• Zahraničná stáž na Cypre
          • Zahraničná stáž na Cypre

          •      Sedem žiakov Súkromnej hotelovej akadémie SD Jednota Šamorín malo možnosť stráviť 4 mesiace na zahraničnej stáži na Cypre. Vďaka agentúre Algoos, ktorá bola organizátorom celej zahraničnej stáže získali žiaci veľa skúseností, zručností a jazykovej zdatnosti pri výkone prác v odboroch kuchár, čašník a servírka. Nie ľahká práca ich podučila práci v zahraničí a pre zahraničnú klientelu, každodenné komunikačné schopnosti im umožnili svoje vedomosti z cudzích jazykov prehĺbiť a cudzí jazyk sa pri ich práci stal rutinou. Krásy Cypru ale hlavne ich 5-hviezdičkového rezortu Grecian Bay v ktorom pracovali a taktiež aj bývali po celú dobu zahraničnej stáže sa stali ich druhým domovom na krásne letné mesiace, ktoré tam strávili. Veríme, že všetko čo sa naučili zúročia pri zelenom maturitnom stole. Medzinárodne uznaný certifikát, ktorý získali, tento druh učenia ich posunie vpred a po úspešnom zvládnutí maturitných skúšok majú dvere otvorené späť do hotela, kde vykonávali svoju stáž, teraz už nie ako žiaci, ale plnohodnotní zamestnanci.

        • Gastronomické tvorivé dielne pre žiakov končiacich ročníkov
          • Gastronomické tvorivé dielne pre žiakov končiacich ročníkov

          •      Na Súkromnej strednej odbornej škole a Súkromnej hotelovej akadémii SD Jednota sme aj tento rok pripravili tvorivé gastronomické dielne určené pre žiakov končiacich ročníkov základných škôl, aby priamo na mieste mohli nahliadnuť do tajov gastronómie, oboznámiť sa s učebnými a študijnými odbormi a vyskúšať si niektoré odborné zručnosti. Pozvanie na gastronomické tvorivé dielne prijali žiaci 9. ročníka Základnej školy Mateja Bela v Šamoríne v sprievode svojich vyučujúcich, zástupkyne riaditeľky pre druhý stupeň Mgr. Lucie Haburajovej, výber žiakov zo Základnej školy Mateja Korvína s vyučovacím jazykom maďarským v Šamoríne a Základnej školy v Zlatých Klasoch s vyučovacím jazykom slovenským, ktorí tento rok svoju účasť posilnili aj zákonnými zástupcami.  Organizácie gastronomických dielní sa zhostili zástupca riaditeľa PaedDr. Branislav Doležal, výchovná poradkyňa Mgr. Júlia Mészárosová a školský koordinátor pre výchovu a vzdelávanie Ildikó Kissová. Spolu so žiakmi ochotne odpovedali deviatakom na všetky otázky. Nebolo pochýb, že našich žiakov škola napĺňa a baví. Cieľom tvorivých dielní boli ukážky zručností žiakov v odboroch hotelová akadémia, kuchár, cukrár kuchár, čašník, servírka a mäsiar kuchár spojené s ochutnávkami a možnosťou vyskúšať si priamo na mieste zdobenie cukrárenských výrobkov, ako aj prípravu miešaných nealkoholických nápojov, prípravu zložitého šalátu, ale aj flambovanie lievancov, palaciniek ako aj banánov. Práve táto časť sa stretla s najväčším záujmom. Medzitým bola pre žiakov pripravená prezentácia o škole, ktorej sa zhostili žiaci manažmentu regionálneho cestovného ruchu a hotelovej akadémie s cieľom informovať deviatakov o možnostiach štúdia na našich školách, o jednotlivých odboroch, zahraničných stážach, exkurziách aj o certifikovaných kurzoch a akciách školy. Aj napriek tomu, že naše školy sú súkromné, denné štúdium na nich nie je spoplatnené. Sme presvedčení, že naše gastronomické tvorivé dielne inšpirujú deviatakov pri výbere ďalšieho stredoškolského štúdia.

        • GAUDEAMUS tentoraz inak
          • GAUDEAMUS tentoraz inak

          •      GAUDEAMUS, každoročný veľtrh vysokých škôl, býva veľkým lákadlom pre budúcich maturantov, ktorí sa rozhodujú, kam pôjdu na vysokú školu. Podujatie sa aj tento rok konalo vo výstavných priestoroch Incheby v Bratislave - Petržalke.

            Hneď pri vstupe mali záujemcovia možnosť otestovať sa, na ktorú profesiu majú najlepšie predpoklady a podľa toho zvažovať prípadné pokračovanie v ďalšom štúdiu. Záujemcovia mali k dispozícii nielen propagačné materiály aj individuálne konzultácie, ale aj sprievodné podujatia spojené so zaujímavými prednáškami. A ponuka bola vskutku bohatá. Okrem slovenských a českých vysokých škôl, to boli aj jazykové pobyty a školy v zahraničí profilujúce sa na konkrétny študijný odbor. Tohtoročným lákadlom už neboli len prestížne školy v Británii, Spojených štátoch, na Malte či v Dánsku, ale pribudli aj niektoré novinky - vysoké školy v Dubaji, Litve či Írsku. Najväčší rad záujemcov sa však tvoril pred stánkom Policajnej akadémie, najmä z radov dievčat.

            Nuž, nechajme sa prekvapiť, ktorá ponuka našich žiakov oslovila najviac a čím nás o niekoľko mesiacov, keď budú posielať prihlášky na vysoké školy, prekvapia.

        • Darovali sme krv
          • Darovali sme krv

          •        „Stačí jeden okamih a krv cudzej osoby rozhodne o našom bytí.“

            Darcovstvo krvi je šľachetným činom, bez ktorého by tu mnohí už neboli. Krv potrebujú obete havárií a úrazov, ale aj pacienti, ktorí sa liečia na leukémiu, onkologické choroby....

            Stať sa hrdinom neznamená, že musíme denne bojovať so zločinom. Darovaním krvi môžeme zachrániť životy tým, ktorí to potrebujú, a budeme tak navždy ich hrdinami. 

            V pondelok 9.10. sa učitelia a žiaci Súkromnej SOŠ a Súkromnej hotelovej akadémie zúčastnili odberu krvi, ktorú tradične organizuje Slovenský Červený kríž v Šamoríne. Veríme, že sa aj nám svojou troškou podarilo pomôcť všetkým, ktorí túto vzácnu tekutinu naozaj potrebujú.

        • Odteraz budú našich maturantov krášliť zelené stužky nádeje
          • Odteraz budú našich maturantov krášliť zelené stužky nádeje

          •      Piatok 6. október bol pre našich maturantov vskutku výnimočný. Študenti posledného ročníka Súkromnej SOŠ  a Súkromnej hotelovej akadémie SD Jednota dostali v piatok riaditeľské voľno, aby sa mohli pokojne pripraviť na svoj veľký deň – slávnostné odovzdávanie maturitných stužiek.

            Pripnutie maturitných stužiek je jednou z najdôležitejších udalostí v živote študenta. Maturitné stužky sú symbolom nádeje a povzbudenia, že na maturitách všetko dobre dopadne. Ich nosenie symbolizuje nielen mladosť, dáva tiež na známosť, že niekoľkoročné štúdium na strednej škole sa blíži k finále a študent začína vážnu éru prípravy na život dospelákov. Od tejto chvíle naň číhajú nástrahy zodpovedného správania a hlavne veľa učenia.

            Prajeme vám, milí maturanti, aby ste do dospelosti vkročili s rozvahou a predovšetkým pripravení! Veľa šťastia!

        • Európsky deň jazykov.
          • Európsky deň jazykov.

          •      Na našich školách sa už dlhoročne organizujú aktivity pri príležitosti európskeho dňa jazykov. Dňa 26.9.2023 sme usporiadali aktivity počas hodín cudzích jazykov, na ktorých sa debatovalo najmä o dôležitosti ovládania jazykov a o možnostiach využívania cudzích jazykov na trhu práce. Najmä naši prváci sa angažovali v debate, o čom svedčia aj naše fotografie.

        • Deň súkromného podnikania v školskom roku 2023/2024.
          • Deň súkromného podnikania v školskom roku 2023/2024.

          •      Tak ako každý rok, aj tentoraz sme si v prvý októbrový týždeň pripomenuli „Deň súkromného podnikania“. Pozvanie medzi nás prijal náš bývalý absolvent hotelovej akadémie Jusuf Ahmeti. Prezentoval nám svoje podnikateľské začiatky v rodinnej firme  „Zmrzlina u Jusufa“ v Šamoríne.

                 Našich žiakov zaujal svojím zaujímavým rozprávaním, v ktorom nás previedol od začiatkov rodinnej firmy, až po jej súčasnosť . Nezabudol spomenúť študentské roky strávené na našej škole. Pripomenul, že vedomosti, ktoré tu nadobudol, boli preňho ako začínajúceho podnikateľa veľkým kreditom.

        • Významné jubileá dvoch šamorínskych stredných škôl
          • Významné jubileá dvoch šamorínskych stredných škôl

          •      Posledný septembrový piatok bol jedným z dní, ktoré sa nezmazateľne vryjú do pamäti našich škôl. Oslávili sme 60. výročie založenia Strednej odbornej školy a 25. výročie vzniku Hotelovej akadémie.

            Na slávnostnej akadémii v priestoroch obradnej siene ZUŠ Štefana Németha Šamorínskeho sme privítali nielen vzácnych hostí z Coop Jednoty Slovensko SD, zástupcov Mesta Šamorín, ale aj riaditeľov šamorínskych škôl. O hodnotný umelecký zážitok sa postaral chrámový zbor Sancta Maria pod vedením zbormajsterky Inky Galbáčovej. Blahoprajný a ďakovný list nám pri príležitosti jubilea zaslal aj minister školstva Daniel Bútora. A pretože sa pri významných výročiach stalo dobrým zvykom oceniť prácu všetkých, bez ktorých by naše školy neboli tým, čím sú, predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko SD Ing. Ján Bilinský spolu s riaditeľom oboch škôl PaedDr. Františkom Pudmericzkým odovzdali zamestnancom pamätné listy s vecným ocenením. Po spomienkovej akadémii nasledoval slávnostný raut v neďalekom zámočku Villa Park.

            Keďže jubileá majú v sebe čosi dojemné a vzbudzujú nostalgiu za niečím, čo sa nevráti, využime príležitosť obzrieť sa späť a rekapitulovať. Vráťme sa v spomienkach do pamätného roku 1963, ktorý bol plný veľkých udalostí a nenápadných zmien. V Európe začal arktickou zimou, pre Američanov bol rokom, kedy zavraždili Kennedyho, v Československu vyšla úplne novučičká zelená stokorunáčka a naša škola začala písať svoju históriu. V pamätnom 1963-om v budove bývalého kláštora paulánov na Hlavnej ulici otvorili tri triedy prvého ročníka odborného učilišťa. Prví žiaci sem prišli až z troch spádových okresov – dunajskostredského, galantského a komárňanského. Ubytovaní boli nielen v budove bývalej Koruny, ale aj nad starým Technokovom, ktorý stál na mieste dnešného Obchodného domu Jednota. O štúdium bol čoraz  väčší záujem a pretože škola bola v širokom okolí jedinou svojho druhu, bolo nutné riešiť otázku ďalších priestorov.  A tak sa 1. septembra 1976 sťahuje do nových moderných priestorov na Vinohradskej ulici. Okrem nových tried a 5-poschodového domova mládeže pribudla aj Reštaurácia Žitný ostrov, ktorá dodnes slúži ako stredisko praktického výcviku. Svojou vybavenosťou v tej dobre predčila všetky okolité prevádzky, a tak jej prischol prívlastok  „Hilton“.

            V roku 1979 premenovali školu na Stredné odborné učilište Slovenského zväzu spotrebných družstiev. V roku 1988 vyšlo prvé číslo školského časopisu Vareškár, ktorý bez prerušenia vychádza až doteraz.

            Po čase sa veľkoryso riešené priestory školy ukázali ako kapacitne nedostatočné, záujemcov o štúdium na škole z roka na rok stále viac pribúdalo, a tak sa začalo uvažovať o rozšírení priestorov. V roku 1990 sa podarilo dokončiť dvojposchodovú prístavbu. Pribudli nové triedy, odborné učebne, spoločenská sála, cukrárska dielňa a kabinety majstrov odbornej výchovy. V tom istom roku sa podarilo otvoriť aj Dievčenskú odbornú školu, ktorú po ôsmich rokoch v roku 1998 nahradila novozriadená Hotelová akadémia.

            V roku 2002 sa zmenil zriaďovateľ a SOU SZSD sa premenovalo na SOU spotrebných družstiev Jednota. K ďalšej zmene zriaďovateľa došlo v roku 2008, keď patronát nad školami prevzalo spotrebné družstvo COOP Jednota Slovensko. Do názvu škôl pribudol prívlastok súkromná. 

            Počas 60-ich rokov sa vo vedení našich škôl vystriedalo niekoľko riaditeľov. Prvou riaditeľkou bola pani  Ing. Valéria Benkovičová, nasledovali Juraj Szabó a PaedDr. Ján Kolibecký. Najdlhšie, celých 24 rokov, riadila naše školy Ing. Oľga Hargašová, ktorá stála aj pri zrode Hotelovej akadémie. Po nej prevzala štafetu Ing. Eva Hudek. Od roku 2020 riadi obe školy PaedDr. František Pudmericzký.

            Toto výročie chce byť vyjadrením poďakovania všetkým, ktorí stáli pri zrode našich škôl, pomáhali ich budovať, boli a sú pre naše školy požehnaním a navždy zostanú v srdciach žiakov. Veríme, že naše školy majú ešte veľa úspešných rokov pred sebou a vychovajú ešte veľa šikovných absolventov, ktorí budú ďalej šíriť naše dobré meno. Jedna stará múdrosť hovorí, že vzdelanie je to, čo ti zostane, keď všetko naučené zabudneme.

                                                                                                Soňa Zakariásová

        • Európsky týždeň športu
          • Európsky týždeň športu

          •      Až 40 európskych krajín sa v dňoch 23. až 30. septembra zúčastnilo 9. ročníka Európskeho týždňa športu. Nechýbali sme pri tom ani my. Formou medzitriedneho volejbalového turnaja si zmerali svoje sily 6-členné družstvá.  Víťazom sa stala 4. A trieda hotelovej akadémie, ktorej srdečne blahoželáme.

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          •      V piatok 22. septembra 2023 sa aj naše školy zapojili do dobročinnej akcie Biela pastelka, určenej na pomoc slabozrakým a nevidiacim. Našich desať dobrovoľníkov vyrazilo do ulíc mesta, aby prostredníctvom verejnej zbierky podporili dobrú vec a pomohli zlepšiť život tým, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. 

        • Začiatok školského roka v znamení účelových cvičení a pohybových aktivít
          • Začiatok školského roka v znamení účelových cvičení a pohybových aktivít

          •       Účelové cvičenia a kurzy pohybových aktivít organizujeme vždy na začiatku školského roka, aby sme využili príjemné počasie končiaceho leta a zároveň bližšie poznali nových prvákov. Spojili sme ichs vychádzkami do blízkeho okolia a s návštevou olympijského areálu x-bionic. Rozličné branné aktivityboli zároveň príležitosťou, aby si žiaci zasúťažili a navzájom zmerali svoje sily. Súčasťou cvičení bola ajzdravotná príprava a prenos „ranených“.

        • Vlastivedný dom
          • Vlastivedný dom

          •      Žiaci študijného odboru MRCR využili čas počas záverečných skúšok učebných odborov na odbornú exkurziu. Navštívili miestny vlastivedný dom, kde im bývalý žiak našej školy Mgr. Lajos Mathédesz v odbornom výklade priblížil históriu a život v Šamoríne a okolí. Taktiež sa oboznámili s náučným chodníkom v lesoparku Pomle, ktorý je miestnou chránenou krajinnou oblasťou. 

        • Mário Šereg - najlepší Praktikant roka 2023 v Hoteli Grand River Park
          • Mário Šereg - najlepší Praktikant roka 2023 v Hoteli Grand River Park

          •    V pondelok 26. júna sa pri príležitosti konca školského roka konala v salóniku Márie Terézie Hotela Grand River Park slávnostná večera spojená s oceňovaním najlepších praktikantov. Žiaci našich škôl dostali príležitosť predviesť svojim rodičom, čo sa počas celého roka na odbornej praxi naučili. Pripravili pre nich slávnostné trojchodové menu, ktoré podávali formou zložitej obsluhy. O to viac nás teší, že po minulotýždňovej žatve ocenení v Hoteli Sheraton, nám pribudli ďalšie ocenenia. Žiak 3. ročníka hotelovej akadémie Mário Šereg získal prestížne 1. miesto spojené s atraktívnou vecnou odmenou a titul Praktikant roka 2023. Blahoželáme aj Viktórii Kovácsovej, žiačke 2. ročníka hotelovej akadémie, za 3. miesto ocenenia Praktikant roka. Máme veľkú radosť z ocenení a tešíme sa na ďalšie úspechy, ktorými nás Mário a Viktória v budúcnosti prekvapia.

        • V hoteli Sheraton oceňovali našich žiakov
          • V hoteli Sheraton oceňovali našich žiakov

          •      Vo štvrtok 22. júna sa v hoteli Sheraton Bratislava uskutočnil slávnostný večer spojený s oceňovaním Praktikanta roka 2023. Slávnostné podujatie prebehlo v exkluzívnych priestoroch hotela za prítomnosti skúsených hotelierov, nominovaných žiakov, ich rodičov a tiež zástupcov škôl.

            Budúci kuchári a čašníci mali príležitosť ukázať, čo sa počas svojej praxe naučili. Večer otvorili riaditeľ hotela Peter Dandár a Richard Blaško, Director of Food & Beverage. Vo svojich príhovoroch nezabudli vyzdvihnuť také vlastnosti budúcich gastronómov, ako je hodnota poctivej práce, zodpovedný a svedomitý prístup. Sú jedinou zárukou ich úspešného napredovania.  

            Naša škola zaznamenala hneď niekoľko skvelých úspechov. Prvé tri ocenenia najlepšieho Praktikanta roka získali naši žiaci v odboroch hotelová akadémia, cukrár kuchár a kuchár.

            Je to zadosťučinenie a skvelá motivácia nielen pre ocenených žiakov, ale aj pre ich rodičov, ktorí s dojatím sledovali profesijný rast svojich detí. Zároveň je to dôstojné uznanie za ich vytrvalú prácu. Dôkaz, že odbor, ktorý si vybrali, je krásny práve svojou rozmanitosťou, netradičnosťou.

            Prinášame zoznam našich úspešných praktikantov:

            1. miesto Praktikant roka 2023 - Áron Hideghéty, odbor cukrár kuchár,
            2. miesto Praktikant roka 2023 - Samuel Fegyveres, hotelová akadémia
            3. miesto Praktikant roka 2023 - Peter Kučera, odbor kuchár.

             

            Našim šikovným žiakom srdečne blahoželáme a úprimne sa tešíme z ich úspechu.

        • Ocenenie Za vernosť spotrebným družstvám
          • Ocenenie Za vernosť spotrebným družstvám

          •   V utorok 13. júna sa v Kaštieli Mojmírovce (Vzdelávací inštitút COOP Jednota)  uskutočnilo slávnostné podujatie pri príležitosti odovzdávania vyznamenaní pre zamestnancov, členov a funkcionárov spotrebných družstiev SR za rok 2022. Za obe naše školy bola ocenená Mgr. Júlia Mészarosová. Blahoželáme a prajeme veľa síl do ďalšej práce. 

        • Hodnota papiera
          • Hodnota papiera

          •   Máme za sebou záverečné skúšky kuchárov a čašníkov. Naši absolventi ich zvládli úspešne. Už dávno neplatí, že kto vyštudoval vysokú školu, alebo spravil maturitu, musí byť inteligentnejší ako priemer. Realita je taká, že vysoké školy chrlia absolventov v praxi nepoužiteľných a na druhej strane máme akútny nedostatok zručných odborníkov. Nie nadarmo sa hovorí, že remeslo má zlaté dno. Dnes to platí dvojnásobne. Vždy zaváži odbor a najmä profesionalita. O kvalitných cukrárov, kuchárov, čašníkov či mäsiarov sa na trhu práce idú doslova pobiť. Naši absolventi budú mať dvere všade otvorené. Prajeme im veľa úspechov a budeme s pýchou sledovať, ako sa im darí. 

        • Netradičný deň na odbornej praxi
          • Netradičný deň na odbornej praxi

          •      Odbornú prax žiakov 1. ročníka Súkromnej hotelovej akadémie SD Jednota sme zavŕšili vskutku netradične. Žiaci si pod vedením svojich majstrov pripravili zaujímavé pokrmy a nápoje vhodné na piknik. Pretože nie je možné predpovedať počasie na niekoľko dní dopredu, ostávalo nám len dúfať, že mraky ani dážď neprekazia do detailov naplánovaný deň.

            Po dlhotrvajúcich dažďoch sme s nemalými obavami sledovali každé zatiahnutie oblohy. Našťastie nám počasie prialo a plánovaný deň sme mohli privítať s radostným úsmevom na tvárach. Na príjemne prežitý deň v prírode sa tešili nielen majstri odbornej výchovy, ale hlavne žiaci. Bola to pre nich nová skúsenosť a chceli si ju naplno vychutnať. Najprv pripravili suroviny na jednotlivé pokrmy a nápoje, aby si mohli zasúťažiť, kto pripraví chutnejší hamburger s enciánom, kanapky, ovocné špízy či lahodnú limonádu. Nasledovalo vzájomnom vyhodnotenie pripravených jedál a nápojov, po ktorom si všetko zbalili, aby spolu s majstrami vyrazili do mestského parku Pomlé v Šamoríne.

            Po náročnej práci nasledovala zaslúžená odmena. Nálada bola vynikajúca, počasie tiež a každému veľmi chutilo. Spoločné chvíle si dokonca spestrili hudbou a tancom.

            Aj takto môže vyzerať jeden úžasný deň na odbornej praxi našich žiakov. Spokojní boli aj majstri odbornej výchovy. Presvedčili sa, že už na konci prvého ročníka prejavujú naši žiaci invenciu, dokážu šikovne narábať so surovinami a majú zmysel pre tímovú prácu.

        • O jednej mimoriadne vydarenej medzitriednej akcii
          • O jednej mimoriadne vydarenej medzitriednej akcii

          •      Koniec školského roka prináša so sebou nielen stresy z uzatvárania známok, ale aj zážitkové exkurzie a výlety, ktorým cieľom je lepšie sa spoznať a ukázať sa v inom svetle ako v triede.

            Tentoraz sa tretiaci a prváci hotelovej akdémie vybrali so svojimi triednymi profesorkami do prírodného areálu paintballu v Kalinkove. Paintball team Devils má minimálne 20-ročnú tradíciu, založili ho ako prvý na Slovensku a dodnes je jediným paintballovým prírodným areálom u nás.

            Privítal nás majiteľ klubu, ktorý nám rozdal výstroj, masky a pripravil paintballové zbrane. Inštruktáž robil Mário Šereg, žiak tretieho ročníka hotelovej akadémie, reprezentant Slovenska v paintballe, ktorý sa tomuto adrenalínovému športu venuje už tretí rok.

            Mali sme vytvorené dva tímy, ktoré sa postupne prestriedali. Akcia sa mimoriadne vydarila, rovnako nám vyšlo aj počasie. Bol to neuveriteľný zážitok, na ktorý nezabudneme. Mnohí sa tam plánujeme vrátiť aj individuálne v rámci svojho voľného času.