• Pripravovali sme event v Národnej rade SR
          • Pripravovali sme event v Národnej rade SR

          •      Žiaci SHA a SSOŠ SD Jednota Šamorín mali možnosť reprezentovať školu v NR SR, kde pripravovali event pri príležitosti 55.výročia Nemocnice akademika Ladislava Dérera. Čašníci mali jedinečnú príležitosť ukázať na tejto recepcii svoje zručnosti pri príprave studených, teplých a nápojových stoloch a pri debarasovaní. Kuchári zasa pripravovali širokú škálu studených a teplých jedál, ktoré následne ponúkali a servírovali pozvaným hosťom.

                            Naši žiaci sa svojich úloh zhostili zodpovedne a odišli obohatení o nové skúsenosti, ktoré zužitkujú aj pri ďalších podujatiach. Ďakujeme im za vzornú reprezentáciu školy.

        • Naladili sme sa na správnu vianočnú atmosféru
          • Naladili sme sa na správnu vianočnú atmosféru

          •      Mesiac december sa tradične spája s adventom a Vianocami. Po dvojročnej nútenej pandemickej prestávke sme naštartovali predvianočné aktivity aj na našich školách. Začali sme vianočnou výzdobou spoločných priestorov školy, internátu, strediska praktického vyučovania i tried. V tomto duchu sa niesol i Deň otvorených dverí spojený s vianočnou výstavkou. Nechýbala ani návšteva vianočných trhov v bratislavskom Starom Meste, kde si prváci a tretiaci hotelovej akadémie mohli vychutnávať jedlá, príjemné vône a naladiť sa na tú správnu vianočnú atmosféru.

        • Deň otvorených dverí dýchal vianočnou atmosférou
          • Deň otvorených dverí dýchal vianočnou atmosférou

          •      Mesiac december patrí už tradične k mesiacom, kedy sa na SHA a SSOŠ SD Jednota Šamorín organizuje Deň otvorených dverí spojený s vianočnou výstavkou, kde môžu žiaci našich škôl prezentovať svoje vedomosti a zručnosti pretavené do praxe.

            Siedmy december bol zároveň dňom, kedy žiaci hotelovej akadémie a strednej odbornej školy mohli preukázať všetko, čo sa počas štúdia naučili. Pri tejto príležitosti na odbornom výcviku pripravili pre hostí ukážky vianočného stolovania, vianočných tradícií a pokrmov. Museli sa popasovať s rôznymi témami – pripraviť štedrovečerný stôl odzrkadľujúci trendy 80.rokov, trendy súčasnosti a pokúsili sa prezentovať aj víziu štedrej večere v budúcnosti. Okrem toho mali pre hostí pripravené aj ukážky štedrovečerného stola pre vegetariánov a pre rodinu s deťmi. Každý návštevník si prišiel na svoje a ukážky práce našich žiakov boli skutočnou pastvou pre oči.

            Pozornosť pútali bohato prestreté vianočné tabule doplnené rôznymi vianočnými špecialitami, medovníčky zdobené priamo pred zrakmi hostí, nechýbalo ani vianočné pečivo či nealkoholický punč, ktorý rozvoňal celé priestory a navodil atmosféru blížiacich sa Vianoc.

            Tento rok bol pre hostí pripravený špeciálny darček, ktorý okrem vianočného medovníčka obsahoval aj užitočné informácie o študijných a učebných odboroch na našich školách. Veríme, že žiakov končiacich ročníkov základných škôl, ktorí sa ešte nerozhodli, na akú strednú školu ísť, vianočná výstavka a najmä výrobky našich žiakov inšpirovali natoľko, že sa rozhodnú pre študijný odbor hotelovej akadémie alebo manažmentu regionálneho cestovného ruchu, alebo ich oslovia učebné odbory kuchár, čašník servírka, cukrár kuchár či mäsiar kuchár.

            Všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a organizácii tohto výnimočného dňa, úprimne ďakujeme. Dokázali sme vzorne reprezentovať a propagovať obidve naše školy a zároveň sme možno mnohých inšpirovali k tomu, ako si netradičným spôsobom spríjemniť a spestriť najkrajšie sviatky v roku.

        • Pohľad do zákulisia podnikania
          • Pohľad do zákulisia podnikania

          •      V prvý decembrový deň sme mali príležitosť zoznámiť sa nielen s úspešným podnikateľom, ale nazreli sme aj do zákulisia rozbiehania, rozvoja a fungovania podniku v oblasti slovenskej gastronómie. Pozvanie medzi tretiakov a štvrtákov manažmentu regionálneho cestovného ruchu a piatakov hotelovej akadémie prijal pán Pavol Mikula, zakladateľ  a majiteľ firmy Chlebíček. Svojím pútavým rozprávaním, vlastnými skúsenosťami, ako aj postrehmi z podnikateľskej praxe dokázal našich študentov nielen zaujať, ale tiež prepojiť ich teoretické vedomosti s podnikaním v praxi. Pevne veríme, že sa nám aj v budúcnosti podarí pokračovať v tradícii praktických podujatí, aby sme uľahčili úspešný štart našich absolventov na trhu práce.

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          •      S touto výzvou sme pristúpili k príprave vianočného darčeka pre seniorov, ktorá je organizovaná ako celoslovenský vianočný projekt pod záštitou J. Galatovej a S. Slobodovej.

            Do výzvy sa zapojili žiaci i učitelia SHA a SSOŠ SD Jednota Šamorín a pre starších ľudí, ktorí si najmä počas Vianoc uvedomujú svoju osamelosť a zraniteľnosť, sme pripravili milé prekvapenie v podobe sladkých i slaných maškrtiek, teplých vianočných nápojov či iných darčekov, ktoré zahrejú pri srdci.

            Veríme, že naše prekvapenie ich poteší a počas Vianoc si uvedomia, že na nich nezabúdame. Všetkým, ktorí sa do projektu zapojili, aj touto cestou úprimne ďakujeme!

        • Aj na našich školách sa nájdu experti
          • Aj na našich školách sa nájdu experti

          •      Vybraní žiaci 3. a 4. ročníka manažmentu regionálneho cestovného ruchu dostali príležitosť predviesť, že sú vo svojom odbore naozaj dobrí. V stredu 30. novembra sa zapojili do súťaže Expert geniality show. Zo šiestich tém, ktoré mali na výber, si vybrali témy: Od Dunaja k Tatrám a Do you speak English. Súťažiacim sa úlohy páčili, nechali sa počuť, že boli podnetné a zaujímavé. O tom, ako súťaž dopadla, sa však dozvedia až v poslednej januárovej dekáde. Už teraz sa však tešia na ďalší ročník zaujímavej súťaže.

        • V očakávaní najkrajších sviatkov v roku
          • V očakávaní najkrajších sviatkov v roku

          •      Napriek tomu, že už o pár dní píšeme december a počasie pripomína skôr jeseň ako zimu, je tu čas, kedy sa žiada spomaliť, nájsť utíšenie a pokoj duše.

            Aby sme sa k tajomnému času Vianoc priblížili, naši internátnici spolu s vychovávateľkami navodili vianočnú atmosféru už v predstihu.  

            Výzdobou začali  na vrátnici, aby na Deň otvorených dverí spojený s vianočnou výstavkou privítali  vzácnych návštevníkov. Ruku k dielu pridali aj ostatní žiaci, ktorí pod dohľadom triednych učiteľov pripravili v triedach vianočnú výzdobu a sprítomnili nadchádzajúci čas lásky, pokoja a radosti.  

                                                                                                          Vychovávateľky ŠI

        • Hľadá sa najlepšie jedlo Žitného ostrova
          • Hľadá sa najlepšie jedlo Žitného ostrova

          •      V stredu 23.novembra sa už po štvrtýkrát vo VIP priestoroch MOL Arény v Dunajskej Strede konala súťaž „Hľadá sa najlepšie jedlo Žitného ostrova“. Pod prísnym dohľadom špičkových odborníkov súťažili medzi sebou šéfkuchári najlepších reštaurácií Žitného ostrova, medzi inými aj michelinský šéfkuchár a náš bývalý žiak Peter Duranský.

            Príležitosť zúčastniť sa tejto prestížnej súťaže dostalo aj niekoľko našich vybraných študentov. Mali jedinečnú  príležitosť vidieť v priamom prenose, ako pracujú najlepší kuchári vychýrených reštaurácií. Sme presvedčení, že aj našim žiakom sa podarí niekedy v budúcnosti aktívne zúčastniť takejto výnimočnej kreatívnej súťaže.

        • Téma učebného dňa: Filetovanie pstruha
          • Téma učebného dňa: Filetovanie pstruha

          •      Pstruh dúhový patrí do čeľade lososovitých, má teda blízko k väčšiemu lososovi atlantickému. Vyskytuje sa predovšetkým v rýchlo prúdiacich európskych tokoch, existujú však aj druhy žijúce v mori alebo umelo chované v pstruhových rybníkoch.

            Tejto lahodnej rybe najlepšie vyhovuje jednoduchá príprava s minimom prísad (jemné bylinky, rasca, citrón, kuriatka, mandle, biele víno), pstruha možno celého alebo ako filetu upiecť na masle, grilovať s brušnou dutinou naplnenou bylinkami, pošírovať alebo piecť v alobale. Vynikajúci je tiež nakladaný či údený. Najpopulárnejšími spôsobmi prípravy sú pstruh namodro varený v ochutenom vývare s trochou vínneho octu alebo pečený na mlynársky spôsob obalený v ochutenej múke.

             

            Postup filetovania pstruha

             

            1. Pstruha prezentujeme a preložíme na tranšírovaciu dosku.

            2. Odstránime plutvy, okrem chvostovej a odložíme.

            3. Za hlavou urobíme priečny rez cez chrbticu.

            4. Vykonáme obvodový rez popri chrbtici až k chvostu, jemne oddelíme vrchné filé a preklopíme ho kožou na dol a lyžicou očistíme od drobných kostičiek.

            5. Očistené filé preklopíme na misu, kožou na hor.

            6.Vidličku pichneme do chvosta a chrbticu s chvostom stočíme smerom k hlave.

            7. Priečnym rezom za hlavou oddelíme dolný filet od kostičiek a preložíme na misu.

            8. Z hlavy uvoľníme hrotom noža líčka, ktoré dáme do stredu filé.

            9. Prekryjeme skelet, dekorujeme a prezentujeme pstruha.

             

        • Deň na ľade
          • Deň na ľade

          •      Dňa 23.11.2022 sa konal Kurz pohybových aktivít pre triedy 1.MC a 1.B.  Zúčastnili sme sa korčuľovania v nákupnom centre Avion v Bratislave. Žiaci si tento kurz užili – pre niektorých to bola prvá skúsenosť na ľade, iní sa v technike korčuľovania zdokonalili. Kurz sa im páčil natoľko, že by si ho radi zopakovali.

        • Medzinárodný deň študentstva sme oslávili formou vedomostných kvízov a súťaží
          • Medzinárodný deň študentstva sme oslávili formou vedomostných kvízov a súťaží

          •      Medzinárodný deň študentstva sme si pripomenuli aj na našich školách. Učitelia pri tejto príležitosti pripravili pre žiakov niekoľko akcií a vedomostných kvízov, ale aj športových turnajov vo futbale a stolnom tenise. Organizáciu kvízov zabezpečili jednotlivé predmetové komisie. Pre žiakov pripravili rôzne disciplíny a súťaže z odborných predmetov, ktoré boli jednak vedomostné, aby si žiaci prehĺbili teoretické vedomosti, ale aj praktické, aby ukázali svoje zručnosti a navzájom sa inšpirovali a zabavili. Nechýbali ani aktivity zamerané na všeobecný prehľad a vedomosti z histórie, kultúry, jazyka, geografie cestovného ruchu či gastronómie. Učitelia sa pri zostavovaní kvízových otázok inšpirovali aj obľúbenými televíznymi reláciami, ako sú 5 proti piatim, či súťažnou hrou Milujem Slovensko. Aktivity sa uskutočnili formou triednych a medzitriednych súťaží. V prípade, ak žiak získal dostatočný počet bodov, bol z daného predmetu hodnotený známkou výborný.

        • Ocenenie našej práce
          • Ocenenie našej práce

          •      Najväčšou motiváciou nielen pre žiaka, ale aj pre pedagóga je rozhodne pochvala.  A tej sa nám dostalo za aktívny prístup pri príprave literárneho zborníka Podunajské písmená 2022. Usporiadatelia súťaže ocenili zanietenosť, s akou pri tvorbe zborníka pristupujeme a vyzdvihli aj to, že žiakov dokážeme motivovať k tvorbe na akúkoľvek tému.

            Žiaci pracovali pod vedením PaedDr. S. Zakariásovej  a Mgr. P. Nagyovej  a svoje literárne príspevky venovali tvorbe Ľ. Podjavorinskej, no bodovali opäť aj v rubrike „vlastná tvorba.“

            Teší nás, že spoluprácu s našou školou označili usporiadatelia za výnimočnú a rovnako nás teší, že na slávnostnom odovzdávaní zborníka, ktoré je naplánované na mesiac jún, bude mať Súkromná stredná odborná škola SD Jednota Šamorín opäť svoje zastúpenie.

        • MiniErasmus 2022
          • MiniErasmus 2022

          •      Koniec prvej novembrovej dekády sa niesol v znamení projektu MiniErasmus 2022 s cieľom zažiť vysokú školu na vlastnej koži. Vybraní účastníci si mali možnosť podľa vlastného výberu vyskúšať vzdelávanie na rôznych fakultách Univerzity Komenského. Zúčastnili sa nielen na konkrétnych prednáškach, ale mali tiež príležitosť pobesedovať so študentmi a zisťovať detaily týkajúce sa štúdia.  Súčasťou MiniErasmu boli aj voľnočasové aktivity, počas ktorých mohli účastníci nadviazať nové priateľstvá so svojimi budúcimi spolužiakmi.

        • Aj takto reprezentujeme
          • Aj takto reprezentujeme

          •      Dňa 9.11.2022 sa žiaci 4.A triedy zúčastnili na slávnostnej akcii COOP JEDNOTA SLOVENSKO SD Bratislava.

            Boli oslovení, aby pripravili všetky potrebné náležitosti týkajúce sa  výdaja slávnostného obeda súvisiace s odborným a rýchlym chodom obsluhy.

            Úlohu zvládli znamenite a nám ostáva iba vyjadriť veľké poďakovanie všetkým, ktorí reprezentovali našu školu.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie akcie, nápady, kde môžu žiaci prezentovať svoje vedomosti, kreativitu, zručnosti a tiež spoločenské správanie.

        • Ponuka zahraničnej stáže
          • Ponuka zahraničnej stáže

          •      Dňa 11.11.2022 navštívila naše školy pani Karolina Elenis, riaditeľka agentúry Algoos. Pani Elenis prezentovala našim žiakom možnosť zahraničnej stáže, z čoho nás najviac oslovila ponuka práce na Cypre. Dúfame, že v septembri 2023 budeme môcť privítať našich žiakov aj s bohatými zahraničnými skúsenosťami z tohto nádherného ostrova!

                                  koordinátor zahraničnej stáže

        • Trénujeme svoj mozog
          • Trénujeme svoj mozog

          •      Od 2.11.2022 začal 11.ročník finančno-vedomostnej súťaže s názvom „Finančná olympiáda“, do ktorej sa postupne zapájajú aj žiaci oboch našich škôl.

            Majú šancu preveriť si svoje finančné vedomosti, porovnať sa s rovesníkmi a získať cenné znalosti využiteľné v praktickom živote.

            PK ekonomických predmetov

        • Osobná hygiena v praxi
          • Osobná hygiena v praxi

          •      Žiaci 1MC a 1B SSOŠ SD Jednota Šamorín zažili praktické hodiny osobnej hygieny s odborníčkami v oblasti kozmetiky. Na programe bola starostlivosť o pleť, ruky, vlasy a celé telo. Najmä čistenie pleti pre dievčatá aj chlapcov a estetiku líčenia a odličovania. V príjemnej atmosfére s ukážkami prípravkov si žiaci mohli vyskúšať čo sa dozvedeli na prednáške.

        • Svetový deň výživy formou medzitriednej súťaže
          • Svetový deň výživy formou medzitriednej súťaže

          •      Ako každý rok, aj tento rok organizujú Súkromná stredná odborná škola a hotelová akadémia Svetový deň výživy. Mottom tohtoročného podujatia bolo: „Zdravie je dar prírody, ktorý nie je večný“.

            Cieľom Dňa výživy bolo spojiť žiakov v aktivitách podporujúcich povedomie o význame zdravej výživy a správneho stravovania.

            Už niekoľko rokov organizujeme tento deň formou medzitriednej súťaže. Okrem vyšších ročníkov sa do nej zapojili aj noví prváci SOŠ a hotelovej akadémie. Každý žiak priniesol vlastný výrobok zodpovedajúci kritériám zdravej výživy. A pretože jedlo vychutnávane aj očami, dali si žiaci záležať aj na stolovaní a dekorácii miestnosti vo farbách jesene.

            Hodnotiaca komisia, ktorú tvorili učitelia odborných predmetov, mala náročnú úlohu pri výbere zdravých pokrmov a najlepšej výzdoby.

            Naši žiaci ani tentoraz nesklamali. Už niekoľko dní dopredu chystali dekorácie a predbiehali sa v tvorivých nápadoch, neľutovali čas poobedňajší čas, aby doladili všetky detaily. Medzi triedami bola dravá rivalita. Naši žiaci nás svojimi zručnosťami milo prekvapili a ukázali, že sa vo svojej profesii vyznajú. Žiakom sa podarilo zužitkovať všetko, čo ponúkla jesenná príroda či záhrada. Či stál výsledok za to, posúďte sami.

             

            PaedDr. Soňa Zakariásová, SHA a SSOŠ SD Šamorín

        • Gastronomické tvorivé dielne pre žiakov končiacich ročníkov
          • Gastronomické tvorivé dielne pre žiakov končiacich ročníkov

          •      Na Súkromnej strednej odbornej škole a Súkromnej hotelovej akadémii SD Jednota sme aj tento rok pripravili tvorivé gastronomické dielne určené pre žiakov končiacich ročníkov základných škôl, aby priamo na mieste mohli nahliadnuť do tajov gastronómie, oboznámiť sa s učebnými a študijnými odbormi a vyskúšať si niektoré odborné zručnosti. V dnešnej uponáhľanej dobe je to jedinečná príležitosť ukázať budúcim záujemcom, čo im naše školy môžu ponúknuť.

            Pozvanie na gastronomické tvorivé dielne prijali žiaci 9. ročníka Základnej školy Mateja Bela a výber žiakov zo Základnej školy Mateja Korvína s vyučovacím jazykom maďarským v Šamoríne. Organizácie gastronomických dielní sa zhostili zástupca pre praktické vyučovanie PaedDr. Branislav Doležal a výchovná poradkyňa Mgr. Júlia Mészárosová. Spolu so žiakmi ochotne odpovedali deviatakom na všetky otázky. Nebolo pochýb, že našich žiakov škola napĺňa a baví. Cieľom tvorivých dielní boli ukážky zručností žiakov v odboroch hotelová akadémia, kuchár, cukrár kuchár, čašník, servírka a mäsiar kuchár spojené s ochutnávkami a možnosťou vyskúšať si priamo na mieste zdobenie cukrárenských výrobkov, ako aj prípravu miešaných nealkoholických nápojov či skladanie obrúskov. Práve táto časť sa stretla s najväčším záujmom. Medzitým bola pre žiakov pripravená prezentácia o škole, ktorej sa zhostili žiaci manažmentu regionálneho cestovného ruchu s cieľom informovať deviatakov o možnostiach štúdia na našich školách, o jednotlivých odboroch, zahraničných stážach, exkurziách aj o certifikovaných kurzoch a akciách školy. Aj napriek tomu, že je naše školy sú súkromné, denné štúdium na nich nie je spoplatnené.

            Sme presvedčení, že naše gastronomické tvorivé dielne inšpirujú deviatakov pri výbere ďalšieho stredoškolského štúdia.