možnosť povoliť uzdu svojej fantázii. V danej disciplíne súťažilo 18 žiakov z 9. slovenských škôl.

            Naše žiačky Súkromnej hotelovej akadémie Sára Jamrichová a Kyra Emma László pripravili tabuľu k slávnostnej večeri pri príležitosti štátneho sviatku prijatia spolkového zákona o neutralite Rakúska (26.októbra 1955). Dievčatá zabezpečili originálny inventár typický pre túto oblasť a obliekli si rakúske kroje tzv. dirndl. Naučili sa množstvo zaujímavostí o tejto krajine a ukázali krásu a osobitosť prestierania a prípravy typických rakúskych jedál a nápojov. Pod vedením pani majsterky odbornej výchovy Gabriely Sojkovej absolvovali ďalekú cestu na východ krajiny aby predviedli svoje zručnosti a kreativitu. V súťaži ďalších deviatich škôl z celej republiky obstáli so cťou a vrátili sa s dobrým pocitom, zážitkami a novými skúsenosťami. Blahoželáme!

        • Kam na strednú v Trnavskej župe
          • Kam na strednú v Trnavskej župe

          •      Dňa 19.októbra sa v priestoroch Strednej odbornej školy rozvoja vidieka s VJM v Dunajskej Strede uskutočnilo podujatie „Kam na strednú v Trnavskej župe“. Na mieste mali možnosť sa predstaviť zástupcovia stredných škôl a zamestnávateľov spolupracujúcich so strednými školami. Súkromná hotelová akadémia SD Jednota a Súkromná SOŠ SD Jednota na nej dostali príležitosť prezentovať svoje študijné aj učebné odbory a tiež duálne vzdelávanie u zamestnávateľov. Organizátorom podujatia bol Trnavský samosprávny kraj v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Dunajskej Strede. O toto  propagačné podujatie bol veľký záujem nielen zo strany stredných a základných škôl, ale potešila aj účasť širokej verejnosti z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia. Zástupcovia našich škôl pod vedením pedagógov, ale aj šikovných žiakov prezentovali na značne obmedzenom priestore aspoň malú tvorbu práce našich žiakov v odbore cukrár kuchár a čašník servírka. O to viac sa im venovali po stránke rozhovorov a komunikácie ohľadom možností štúdia na našich školách v školskom roku 2024/2025. Podujatie sa stretlo s veľkým záujmom verejnosti a čo nás potešilo, bol záujem účastníkov o naše školy.

        • Študent mesiaca september
          • Študent mesiaca september

          •      Grand Hotel River Park, a Luxury Collection Hotel, Bratislava každý mesiac vyhodnocuje najlepších študentov, aby ich odmenili a tiež motivovali k čo najlepším výsledkom za uplynulí mesiac na svojom pracovisku. Zároveň je to aj súťaž medzi školami, keďže vo svojich priestoroch hotel poskytuje vzdelávanie žiakom z rôznych gastronomických škôl. V mesiaci september 2023 zvíťazili žiaci Súkromnej hotelovej akadémie SD Jednota Šamorín a to Jenis Christopher z 2.A triedy v odbore kuchár a Luca Famá z 2.A triedy v odbore čašník.

            Obom chlapcom úprimne blahoželáme a želáme veľa tvorivých síl do budúcnosti.

        • Svetový deň zdravej výživy.
          • Svetový deň zdravej výživy.

          •      16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy. Svetový deň výživy vyzýva k spolupráci, aby sa základné ľudské právo, právo na potraviny, zabezpečilo všetkým obyvateľom planéty.

            Oslava Svetového dňa zdravej výživy má každoročne inú tému s cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na oblasti, v ktorých je potrebné konať, a na problémy súvisiace s hladom a chudobou. Nosnou témou tohtoročného podujatia bola voda: „Voda je život, voda je jedlo.“

            Do tejto aktivity sa zapojilo vyše 150 krajín sveta. Podporili sme ju aj my spolu so študentmi gastronomických odborov - kuchár, čašník, cukrár kuchár, mäsiar kuchár a hotelová akadémia.

            Úlohou PK gastronomických predmetov bolo ukázať, aby si žiaci uvedomili  dôležitosť selektovania odpadu, zálohovanie umelohmotných fliaš a motivovať ich k používaniu zero waste pri  príprave jedla. Žiaci si pripravili nielen vábivé ale aj chutné jedla spĺňajúce kritériá zdravej výživy. Cieľom výstavy bola propagácia myšlienky zero waste – kuchyne bez odpadu. Veríme, že táto vydarená akcia splnila svoj účel a aj nasledujúce roky sa budeme môcť pokračovať v tradícii zdravej výživy spojenej s kuchyňou bez odpadu. Všetkým zúčastnením triedam patrí naše poďakovanie za kreativitu a flexibilitu.

                                          Predmetová komisia gastronomických predmetov

        • Deň cestovného ruchu 2023
          • Deň cestovného ruchu 2023

          •      Tak ako po minulé roky, sme si aj tento október pripomenuli Svetový deň cestovného ruchu. Nosnou témou tohtoročného podujatia bol „Turizmus a zelené investície“. Naše pozvanie prijali aj žiaci zo Základnej školy na Jilemnického ulici v Dunajskej Strede.

            Vďaka zaujímavým prezentáciám žiakov druhého ročníka Manažmentu regionálneho cestovného ruchu a tretiačky z hotelovej akadémie sme mali možnosť dozvedieť sa nové informácie a stráviť príjemné dopoludnie. Témou príspevkov bola ekológia, ochrana životného prostredia, ekologická doprava, ako aj športy. Naši žiaci pripravili pre pozvaných hostí aj niekoľko zábavných aktivít, ako vedomostný kvíz a súťaž v triedení odpadu.

            Čerešničkou na torte bola prezentácia PaedDr. Juraja Bándyho, PhD., v ktorej nás previedol za hranice Slovenska, aby nás prostredníctvom Modrej turistickej trasy oboznámil s turistikou v Maďarsku.

            Deň cestovného ruchu je aj vďaka tomuto podujatiu príležitosťou obohatiť mimoškolské aktivity našich žiakov a súčasne vyskúšať ich organizačné schopnosti a komunikačné zručnosti v praxi.